Dünyanın yüzde 80’i mültecileri ‘kabulden yana’

Araştırma
Araştırma, ankete katılanlar arasında mültecileri evlerinde bile ağırlamak isteyenler olduğunu da gösteriyor. Anketin sıralamasında mültecileri ülkelerinde misafir etmek isteyen ülkeler arasında ilk ü...
EMOJİLE

Araştırma, ankete katılanlar arasında mültecileri evlerinde bile ağırlamak isteyenler olduğunu da gösteriyor.

Anketin sıralamasında mültecileri ülkelerinde misafir etmek isteyen ülkeler arasında ilk üçte Çin, Almanya ve İngiltere var.

Araştırmaya göre mültecilere karşı en olumsuz tavrı sergileyenler ise Rusya, Endonezya ve Tayland.

Araştırmaya 27 farklı ülkeden 27 bin kişi katıldı.

Mülteci Endeksi’nde en iyi karşılayandan, ülkesinde hiç mülteci ağırlamak istemeyenlerin sıralandığı listede şu kategoriler yer alıyor: Mahallesinde veya evinde kabul edenler, şehrinde veya köyünde kabul edenler, ülkesinde kabul edenler ve ülkelerine hiç mülteci kabul etmeyenler.

Türkiye de bu sıralamada “Ülkelerinde kabul edenler” kategorisinde yer alıyor.

“Savaş veya zulümden kaçanları, kişisel olarak ülkenizde kabul eder misiniz” sorusuna Türkiye’de ‘Evet’ diyenlerin oranı da %70. Bu oran Rusya’da % 33. İspanya’da % 97, Almanya’da % 96, Çin’de % 94, İngiltere’de % 87.

“Savaş veya zulümden kaçanlar diğer ülkelere sığınmalı mı?” sorusuna da ‘Evet’ yanıtını verenlerin oranı, Türkiye’de %  49, Rusya’da % 26, Çin’de % 86, İngiltere’de % 70.

Tüm endekslerin ortalamasında mültecilere karşı en olumlu tavrı sergileyen ülke Çin oldu.

‘Rakamlar her şeyi anlatıyor’

BBC Türkçe’nin haberine göre mültecilerin Çin’e girmesini reddedeceklerini söyleyenlerin oranı % 6 iken, kabul edeceklerin oranı ise % 85.

Genel ortalamada ikinci gelen ülke Almanya’da mültecileri kabul edenlerin oranı % 84. Ülkeye girişlerine engel olacağını söyleyenler ise % 3 oranında.

Üçüncü sırada % 83’le İngiltere geliyor.

Türkiye, Ürdün, Yunanistan ve Almanya milyonlarca mülteciyi ağırlarken, İngiltere hükümeti gelecek beş yıl içinde kamplarda kalanlar arasından 20 bin mülteciyi ülkeye kabul etme kararı aldı.

Almanya da son bir yıl içinde çoğu Suriyeli bir milyondan fazla mültecinin ülkeye girişine izin verdi.

Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, “Rakamlar her şeyi anlatıyor” dedi ve “İnsanlar mültecileri kabul etmeye hazır fakat hükümetlerin mülteci krizine verdiği insanlık dışı yanıtın, kendi vatandaşlarının görüşleriyle ilgisi yok” diye konuştu.

Shetty, “anket hükümetlerin savaş ve zulümden kaçanların hayatlarıyla kısa dönem politikalarla utanç verici şekilde oynadığını gösteriyor” ifadelerini kullandı ve hükümetlerin politikalarının onaylanması için “mülteci karşıtı yabancı düşmanlığı” içeren söylemlerde bulunduğunu kaydetti.

Uluslararası Af Örgütü’nün araştırmasını GlobeScan strateji danışmanlığı yürüttü.