Harvard Üniversitesi’nin ‘Ig Nobel Ödülleri’ sahiplerini buldu

Araştırma
Harvard Üniversitesi‘nin Nobel Ödülü’ne karşı dağıttığı, “önce güldürmek, sonra düşündürmek amacıyla” her yıl tuhaf konularda yapılmış bilimsel araştırmalara verilen Ig No...
EMOJİLE

Harvard Üniversitesi‘nin Nobel Ödülü’ne karşı dağıttığı, “önce güldürmek, sonra düşündürmek amacıyla” her yıl tuhaf konularda yapılmış bilimsel araştırmalara verilen Ig Nobel Ödülleri, sahiplerini buldu. 

Bu yıl 26’ncısı düzenlenen törende biyoloji ödülü, “Keçi-Adam” olarak ün kazanan İngiliz Tom Thwaites’a verildi.

Thwaites, modern yaşamın stresinden kaçmanın yollarını ararken tanıştığı dağ keçilerinin zamanla en büyük tutkularından biri olduğunu söyledi. Salford Üniversite’ndeki çalışma arkadaşlarıyla kendisine keçi bacaklarına benzeyen protezler yapan Thwaites, üç gün boyunca Alpler’de dağ keçileriyle nasıl yarenlik ettiğini anlattı. Thwaites, deneyi sırasında özellikle bir dağ keçisiyle arkadaş olmayı başardığını söyledi.

Thwaites, ödülü farklı dönemlerde vahşi doğada porsuk, samur, geyik, tilki ve kuş gibi yaşamayı deneyen Charles Foster ile paylaştı.

Kağıttan uçakların havada uçtuğu ödül töreni sırasında eğilip bacakların arasından bakıldığında dünyanın farklı algılanıp algılanmayacağını araştıran Atsuki Higashiyama ve Kohei Adachi de Algı Ödülü’ne layık görüldü.

ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) tarafından emisyon testlerinde manipülasyon yaptığı ortaya çıkarılan Volkswagen’e de kimya dalında ödül verildi. Volkswagen, dünya genelinde yaklaşık 11 milyon dizel motorlu aracının emisyon testi manipülasyonuna neden olan yazılımla donatıldığını kabul etmiş ve zararın karşılanması için 6,5 milyar avroluk bütçe ayırdığını duyurmuştu.

Kazananlara 10 trilyon para ödülü verildi. Zimbabve parasıyla ödenen ödül, 40 sente denk düşüyor.

Ig Nobel Ödülleri

İlk defa 1991 yılında düzenlenen ödüllerin adı, “aşağılık”, “bayağı” anlamına gelen ingilizce “ignoble” kelimesinden geliyor. Önceleri saçma sapan çalışmalarla alay etmek için verilen ödüller, zaman içinde popülaritesinin artmasıyla insanları önce güldüren, sonra da düşündüren bilimsel araştırmalara verilmeye başlandı.

Ig Nobel Ödülleri, eylül ayında, bilim dünyasının en prestijli ödüllerinden biri olan Nobel Bilim Ödülleri’nin açıklanmasından yaklaşık bir ay önce veriliyor

Törende ödüllerini, gerçek Nobel ödülü sahiplerinin elinden alan araştırmacılara teşekkür konuşmalarını yapmaları için 60 saniye süre tanınıyor. Ödül töreninde geleneklere uygun olarak sahneye çok sayıda kağıt uçak atılıyor.

Ig ödülleri için her yıl yaklaşık 9 bin başvuru yapılıyor.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107