Bilgisayar beyni geliştiriyor mu?

Araştırma
Sciencemag.com sitesinde yer alan araştırmaya göre bilgisayar kullanımı ve internette zaman geçirmek beyninizin keskinliğini artırıyor. Özellikle el-göz koordinasyonunu geliştiren mouse kullanımı gibi...
EMOJİLE

Sciencemag.com sitesinde yer alan araştırmaya göre bilgisayar kullanımı ve internette zaman geçirmek beyninizin keskinliğini artırıyor. Özellikle el-göz koordinasyonunu geliştiren mouse kullanımı gibi etkiler, bilgisayar kullanan kişilere hiç farkında olmadan daha keskin duyular kazandırıyor. 

Gazetevatan’ın haberine göre,internette sık zaman geçirmek, kişilerinde bilgileri beyinde depolama şeklini değiştiriyor. Başka bir örnek ise ‘fare’nizin küçük hareketleriyle bilgisayar monitöründe harcadığınız güçle orantısız olarak hareket eden imleç olarak gösterilebilir. Bu hızı ayarlayabilmek el-göz uyumunun en güzel örneklerinden biri. Bu arada ortalama bir bilgisayar kullanıcısının gün içinde binden fazla kez ‘fare’ tuşlarına bastığını da hatırlatalım. Bu da beynin vücut üzerindeki kontrol gücünün ne kadar güçlü olduğunu gösteren başka bir buldu. 

Şikago’da yaşayan psikolog Konrad Kording, ‘zor olan hiç bilgisayar tecrübesi olmayan bir insan bulabilmek’ diye konuşuyor. 

Bu bilgi üzerine Kording ve Çinli meslektaşı Kunlin Wei üç deney grubu üzerinde bir çalışma gerçekleştirdi. İlk grup bilgisayar tecrübesi olmayan Çinli göçmen işçilerden, ikinci grup işi sebebiyle bilgisayar tecrübesine sahip olan işçiler, üçüncü ve kontrol grubu olan topluluk ise bilgisayara hakim kolej öğrencilerinden oluştu. İki hafta boyunca günde iki saat ‘Pong’ oyununu oynayan gruplar bu süre sonunda bazı refleks testlerine girdi. 

Sonuçlarda tecrübesiz Çinli göçmenlerin iki hafta sonunda çok daha başarılı olduğu ortaya çıktı. Biyomekanik mühendisi olan Dr. Robert Scheidt sonuçları değerlendirirken şu ifadeleri kullanıyor, “İki hafta kısa bir süreç ve kişilerin etkili bir gelişim göstermesi zor fakat veriler tam da bizim görmek istediğimiz tarzda”