3G’li Hayata ‘Merhaba’ Dedik!

İnternet
Merakla beklenen 3G nihayet hayatımıza girdi. Tüm yurtta aynı anda başlayan, görüntülü konuşmanın yanısıra yüksek hızlı internet gibi pekçok imkanı sunan 3G, ülke gündeminin ilk sıralarına yerleşti. U...
EMOJİLE

Merakla beklenen 3G nihayet hayatımıza girdi. Tüm yurtta aynı anda başlayan, görüntülü konuşmanın yanısıra yüksek hızlı internet gibi pekçok imkanı sunan 3G, ülke gündeminin ilk sıralarına yerleşti. Uzmanlardan sokaktaki vatandaşa herkesin tek konusu aylarca beklenen 3G oldu

Merakla beklenen 3G teknolojisine dün nihayet geçildi. Üçüncü nesil GSM hizmetleri (3G), bilim kurgu filmlerindeki telefon ya da bilgisayarlarla ilgili tüm yenilikleri bir anda hayatın içine soktu. 3G deyince akla ilk gelen özellik görüntülü konuşma aslında sistemin çok küçük bir bölümünü oluşturuyor. Mobil ortamda görüntülü telefon hizmetleri, e-posta alıp gönderme, bankacılık hizmetleri, yüksek hızda internet erişimi, etkileşimli oyunlar, canlı radyo TV yayınlarına erişim gibi pek çok hizmet 3G mobil terminal cihazları tarafından rahatlıkla sağlanacak. 3G ile hayatımızın her anında birileri bizi gözetliyor olacak.

CEPTEN KESİNTİSİZ TV

3G ile operatörlerin TV kanallarıyla yapacağı anlaşmalarla cep telefonundan her yerde televizyon izlenebilecek. Yine anlaşmalı TV platformlarında abonelik karşılığı futbol karşılaşmaları ya da filmler satın alınabilecek.

UZAKTAN KAMERA SİSTEMİ

Ev ya da ofise yerleştirilen güvenlik kamerasıyla dünyanın her yerinden cep telefonuyla uzaktan kontrol yapılabilecek. Cep telefonu gibi SIM kartıyla çalışan bu kamera tuşlarla sağa ya da sola yönlendirilebiliyor, sadece aramak yeterli olacak.

KONFERANSA BAĞLANTI

3G en çok iş dünyasını rahatlatacak gibi görünüyor. Yönetici ya da çalışanlar görüntülü olarak birbiriyle konuşabilecek. Bankacılık, medya, sanayi, tarım ve ticaret gibi sektörler, hızlı mobil iletişim sayesinde hem zamandan hem de işgücünden tasarruf etmiş olacak. 3G’nin en büyük faydalarında biri de sağlık danışma hizmetleri olacak. Görüntülü konuşma ile ilkyardım konusunda doktordan tavsiye alınıp, teşhis ve tedaviyi cep telefonundan öğrenelecek. 3G ile uzaktan eğitim daha da yaygınlaşacak.

‘3G İLE GELECEĞİNİZİ YAKMAYIN’

Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Şeker, 3G teknolojisi ile ilgili çok önemli uyarılarda bulundu. “Tehlikeli Oyuncak” kitabının yazarı, Prof. Dr. Şeker, 3G teknolojisinin insan sağlığını ciddi risk altına soktuğunu ve çok dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Hücresel ağ sisteminin en gelişmişi olan 3G’nin 1G ve 2G’ye göre çok büyük yenilikleri olduğunu anlatan Şeker, ‘3G ile bugüne kadar 1 baz istasyonu olan yerde, artık 9 tane baz istasyonu olacak! Yani baz istasyonu sayısı çok artacak. İngiltere’de 3G ile baz istasyonu sayısı 50.000-70.000 civarında artış göstermiş” dedi.

YAKLAŞIK 10 YIL SONRA TÜRKİYE’DE

GSM dünyası için yepyeni bir dönüm olan 3G ya da ‘Third Generation’ teknolojisine, standartların belirlediği tarihten yaklaşık 10 yıl sonra Türkiye’de de başlandı. Finlandiya ve İsveç gibi yüzlerce kilometre fiyort ve binlerce adaya sahip Kuzey Avrupa ülkelerinin, söz konusu yerlere coğrafi koşullar yüzünden kablo döşemekte sıkıntı yaşayıp alternatif iletişim yöntemleri aramasıyla başlayan GSM macerası, bugün yeryüzünde yaklaşık 4 milyar kişinin bu teknolojiyi kullanması ile sürüyor. GSM teknolojisini bir üst basamağa taşıyan 3G için, International Telecommunication Union (ITU) 1999 yılında bazı standartlar belirledi. Dünyanın önde gelen GSM şirketlerinden Japon NTT DoCoMo tarafından 2001 yılında ilk ticari 3G hizmeti, tüm dünyaya tanıtıldı.

VODAFONE DA İLK GÖRÜŞMEYİ YAPTI

Vodafone, 3G+ teknolojisinin ticari olarak kullanıma açılmasıyla birlikte, gece yarısını 1 dakika geçe ilk 3G görüşmesini gerçekleştirdi. Dünya 3G lideri Vodafone’un Türkiye’de uluslararası tecrübesi ile en ileri teknoloji üzerinden sunduğu 3G+ hizmetinden ilk andan itibaren yararlanmak isteyerek ön kayıt yaptıran Vodafone abonesi Semire Oral, 30 Temmuz’a girer girmez saat 00:01 3G+ ile Alanya’da tanıştı. Vodafone Türkiye, aktivasyonu yapılan ilk 3G+ abonesi Semire Oral ile 3G+ farkıyla görüntülü konuşma gerçekleştirdi. Alanya’da tatilde olan Semire Hanım, Vodafone Türkiye’nin bu sürprizi karşısında oldukça heyecanlandığını ve görüntülü konuşma deneyiminden etkilendiğini belirtti.

İLK TARTIŞMA TELEFONLARDA!

3G’ye geçerken elinde yeni nesil Blackberry telefon olanlar büyük bir sorun yaşadı. Blackberry sahipleri, 3G’ye uyumlu diye aldıkları telefonlarda tek kamera olduğunu öğrendi. Fikri Türkel, Celal Toprak ve Ünal Tanık ellerindeki Blackberry telefonları Turkcell’den Gökay Çako’ya şikayet etti.

HER ÜÇ ABONEDEN BİRİ MÜŞTERİ HİZMETLERİ’Nİ ARADI

Cep telefonundan hızlı ve zengin içerikli veri akışına ve görüntülü konuşmaya imkân sağlayan Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemleri’nin (3G) gece yarısından itibaren hizmete başlaması, bir dizi aksaklıkları da beraberinde getirdi. Edinilen bilgiye göre, 3G’nin hizmete girmesi sonrasında çok sayıda abonenin bu hizmetten yararlanmak istemesi ve muhtemel aksaklıkları cep telefonu operatörleriyle paylaşmak istemeleri, her üç cep telefonu operatörünün müşteri hizmetleri servislerini kilitledi. Aboneler, Turkcell, Vodafone ve Avea’nın müşteri hizmetlerini ararken, yaklaşık 30-45 dakika beklemek zorunda kaldılar. Kimi abone bu süre içinde taleplerini iletmekten vazgerçerken, kimileri de cep telefonu operatörlerinin Müşteri Hizmetleri’ni yete-rince takviye etmediklerinden yakındılar.

HAYATIMIZA RENK KATACAK!

3G olarak bilinen 3. nesil cep telefonu haberleşme sistemi ilk günden yoğun ilgi gördü. 3G uyumlu telefonlar vatandaşlar tarafından büyük talep geldi. Kimileri 3G’nin hayatlarına yenilik ve renk katacağını dile getirirken, kimileri de başkalarının özel hayatlarını kontrol altında tutmasının artık bir telefon kadar yakın olmasından yakındı. Henüz çok yeni olan 3G konusunda yanlış anlaşılmaların çok sık yaşanabileceğini belirten vatandaşlar, “3G inanılmaz bir yenilik fakat özel hayatta bazı durumlarda özellikle ikili ilişkilerde insanları zorlayacak ve yanlış anlaşılmalara sebep olacak gibi görünüyor” şeklinde konuştu.

3G BEŞ KAT DAHA PAHALI

3. nesil cep telefonu haberleşme sisteminin ücretlendirilmesi Tüketiciler Birliği Genel Başkanlığı tarafından “pahalı” bulundu. Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, 3G’deki fiyat tarifelerinin, bu yeni teknoloji kullanılmasına kısa bir süre kala açıklanmasını eleştirdi. Dinç, 3G’nin fiyat tarifelerine göre, özel paketlere abone olmadan cep telefonundan internete girenlerin, 1 GB için faturasında ekstra yaklaşık 100 lirayla karşılaşacağına dikkat çekti.
 

Yeni Şafak