En genç yıldızlar Orion takım yıldızında

Araştırma
 Daha önceden varlığı bilinmeyen 15 önyıldız, Avrupa Uzay Ajansı’na ait olan ve NASA’nın da önemli katkılarda bulunduğu Herschel uzay teleskopundan elde edilen verilerin daha önce eld...
EMOJİLE

 Daha önceden varlığı bilinmeyen 15 önyıldız, Avrupa Uzay Ajansı’na ait olan ve NASA’nın da önemli katkılarda bulunduğu Herschel uzay teleskopundan elde edilen verilerin daha önce elde edilmiş diğer verilerle kıyaslanmasıyla keşfedildi.

Önyıldızların bulunmasına, Herschel Photodetector Array Camera and Spectrometer (PACS) adlı aracın topladığı, genişliği bir saç teliyle karşılaştırılabilecek incelikte, 70 ve 160 mikrometrelik dalga boyundaki kızıl ötesi ışık önemli katkı sağladı. Herschel’den gelen verileri, NASA’ya ait Spitzer Uzay Teleskopu’nun, Orion takım yıldızındaki oluşum halindeki önyıldızlara ilişkin daha önce yaptığı taramalarla kıyaslayan araştırmacılar böylece önyıldızları ortaya çıkardı.

Yaşları en genç olan önyıldızlar, Herschel teleksopundan elde edilen görüntüler sayesinde bulundu. Spitzer’e ait verilerde çok soğuk oldukları için seçilemeyen önyıldızların varlığıysa, Şili’nin Atacama Çölü’ndeki Atacama Pathfinder Experiment (APEX) adlı yer teleskopunun radyo dalgası gözlemleriyle kanıtlandı.

Araştırmacılar, yeni keşfedilen 15 önyıldızdan 11’inin, "son derece" kırmızı renkte olmasının, bunların dışarıya yaydıkları ışığın elektro manyetik yelpazenin düşük enerjili kısmında yeraldığını gösterdiğini belirtti. Bu bulgudan, bu önyıldızların hala gaz tabakasına derin bir şekilde bağlı olduğu sonucunun çıktığını anlatan astoronomlar, bunun, söz konusu önyıldızların çok genç olduğu anlamına geldiğini belirtti.  Bu keşif, bilimadamlarına yıldız oluşumunun en erken ve en az anlaşılmış aşamalarını gözleme imkanı verdiği için önem taşıyor.

AA