Yaban hayatının 1970’den bu yana yüzde 60 azaldı

Araştırma
Küresel yaban hayatı nüfusunun 1970 yılından bu yana yüzde 58 azaldığı açıklandı. Londra Zooloji Enstitüsü (ZSL) ile Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) ortaklığında hazırlanan ‘Yaşayan Ge...
EMOJİLE

Küresel yaban hayatı nüfusunun 1970 yılından bu yana yüzde 58 azaldığı açıklandı.

Londra Zooloji Enstitüsü (ZSL) ile Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) ortaklığında hazırlanan ‘Yaşayan Gezegen’ raporunda, mevcut trendin sürmesi halinde 2020’ye kadar omurgalı canlıların üçte ikisinin yok olacağı uyarısı yapıldı.

Göller ve nehirlerde yaşayan hayvanların büyük bir tehlikeyle yüz yüze olduğu vurgulanan raporda, insan etkisinin çok sayıda canlı türünü yok olmanın eşiğine getirdiği ifade edildi.

Yaban hayatını tehdit eden en önemli riskler:

  • – Yaşam alanlarının tahrip edilmesi

  • – Yasadışı hayvan ticareti

  • – Hava ve su kirliliği

  • – Küresel ısınma

  • Kaynak: WWF / ZSLGETTY

WWF Bilim Dairesi Başkanı Mike Barrett, “Bir konu çok net. Eğer her şey çok normalmiş gibi yola devam edersek yaban hayatı nüfusunda dramatik bir düşüş göreceğiz. Şu an öyle bir noktaya geldik ki artık bazı alışkanlıkları değiştirmeme lüksümüz yok. İnsanların doğaya ne ölçüde zarar verdiğini kesin olarak biliyoruz. Artık üzerimize düşen yarattığımız tahribatı asgari düzeye indirmek” dedi.

Yaban

Araştırmada 3 bin 700 omurgalı canlı türünün nüfusu ele alınıyor. Bu sayı dünyadaki toplam omurgalı canlı türünün yüzde 6’sına denk geliyor.

2014’te yayınlanan ‘Yaşayan Gezegen’ raporunda son 40 yılda yaban hayatı nüfusunun yarı yarıya azaldığı ifade edilmişti.

Yeni rapor, trendin devam ettiğini ve yaban hayatı nüfusunun 1970’ten bu yana yüzde 58 azaldığını gösterdi.

Barrett, bazı canlı türlerinin insan etkisinden daha fazla etkilendiğini söyledi:

“Özellikle tatlı su canlılarının nüfusunda çok ciddi bir düşüş gözlemliyoruz. 1970’ten bu yana nüfusları yüzde 81 azaldı. Tatlı su kaynaklarının kullanım biçimi ve barajların inşası bu canlı türlerinin yaşam alanlarını yok ediyor.”

Yaban

Pimm, ZSL ve WWF araştırmacılarını eldeki eksi veriyi küresel tablonun göstergesi gibi sunmakla eleştiriyor.

ZSL ve WWF araştırmacıları ise elde edilebilecek tüm verileri kullandıklarını söylüyor.-BBC Türkçe