BlackBerry ‘Storm’la Yenilendi

İnternet
BlackBerry, Kanada menşeli RIM (Research In Motion) firmasının piyasaya sürdüğü bir teknoloji. Buna teknoloji diyoruz çünkü işleri sadece telefon üretmek değil.    Yaptıkları iş, ofisinizi c...
EMOJİLE

BlackBerry, Kanada menşeli RIM (Research In Motion) firmasının piyasaya sürdüğü bir teknoloji. Buna teknoloji diyoruz çünkü işleri sadece telefon üretmek değil. 
 
Yaptıkları iş, ofisinizi cep telefonunuza taşıma vaadinin -ki birçok firma bunu vaat ediyor- gerçekleşmiş hali. RIM, gittiği ülkelerdeki GSM operatörleri aracılığıyla BlackBerry telefonların şirket networküne ulaşmalarını sağlıyor. Yaptığı en önemli iş de bu zaten. Böylece şirket içinde kullanabildiğiniz yerel uygulamaları BlackBerry üzerinden kullanmanız mümkün hale geliyor. Bunun yanında mail, takvim ve telefon defterinizi de bilgisayarınızla senkronize kullanmanızı sağlıyor. Bu genel bilgiden sonra RIM’in piyasaya yeni sürdüğü BlackBerry Storm‘a gelelim. Storm, son zamanların moda özelliği dokunmatik ekran özelliğini barındıran bir telefon. Telefonun birçok güzel özelliği bulunmasının yanında olumsuz yanları da var.

TASARIM
Telefon 11 cm’lik boyu ve 6 cm’lik genişliğiyle elinizde oldukça iri duruyor. 115 gr’lık ağırlığıyla bundan önceki Bold modeline göre daha ağır. Ancak Storm, boyutlarını unutturacak bir tasarıma sahip. BlackBerry‘yle ilk tanıştığımız modellerdeki kötü telefon kasasının yerini daha fazla çelik ve dayanıklı parlak plastikler almış. Telefonun ön tarafında sadece dört tane düğme bulunuyor. Arka tarafında ise hoparlör ve kamera yer alıyor.

DOKUNMATİK EKRAN
Storm’un, 3.2" boyutunda tam dokunmatik bir ekranı var. Dokunmatik ekran, menülerdeki seçenekleri işaretlemenizi sağlıyor. Asıl seçme işi ise dokunmatik ekranın altına yerleştirilmiş olan buton sayesinde oluyor. Ekranın neresine basarsanız basın alttaki butonu aktif edebiliyorsunuz. Bu tarz bir kullanım alışkanlıklarımızı değiştirmemizi gerektirdiği için başlangıçta telefonun kullanımını biraz zorlaştırıyor. Ama kısa sürede ayak uydurabiliyorsunuz. Ekran yüksek çözünürlük ve renk kalitesinde çalıştığı için simgeler, fotoğraflar, videolar gerçekmiş hissi uyandırıyor. Hareket sensörü sayesinde telefona canlılık kazandırılmış. Uygulama ve menüler telefonun pozisyonuna göre ayarlanıyor.

KAMERA
3.2 megapiksel oto fokus özelliğine sahip kamerayla güzel fotoğraflar ve videolar kayıt edebiliyorsunuz. Telefon içindeki hareket sensörü sayesinde telefonu çevirdiğinizde fotoğraflar da telefonun bulunduğu konuma göre ayarlanıyor. Fotoğraf yakınlaştırmaları için ekrana tıklamanız yeterli oluyor. Video kayıtları da tatmin edici güzellikte.

KLAVYE
Storm’da üç farklı klavye seçeneği bulunuyor. İlki diğer telefonlardan alışık olduğumuz bir tuşa birkaç kez basarak harfleri yazmanızı sağlıyor. İkincisi tam bir Q klavye ki buna da bilgisayarımızdan alışığız. Üçüncüsü de RIM’in SureType adını verdiği diğer telefonlardaki T9 sözlüğe benze bir klavye. Ancak daha gelişmiş ve geniş bir kelime hazinesine sahip olduğu için tek elle bile yazım sağlıyor.

MULTİMEDYA
Storm, güzel bir multimeyda ekranına sahip. Buradan fotoğraf, video, müzik ve ses kayıt bölümlerine ulaşabiliyorsunuz. Bilinen özelliklerin yanına başarılı bir ses kaydı eklenmiş. 40–50 cm uzaklıktan kısık sesle yapılan konuşmaları çok net kayıt edebiliyor. Söylemeden geçmek olmaz; Storm’da "avi" formatındaki videoları net bir şekilde izlemeniz mümkün.

PİL
BlackBerry kullanıcıları bilirler ki bu telefonların en önemli sorunu pil süreleridir. Bunun sebebi de sürekli mail kontrolü yapmasıdır. Bu sorun Storm’da çözülmüş görünmüyor. Çünkü mail ve telefon kullanımıyla henüz 2 günden fazla kullanamadık. Her ne kadar RIM 14 gün bekleme, 6 saat konuşma süresi vaat etse de.

Telefonda internet sayfalarında gezinti yapmak geniş ve dokunmatik ekran sayesinde kolay ve zevkli oluyor. Dâhili GPS BlackBerry Maps sayesinde başarılı şekilde çalışıyor. Özellikle belirtmek gerekir ki, telefonun ses sistemi çok çok iyi. Bir müzik sistemi kalitesinde doğru sesi hem kulaklıktan hem de hoparlöründen veriyor. Dahili 1 GB hafıza ve microSD takabileceğiniz hafıza kartı yuvası da bulunuyor. RIM yakın zamanda Türkiye’de de Storm’u BlackBerry tutkunlarının beğenisine sunacak. Ancak henüz kesin bir tarih yok. 
 
YASİN GENÇOĞLU

Zaman