13 milyar yıl öncesine gösteren teleskop

Araştırma
Gökbilimciler, 10 yıldan kısa bir süre içinde Evren’in en erken dönemlerine uzanan gözlemler yapmayı umuyor. Bu imkanı sağlayacak olan donanım ise dünyanın en büyük optik teleskopu olarak inşa e...
EMOJİLE

Gökbilimciler, 10 yıldan kısa bir süre içinde Evren’in en erken dönemlerine uzanan gözlemler yapmayı umuyor. Bu imkanı sağlayacak olan donanım ise dünyanın en büyük optik teleskopu olarak inşa edilecek Otuz Metre Teleskopu (TMT) olacak.
 
Evren’in 13.7 milyar yıl önce Büyük Patlama adı verilen olayla medyana geldiği düşünülüyor. Milyarlarlaca yıl boyunca galaksilerin oluşmasını ve zaman içinde genişleyerek yayılan Uzay’a yayılmalarını sağlayan sürecin başlangıcı olan Büyük Patlama, halen büyük sırlar saklıyor. Gökbilimciler, tam 13 milyar yıl öncesine uzanacak bir teleskopla, 10 yıldan daha kısa bir süre içinde birçok bilinmeyene cevap bulabilir.

AP haber ajansının verdiği bilgiye göre, 2021’de tamamlanması ve 2022’de hizmete girmesi beklenen TMT, bugün sahip olunan en büyük telskopun sağladığı görüntüden üç kat daha net bir görüntü elde edecek.

SAMANYOLU’NUN DOĞUMUNA GİDECEK

TMT’nin inşasının Nisan 2014’te başlaması planlanıyor. Teleskop, Güneş Sistemi’nin yer aldığı Samanyolu Galaksisi’nin ve komşu galaksilerin, Büyük Patlama sonrasında nasıl oluştuğuna dair yeni bilgiler sunacak.

ABD’nin Hawaii eyaletindeki Mauna Kea yanardağının zirvesinde kurulacak olan teleskop, yaklaşık 1 milyar dolara mal olacak. 29,8 metre büyüklüğünde olacak teleskop, tamamlandığı yıl dünyanın en büyük optik teleskopu unvanını alacak olsa da, bir yıl sonrasında tamamlanması beklenen European Extremely Large Telescope (EELT), bu unvanı elinden alacak. EELT’nin 42 metre uzunluğunda olması bekleniyor.