Rus internet korsanları, Rusya-Gürcistan savaşının yıldönümü kabul edilen 7 Ağustos’ta, ‘Facebook, Twitter’ gibi çok ünlü siteleri tam bir gün boyunca bloke ederek yaklaşık 300 milyon kişiyi mağdur eden bir ‘siber saldırı’ düzenledi. Hedef, Rusya’yı eleştiren bloglar yazan ve fotoğraflar koyan ‘Cyxmyu’ takma adlı blog yazarıydı. İnternette Rusya’yı eleştiren yayınlar yapan bir blog yazarının sayfalarına siber saldırı düzenleyip engellemeye çalışan Rus hackerlar, yaklaşık 300 milyon kullanıcısı bulunan facebook, twitter, livejournal ve blogger gibi ünlü siteleri bir günlüğüne bloke etti. Rusya-Gürcistan savaşının yıldönümü kabul edilen 7 Ağustos’ta yapılan siber saldırının hedefi, Güney Osetya sokaklarında dolaşan Rus tanklarının fotoğraflarını yayınlayan ‘Cyxmyu’ takma adlı blog yazarını engellemekti.
‘Cyxmyu’nun üye olduğu sitelere saldırı yapıldığı gün, ABD Hazine Bakanlığı, İstihbarat Servisi, Federal Ticaret Komisyonu ve Ticaret Bakanlığı internet siteleri de hedef alındı. Bu kurumların siteleri kısmen ya da tamamen bloke oldu. Saldırı üzerine ABD, internet güvenliği ile ilgili çalışmalara ağırlık verme kararı aldı.
Bu saldırılar aslında ilk değildi. Geçmişte, hackerlar karşılıklı savaşmıştı. Dünyanın en iyi hackerlarının yetiştiği Ruslar aslında hiç boş durmuyor. Örneğin, Türk ve Rus hackerlar sanal alemde bir dönem çarpıştılar. Ruslar, çoğu zaman ülke çıkarlarına uygun olarak çeşitli ülkelerle savaştı diyebiliriz. Aslında bu durum, Rusya’nın bir devlet politikası olarak hackerları desteklediği izlenimini veriyor. Dünyada özellikle Rus, Çin, Brezilya ve Türk hackerların aktif bir şekilde siber savaş çıkardığı biliniyor. Ancak kabul etmek gerekir ki, bu savaşı en iyi ve sistemli yürüten ülke Rusya…
İLK SİBER SAVAŞ KURBANI ESTONYA
Kayıtlara geçen ilk siber savaş Nisan 2007’de Rusya ve Estonya arasında yaşandı. Estonya’nın başkenti Tallinn’deki Kızılordu Anıtı’nın kaldırılmasına Rus hackerlar siber saldırıyla karşılık verdi. 3 hafta boyunca Estonya’da hayat durdu. Çünkü sağlık, vergi, hatta otopark işlemleri bile internet üzerinden yapılıyordu. Bu sorun ülkeyi milyarlarca Euro zarara uğrattı.
TÜRKİYE SİBER ORDUSUNU KURDU
Türkiye’nin siber saldırılara uğrama ihtimaline karşı TÜBİTAK “Bilgisayar Olaylarına Müdahale Ekibi” kurdu. Ekipte bilgisayar uzmanları, Başbakanlık, Adalet Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Dış İşleri Bakanlığı ve Sayıştay’dan birer temsilci bulunuyor. Bu ekip TÜBİTAK (Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü) UEKAE’nin Tehdit Gözetleme Merkezi’nde kamu sistemlerine gelecek tehditleri gözetleyip olası saldırıları engellemeye çalışıyor.