Türkler’in NATO’ya Giren 4. Buluşu

İnternet
TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UEKAE) tarafından geliştirilen kriptolu USB bellek "SIR", NATO envanterine giren 4’üncü Türk ürünü oldu. NATO Asker...
EMOJİLE

TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UEKAE) tarafından geliştirilen kriptolu USB bellek "SIR", NATO envanterine giren 4’üncü Türk ürünü oldu.

NATO Askeri Komitesi tarafından onaylanmış, alanında tek ürün olan SIR, tüm gizlilik düzeylerindeki NATO verisini kriptolamak üzere kullanılabiliyor.

Kredi kartı boyunda, 14 milimetre kalınlığında ve sadece 90 gram ağırlığında olan SIR, kolayca taşınabilir olmasının yanı sıra içindeki bilgileri şifreli bir şekilde saklayabilme özelliğine sahip. Kaybolması veya çalınması durumunda içindeki bilgilere ulaşılamayan SIR’ın açılmaya çalışılması durumunda ise içindeki gizli bilgiler kendiliğinden siliniyor.

NATO Askeri Komitesi tarafından onaylanan 11’inci, NATO envanterine giren 4’üncü Türk ürün olan ”SIR”, TÜBİTAK UEKAE tarafından tamamen yerli imkanlarla özgün bir tasarım ile geliştirildi. NATO’nun bu yıl ihtiyaç duyacağı 602 adet ürün TÜBİTAK UEKAE tarafından sağlanacak.
Kriptolu USB bellek, TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi‘nde basına tanıtıldı. NATO‘ya sunulan diğer TÜBİTAK UEKAE ürünleri hakkında da bilgi verildi.

Türkiye’den NATO envanterine giren ilk bilgi güvenliği cihaz setini oluşturan diğer dört ürü ise şunlar:

HF iletişim cihazı FORESC-II: Farklı ortamlarla uyumlu muhabere sistemleri (FORMUS) cihazlarından bir tanesi olan FORESC II, HF-VHF-UHF üzerinden güvenli veri iletişimi sağlıyor.

Milli Veri Kripto Cihazı (MİLON-4A): Veri iletişimi yapan sistemler arasında iletilen verilerin, gerçek zamanda şifrelenmesi işlemini gerçekleştiriyor. UEKAE’de üretilen ilk milli kripto tümdevresi bu cihazda kullanıldı.

Kripto Anahtar Yükleme Cihazı (KAYC-10): Kriptolu veri iletişimi yapan cihazlara offline olarak anahtar yüklemesi yapıyor.

Kripto Anahtar Okuma Cihazı (KAOC-8): Delikli bir şerit üzerindeki anahtar bilgilerini optik okuma yöntemiyle kripto cihazlarına veya anahtar yükleme cihazlarına aktarıyor.