Beyin tembelliğinden kurtulmanın yolları

Araştırma
Alzheimer’dan korunmak  için kitap okumak, yeni bir lisan öğrenmek, bulmaca, tavla, briç ve satranç sıklıkla yapılması gereken aktivitelerdir. Hatta uzmanlar, diş fırçalarken bile kullanılmayan e...
EMOJİLE

Alzheimer’dan korunmak  için kitap okumak, yeni bir lisan öğrenmek, bulmaca, tavla, briç ve satranç sıklıkla yapılması gereken aktivitelerdir. Hatta uzmanlar, diş fırçalarken bile kullanılmayan elin kullanılması ve kullanılmayan elle yazı yazmak çok faydalı olduğunu söylüyorlar.

Dünyada yaşlı nüfusun artması nedeni ile yaşı 80 üstü olan her 5 kişiden birinin Alzheimer olmasına neden oluyor. Ne yazık ki bu hastalığın tedavisi yok. Kullanılan ilaçlar ile, sadece yaşam kalitesi arttırılır veya hastalığa yakalanmamak için tedavi uygulanır. Aile içinde 1. Derece yakınınızda bu rahatsızlık varsa mutlaka doktor kontrolüne girmeli ve  beyninizi aktif tutmalısınız. Bu noktada beslenme programına bile dikkat etmekte fayda vardır.

Beynimizi çalıştırmak için ne yapmalıyız?

Beyin tembelliğinden kurtulmak için beyni aktif tutmak gerekmektedir. Hiç ilgilenmediğiniz hobiler ile ilgilenmek, yeni lisan öğrenmek en önemli beyin çalıştırıcılarıdır. Bulmaca çözmek, tavla, briç ve satranç uygulamak beyni hızla çalıştırır. Alışkanlıkların terse çevrilmesi uzmanlar tarafından en iyi yöntemlerden kabul ediliyor. Her sabah işe gittiğiniz yolu değiştirmek, dişlerinizi diğer elinizle fırçalamak, farklı elle yazı yazmak bunlara örnek olarak verilir. Alzheimer’a yakalanmamak için, bol kitap okumak ve araştırma yapmak da öneriler arasındadır. Yapılan araştırmalarda fiziksel egzersizin de beyni sağlıklı tuttuğu anlaşılmıştır. Haftada 5 gün tempolu ve 30 dakikalık yürüyüş beyninizi canlandırır.

Genelde ülkemizde yaşanan en büyük sorun bu tarz hastalığı olan kişileri eve kapatmaktır. Bu tarz Alzheimer gibi rahatsızlığı olan hastalar sosyal hayata sokulmalı ve yeni arkadaşlıklar kurmalıdır. Yukarıda saydığımız tüm uygulamalar bu hastalara yapılmalıdır. Bu nedenle hastaya sakin ve duyarlı davranarak yürüyüş, okuma oyun oynama ve fiziksel aktivite yaptırılmalıdır.