Bu amaçla kurulan Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı, insansız otomobillerden 5G telekom teknolojilerine yerli üterim yapacak proje sahiplerine burs ve finansman sağlayacak.
Star’ın haberine göre, Türkiye’nin teknoloji ithalatının eğitimden toplumsal gelişmişliğe ekonomiden savunmaya ‘dışa bağımlılık yarattığını’ gören bir grup genç girişimci, 2023’e kadar Türkiye’nin bu alanlardaki yerli üretimi ile ulusal bağımsızlığını sağlamak için 1001 Teknoloji Girişimi’nin hayata geçirilmesini planladı. Türkiye’nin ilk silahlı insansız hava aracı Bayraktar’ı üreten Baykar yöneticilerinden Selçuk Bayraktar’ın T3 Mütevelli Heyeti Başkanı ve Haluk Bayraktar’ın T3 Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olduğu Vakıf, Teknoloji Girişimleri için sürücüsüz otomobil gibi insansız ve otonom sistemler, 5G telekom gibi nesnelerin interneti, yapay zeka, sanal gerçeklik, akıllı şehir ve yaşam, siber güvenlik, enerji, ulaşım, oyun, sağlık ve eğitim teknolojileri alanlarını odak alanlar olarak seçti.
TEKNOLOJİ TAKIMLARI ULUSLAR ARASI YARIŞMALARA KATILACAK
Vakfın cumhuriyetin 100. yılı için koyduğu diğer bir hedef de öğrencilerden oluşan 1001 Teknoloji Takımı kurmak. Başta üniversite ve orta öğretim öğrencileri olmak üzere, yerli üretim yapmayı düşünen Türkiye’nin genç teknoloji insanları ve mucitlerinin 14 Mart 2017’ye kadar başvuru yapmaları bekleniyor. Kendi alanlarında uzman isimlerin yapacağı değerlendirmenin ardından seçilecek proje sahiplerinden üniversite öğrencilerine aylık 500 TL ve orta öğretim öğrencilerine aylık 250 TL ‘karşılıksız’ eğitim bursu vermenin yanı sıra projede gerekecek finansman ve teknoloji desteği de sağlanacak.
Türkiye Teknoloji Takımı, her yıl teknolojinin spesifik alanlarında uzmanlaşmayı hedefleyen ve proje geliştiren ekiplere, ulusal ve uluslararası yarışmalara katılabilmelerine yardımcı olacak. Bu yarışmalar arasında Tübitak İHA yarışması, Tübitak Elektromobil Araba Yarışması, Tübitak Alternatif Enerji Sistemler Araç Yarışması, CanSat Uydu Yarışması, Robocup, ICRA Robotic Challenge, Darpa Robotic Challenge, Darpa Grand Challenge, Mars Rover Challange, European Land Robot Trial, Student Autonomous Underwater Challenge-Europe (SAUC-E), AIAA Design/Build/Fly, Intercollegiate Rocket Engineering Competition, Rüzgar Enerjisi Yarışması, ODTÜ Robot Günleri, ITÜRO, APSCO (Asia Pacific Space Cooperation Organization) Cansat Competition, Türksat Model Uydu Yarışması, Formula SAE Yarışması, AUVSI SUAS (Student Unmanned Air Systems) Yarışması da yer alıyor.
Başvurular için, vakfın web sitesi kullanılabilir:
http://turkiyeteknolojitakimi.org