Proje Dünya rekoruna doğru gidiyor

Araştırma
Türkiye’de gençlerin, genç girişimcilerin, çiftçilerin, mavi yakanın, kadınların ve madencilerin finansal bilinç ve okuryazarlığını artırmak amacıyla 2009 yılında hayata geçirilen “Paramı Yöneteb...
EMOJİLE

Türkiye’de gençlerin, genç girişimcilerin, çiftçilerin, mavi yakanın, kadınların ve madencilerin finansal bilinç ve okuryazarlığını artırmak amacıyla 2009 yılında hayata geçirilen “Paramı Yönetebiliyorum” projesi, bugün 500 bine yakın kişiye ulaştı. Habitat Derneği’nin, Visa Europe Türkiye ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile birlikte yürüttüğü projenin yeni döneminde yapılacakları konuşmak ve bugüne kadarki süreci değerlendirmek üzere, Türkiye’nin 81 ilinden 180’den fazla gönüllü, proje sorumluları ve ortakları bir araya geldi. Toplantıda proje ortakları yaptıkları konuşmalarda yaşam boyu öğrenmeye, farklı kariyerlere ve ülkenin geleceği için gençlerin izlemesi gereken yol haritası hakkında konuştu.

2018 Hedefi 600 Bin Kişi

Proje kapsamında, 2018 yılında 600 bin kişiye ulaşılması, 27 eğitmen eğitimi verilmesi, 675 yeni gönüllü eğitmenin bünyeye katılması, 81 ilde 90 saha ziyareti ve 3 koordinasyon toplantısı yapılması hedefleniyor. Toplantıda, 1564 gönüllü arasından 2017 yılı içerisinde en çok katılımcıya ulaşan eğitmenlere motivasyon için ödül de verildi. 5000 kişiye eğitim veren gönüllüler Okan Geyik, Haydar Özdemir, Başak Gündoğdu ve Kunter Güleç 3 bin liralık hediye çeki kazandı.

Farklı Kariyer Hedefleri Mümkün

Proje toplantısında dünyayı ve teknolojiyi takip etmenin önemine vurgu yapan Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır, gönüllü gençlere tavsiyeler de verdi. Hazır, “Dünyada bugün gördüğünüz bütün iş kollarının yüzde 60’ı bundan 10 yıl sonra olmayacak. Örneğin; bundan 10 yıl önce maker, girişimci, Endüstri 4.0 gibi kavramlar yoktu. Bu nedenle gelecek ön görüsü ile işler seçmeye özen göstermeniz gerekiyor. Başka bir kariyer ve başka bir dünya mümkün sloganıyla çıktığımız bu yolda gençlerin de görmesini istediğimiz gerçek; kamu ve özel sektörde iş bulmak dışında hayallere sahip olmanın gerekliliği. Gelecekte yabancı ülkelerle rekabet edebilmek için girişimciliği desteklemek, dijital dönüşümü benimsemek ve en önemlisi yabancı dili çok iyi konuşan bireyler yetiştirmek önemli” açıklamasında bulundu.

“Türkiye’de Finansal Okuryazarlık Artık Daha Yüksek Sesle Konuşuluyor”

Visa Europe Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk İtibar Yöneticisi Didem Karabudak, “Paramı Yönetebiliyorum projesine ilk başladığımızda Türkiye’de finansal okuryazarlık kavramı yoktu. Şu an finansal okuryazarlık hükümet politikaları başta olmak üzere pek çok alanda yüksek sesle konuşuluyor. 2009 yılında 17 il ve 60 gönüllü ile başladığımız yolculuğumuzda bugün 81 ilde her alandan yüzbinlerce insana ve 1564 gönüllüye ulaştık. 2018 senesinde 600 bin kişiye eğitim verme hedefine ulaşarak, dünyanın en uzun ve en fazla insana yüz yüze eğitim veren projesi olmayı umut ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Artık Kalkınma Politikasında Sosyal Sorumluluk Bilinci Yer Alıyor”

UNDP Kalkınma Programı Müdürü Hansın Doğan, “Türkiye’nin yeni kalkınma politikasında özellikle yaşam boyu öğrenmenin önemine vurgu yapıyoruz. Artık kişinin kendi yeteneklerini fark etmesi ve becerilerini geliştirmesi için hayatı boyunca kendini güncel tutması gerekiyor. Bu becerilerin arasında en öncelikli olarak dil gelirken, teknoloji ve sosyal sorumluluk bilincine de dikkat çekiliyor” dedi.