Google Trekker’le gez,4 bin TL maaş al!

Teknoloji Firmaları
İnternet kullanıcılarının Google haritası üzerinden 360 derecelik panoramik bir görüş açısıyla gezmesini sağlayan ‘Google Street View’ fotoğraf çekimleri için kullanılan sırt çantası ’Trekker’ il...
EMOJİLE

İnternet kullanıcılarının Google haritası üzerinden 360 derecelik panoramik bir görüş açısıyla gezmesini sağlayan ‘Google Street View’ fotoğraf çekimleri için kullanılan sırt çantası ’Trekker’ ilk kez Türkiye’ye geldi. Özel olarak hazırlanmış otomobillerin giremediği yerler için tasarlanan Street View Trekker’ı İstanbul’da test etme imkânı bulduk. 18 kilogram ağırlığı ve farklı açılara bakan 15 kamera bulunan Street View Trekker ile İstanbul’u adım adım gezdik.Hürriyet’ten Ahmet Can’ın haberi…

2.5 SANİYEDE BİR ÇEKİYOR

Genç yaşlı demeden herkesin dikkatini üzerine çeken Street View Trekker’ın üzerinde ki kameralar her 2.5 saniyede bir fotoğraf çekiyor. Çekilen fotoğraflar ise özel bir kablo ile anında özel harddiske yükleniyor. Trekker, bir yandan tüm bu işlemler yaparken diğer yandan da üzerinde bulunan özel GPS antenleriyle gezilen yerleri adım adım kaydediyor. Toplanan görüntüler, gezi sonunda Google’ın Silikon Vadisi’ndeki merkezine gönderiliyor. Ham fotoğraflar burada birleştiriliyor. Ancak bu birleştirme sırasında çok ciddi bir yazılım çalıştırılıyor ve insan yüzleri, araç plakaları gibi kişisel veriler bulanık hale getiriliyor.

1500 DOLAR MAAŞ 

Google, Trekker ile çekimler için özel kuruyor ve her yıl bu ekibi genişletiyor. Paylaşılan bilgilere göre Google, Street View Trekker ile gezenlere aylık 1500 dolar (yaklaşık 4 bin TL) para ödüyor. Ancak bu iş o kadar da kolay değil. Hem cihazın ağırlığı kullanan kişiyi çok çabuk yoruyor hem de tüm ağırlığın üstte yer almasından dolayı denge kaybedilebiliyor. Bu yüzden de Trekker’ı kullanabilmek için öncelikle fiziksel olarak güçlü olmak gerekiyor. 18 kilogram ağırlığında olan cihazın şarjı yaklaşık 8 saat kadar gidiyor. Bu da Trekker kullanıcısının günde 8 saat boyunca çekim yapacağı anlamına geliyor. Bunun yanı sıra Google’ın ‘trekker’ ile görüntü alması sanıldığı kadar kolay değil. Özel izinlerle çalıştırılabilen Google Trekker için çekim yapılacak konuyla ilgili bakanlıklardan ve diğer kamu kuruluşlarından izin alınması gerekiyor. Trekker ile askeri alanların çekilmesi ise kesinlikle yasak.

SIRT ÇANTASININ ÖZELLİKLERİ

1) GPS Anteni
2) 15 adet özel yapım 5.1 mm kamera lensi
3) Lenslerin buğulanması önleyici
4) Buğu önleyici tüp
5) Güç ve veri kablosu
6) USB girişi
7) Açıp kapatma tuşu
8) Şarj girişi

GELİBOLU İÇİN GELDİ

TREKKER’ın Türkiye’ye geliş amacı ise Gelibolu Yarımadası’nda bulunan 81 nokta adım adım kaydedilip dijital ortama aktarılması. Çanakkale Muharebeleri’nin ardında bıraktığı fedakarlık ve kahramanlık hikayesini tüm dünyadaki internet kullanıcılarıyla paylaşılması için Google, yaklaşık 10 gün boyunca Gelibolu’da Trekker ile çekimler gerçekleştirdi. Proje kapsamında Arı Burnu’ndan Conk Bayırı’na, Türk, Yeni Zelanda ve İngiliz askerlerinin şehitliklerine kadar Gelibolu Yarımadası’nın her bir noktası ziyaret edilerek, 3D görüntü kalitesiyle online dünyaya aktarıldı. Ziyaretçiler 360 derecelik panoramik bakış açısı ile şehitlikleri, mezarlıkları ve anıtları görüntüleyebiliyor. Söz konusu çekimler için Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nın yanı sıra, İngiliz Milletler Topluluğu Şehitlikler Komisyonu (Commonwealth War Graves Commission), Avustralya Büyükelçiliği ve Yeni Zelanda Büyükelçiliği ile işbirliği yapıldı.

‘BİR KAMERA NEYİNE YETMEDİ’

STREET View Trekker lie İstanbul’u gezerken halk yoğun ilgi gösterdi. Meraklı bakışları üzerine çeken cihazı soran İstanbullular, Trekker üzerinde 15 farklı kamera olduğunu söylediğimizde “Bir kamera neyine yetmedi de 15 taneyle geziyorsun” cevabını aldık. Levent Kırca’nın ünlü kameraman karekteri ‘Cevat Kelle’ye benzetenlerin sayısıda oldukça fazlaydı. Cihazın 18 kilo olduğunu ve 8 saat gezildiğini belirttiğimizde ise “Dünyanın kahrını garibanlar çeker” tepkisiyle karşılaştık. Ayrıca Trekker’a daha çok robot benzetmesi yapıldığını da belirtelim.