İlk çevrimiçi uygulama geliştirme okulu Açık Akademi ile 150 bin öğrenciye eğitim veren Microsoft, yeni bir projeyi hayata geçiriyor. 8-13 Aralık 2014’te gerçekleştirilecek “Hour of Code” etkinliğinin detayları Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen ve Yazılım Geliştirme Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Cavit Yantaç ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda paylaşıldı.
Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen, Türkiye’nin geleceğini bugünden ele almak adına önemli bir adım attıklarını belirterek, etkinlik çerçevesinde Microsoft Student Partner’ların bir hafta boyunca Türkiye’nin çeşitli illerinde okullarda Hour of Code etkinlikleri yapacaklarını, çocuklara Touchdevelop ve KODU adlı basit ve eğlenceli programlarla eğitim vereceklerini anlattı.
“Bir haftada 5 bin çocuğa ulaşacağız”
Eğitimlerin Elazığ, Kayseri, İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Muğla, Amasya, Kütahya, Siirt, Sakarya, Burdur, Erzurum, Tokat ve Şanlıurfa’nın aralarında olduğu birçok ilde, onlarca okulda gerçekleşeceği bilgisini veren Özmen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hedefimiz bir hafta boyunca 5 bin çocuğa ulaşmak. Eğitimler bu bir haftanın sonunda da devam edecek. KODU ve Touchdevelop eğitimleri Açık Akademi web sitesine de eklenecek. Böylece çocuklar istedikleri zaman eğitim almaya, bilgilerini geliştirmeye devam edebilecekler.
Microsoft temsilcileri 50 üniversitede gönüllü olarak çalışıyor
Hedef 1 yılda on binlerce öğrenciye küçük programlar yazmayı öğretmek. Bunun için okullarla da yakın çalışıyoruz. Okullarda bu anlamda çok yüksek bir potansiyel var. 50 üniversitedeki Microsoft temsilcileri gönüllü olarak çalışıyor. Günümüzdeki mevcut işlerin yüzde 50’den fazlası bir seviyeye kadar teknolojik yetenek gerektiriyor. Uzmanlara göre bu önümüzdeki 10 yılda yüzde 77’ye çıkacak. Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanında eğitim gören kızlar diğer disiplinlere göre yüzde 33 daha fazla kazanıyor.”
“Hour of Code” 75 ülkede
Cavit Yantaç da 75 ülkede 40 milyondan fazla kişiye ulaşan etkinlikte, 2015 hedefinin 100 milyon kişi olduğunu belirterek, “Hour of Code projesinin ilk aşamada ABD sınırları içinde 10 milyon kişiye ulaşması hedefleniyordu. Proje 75 ülkeye yayılarak 40 milyon öğrenciyi ilk kod yazma deneyimiyle tanıştırdı” dedi.
Etkinliğin, geçen yıl sadece 5 gün içinde 15 milyon kullanıcıya ulaşarak dünyada bu kadar çok sayıda kişiye en hızlı ulaşan girişim olduğu bilgisini veren Yantaç, etkinlik kapsamında Microsoft’un, kamu ve eğitim kurumlarının büyük destek verdiği projede 2015 yılında 100 milyon öğrenciye bilgisayar bilimleri heyecanını aşılamayı ve ilk kodlarını yazdırmayı hedeflediğini anlattı. Yantaç sözlerini şöyle sürdürdü: “Böylece inovasyona dayalı fikirlerini hayata geçirmeleri için ilk adımı atmalarına yardımcı oluyoruz. Teknolojinin getirdiği potansiyelden yararlanabilmek için teknolojinin dilinden anlayan gençlere ihtiyacımız var. Kod öğrenmek, teknolojinin geleceğine yön vermek anlamına geliyor. Teknolojiyi yalnızca tüketen değil, üreten bir Türkiye için çalışıyoruz. Türkiye’nin teknoloji tüketenden, teknoloji üreten ve ihraç eden bir ekonomiye dönüşümü için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Bunun ancak eğitimle mümkün olduğuna inanıyoruz.”
“150 binden fazla kişiye eğitim verdi”
Dünya gazetesinin haberine göre,2012 yılında Türkiye’nin ilk çevrimiçi uygulama geliştirme okulu Açık Akademi’yi hayata geçirerek bugüne kadar 150 binden fazla kişiye eğitim verdiklerini hatırlatan Yantaç, yaklaşık 4 bin kişinin Açık Akademi eğitimlerini tamamlayıp mezun olduğu, alınan eğitimler sayesinde 1.000’in üzerinde uygulamanın Windows Mağazası’nda yerini aldığını anlattı.