Facebook’ta arkadaşlıktan çıkarılan 5 insan tipi

Teknoloji Firmaları
Eğer uzun süredir Facebook’ta bulunuyorsanız, artık iletişim içerisinde kalma ihtiyacı hissetmediğiniz uzun bir “arkadaşlar” listesi de oluşmuştur. Ayrıca haber kaynağını yüzünden (r...
EMOJİLE

Eğer uzun süredir Facebook’ta bulunuyorsanız, artık iletişim içerisinde kalma ihtiyacı hissetmediğiniz uzun bir “arkadaşlar” listesi de oluşmuştur. Ayrıca haber kaynağını yüzünden (rahatsız edici şekilde bu kaynağın kontrol edilememesi nedeniyle) sosyal ağların ortaya çıkmasından önce bu kişilerin haklarında bildiklerinizden artık daha fazla haberdar oluyorsunuz. Bazen çok fazla. Peki bir kişiyi arkadaş listesinden çıkarmaya ne zaman karar verirsiniz?

Phys.org internet sitesinde yer alan habere göre Colorado Denver Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada öğrencilerin takip etmeyi bıraktığı muhtemelen bizlerin de arkadaş listesinden çıkaracağımız insan tipleri sınıflandırıldı. “Facebook’ta Arkadaşlıktan Çıkarma: İçerik Yıkımı ve Arkadaşlıktan Çıkarma Davranışları” isimli araştırma, CU Denver Ticaret Okulu doktora adayı Christopher Sibona’nın Twitter üzerinden yaptığı ankete katılan 1.077 kişinin verdiği cevaplardan elde edildi. Verilen yanıtlara göre arkadaşlık listesinden en fazla çıkarılan insanlar aşağıdaki şu beş kategoriye ayrıldı.

Lise arkadaşları

Diğer

Arkadaşın arkadaşı

İş arkadaşı

Ortak ilgi alanı olan arkadaş

Katılımcıların yaklaşık beşte birinin lise arkadaşlarını listeden çıkarması, hayatınızın bu dönemini haklı olarak kesin bir şekilde geride bıraktığınızı da gösteriyor.

Sibona çalışmanın girişinde, “Facebook kullanıcıları çeşitli içeriklerden gelen kişiler ile arkadaş olabiliyor. Tüm bu arkadaşlar tek bir genel amaca hizmet eden bir sayfada bir arada bulunuyor.” dedi. Her ne kadar Facebook arkadaşları farklı gruplara ve listelere dahil etme imkanı veriyor olsa da herkes bu araçları kullanmıyor.

Sibona’nın bir diğer çalışması da arkadaş listesinden çıkarıldığını öğrenen kişilerin verdikleri duygusal tepkiler ile ilgili. “Facebook’un Yan Etkisi: Facebook’ta Arkadaşlıktan Çıkarıldığını Öğrenen Kişinin Duygusal Tepkisi” isimli çalışmaya katılanların çoğunlukla hissettikleri duygu şaşkınlık. Bu duyguyu can sıkıntısı, memnuniyet ve üzüntü takip ediyor.

Her iki çalışma da Ocak ayında Hawaii Sistem Bilimleri Uluslararası Konferansı’nda sunuldu ve konferans tarafından yayınlandı.

Arkadaşlıktan çıkarmak soğuk bir davranış olabilir ancak birini dijital hayatınızdan çıkarmanın gerekli bir yolu da.