Mars’ta dere yetağı tespit edildi

Araştırma
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Mars’taki uzay aracı Curiosity’nin geçen yıl tesğit ettiği eski dere yatağı bilim insanları tarafından doğrulandı. Geçen yıl Mars...
EMOJİLE

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Mars’taki uzay aracı Curiosity’nin geçen yıl tesğit ettiği eski dere yatağı bilim insanları tarafından doğrulandı. Geçen yıl Mars’ta bulunan bu yatak uzmanlar tarafından tam olarak ne olduğu yönünde bir karara varılamamıştı. Ancak birkaç ay yapılan incelemeden sonra bu yatağın dere yatağı olduğuna kanaat getirldi.

Curiosity’nin çektiği fotoğraflar detaylı şekilde inceleyen uzmanlar fotoğraflardaki çakılların şekil ve boyutunun burasının bir zamanlar akarsu olduğuna dair çok güçlü ipuçları verdiğini belirtti. Tarihi nehrin suyunun hızlı aktığı ve derin olduğunun sanıldığı kaydedildi.

Uzmanlar 515 çakıltaşı görüntüsünü inceleyip bunların pürüssüz ve yuvarlak olduğunu söylüyor. Uzmanlar rüzgarın oluşturduğu akımda taşların pürüzlü ve köşeli olduğuna dikkat çekerek, suyun içindeki taşların zamanla daha pürüzsüz ve çevresinde de kumların olduğunu kaydetti.

Eğer bu bulgular kesinleşirse Mars’ta bir zamanlar yaşam olduğuna dair varsayımların daha da kuvvetleneceği belirtiliyor.

2 buçuk milyar dolarlık Curiosity keşif aracının Mars’taki ilk iki yıl boyunca öncelikli hedefi, yaklaşık 5 kilometrelik bir alana uzanan kraterin tabanındaki tepeleri ve yükseltileri araştırıp hayat belirtileri ortaya çıkarmak.

Gazeteport