Evrenin Şifresi Bu Taşta Mı?

Araştırma
Rusya’da bulunan bir meteor parçasını inceleyen bilim adamları, dünyada oluşandan farklı bir yapıda "quasicrystal"ler içerdiğini keşfetti. İsrail Teknoloji Enstitüsü’nden Daniel ...
EMOJİLE

Rusya’da bulunan bir meteor parçasını inceleyen bilim adamları, dünyada oluşandan farklı bir yapıda "quasicrystal"ler içerdiğini keşfetti. İsrail Teknoloji Enstitüsü’nden Daniel Shechtman’ın keşfettiği ve ona 2011 Kimya Nobel Ödülü’nü getiren "quasicrystal" yapısı, sıradan kristallerden farklı olarak anti-simetrik yapıda ya da diğer bir deyişle, quasicrystallerin dokusu var. Fakat bu doku simetrik değil ve bir yönde kendini bir kereden fazla tekrar etmiyor.

Ulusal Bilim Akademisi yaptığı açıklamada "Elimizdeki delil gösteriyor ki quasicrystaller astrofiziksel koşullar altında doğal olarak oluşabiliyorlar ve kozmik seyahatlerinde bile doğal yapıları bozulmadığı için bize doğal oluşumları ve stabiliteleri hakkında eşsiz bilgiler veriyorlar." dedi.

Araştırmacılar kayada stishovite minerallerine de rastladılar; bu mineral sadece iki meteorun çarpışmasında ortaya çıkacak kadar yüksek basınç ve ısı altında oluşuyor.

"Açıkça görülüyor ki bu form ancak aşırı çevre koşulları altında hiper hızlar altındaki çarpışmalarda meydana gelebilir. Bu stishovite quasicrystaller içeriyor ve bu quasicrystaller ekstrem basınçlar altındaki bir olay sırasında ya da öncesinde meydana gelmiş" diyor araştırmacılar.

Bu bulgular ışığında, bilim adamları bir iyon tabancası ile quasicrystalin etrafındaki oksijen izotoplarını ve oksit minerallerini iyon yağmuruna tuttular ve bu sayede maddenin dünyada mı yoksa dış uzayda mı oluştuğunu incelediler.

Deneyler sonucunda maddenin dış uzaydan geldiği kanıtlandı ve şimdi bilim adamları bu yapının nasıl oluştuğunu bulmaya çalışıyorlar. "Bu örnekteki bulmacanın parçaları yerine oturdukça sadece quasicrystal yapısının kökeni değil, güneş sisteminin ve evrenin oluşum evreleriyle ilgili bilgiler de gün ışığına çıkacak" diyor araştırmacılar.

chip.com.tr