Kitap mı, Bilgisayar mı?

İnternet
Microsoft, "tablet bilgisayar yapma" dedikodusuyla Apple‘ın repliğini çaldıktan sonra, çift dokunmatik ekranlı "kitap-bilgisayar" prototipi Courier’yi ortaya çıkarttı. ...
EMOJİLE

Microsoft, "tablet bilgisayar yapma" dedikodusuyla Apple‘ın repliğini çaldıktan sonra, çift dokunmatik ekranlı "kitap-bilgisayar" prototipi Courier’yi ortaya çıkarttı.

İki günde yayılan "Microsoft’un tablet bilgisayarı" dedikodusunun temelinde, bir değil iki dokunmatik ekrana sahip olan "Courier"nin oturduğu ortaya çıktı.

Yahoyt.com sitesinin haberine göre, Courier, henüz prototip aşamasında olsa da, konsept veya dedikodu falan değil, gerçek bir cihaz. Microsoft tarafından "kitap-bilgisayar" olarak tanımlanan Courier’nin, karşılıklı duran ve kitap gibi ortadan açılan, 7 inçlik iki dokunmatik ekranı bulunuyor. Bu ekranları bağlayan menteşede, ana ekrana gitmeyi temin eden bir düğme bulunuyor. Diğer işlemler, ekranları parmak ve kalemle dürtelemek suretiyle yapılıyor. Ortadaki menteşe, aynı zamanda bir sayfa-ekrandan diğerine geçirilecek dosyaların "konduğu" bir "cep işlevi görüyor. Courier‘de WiFi mevcut, 3G bulunmasına da şaşırmayız. Arka yüzde de bir adet fotoğraf makinesi var.

Courier, Windows 7 üstünde çalışıyor gibi değil, kendisine özel bir işletim sistemi, ya da en azından arayüzü varmış gibi görünüyor. İşlev olarak, Apple’ın "kanepede otururken internete girme" odaklı irice bir iPod gibi olacağı iddia edilen tabletinden çok daha karmaşık. Defterler, harita, ajanda, fihrist, fotoğraf albümü gibi bir sürü kağıt gerecin işlevini bir araya getirecek gibi görünüyor. Bunu da çoklu dokunuşla, çekilen fotoğrafları ya da internette bulunan resimleri, yazıları, hatta "kesilen" rastgele parçaları sanal bir not defterine "yapıştırmaktan", fihristteki kişileri haritaya sürükleyip adreslerini görüntülemeye kadar türlü yollarla yapacağa benziyor.

Tabii o ekranlar kapasitatif değilse ve o cihaz gerektiğinde 90 derece çevrilip, bir ekranı klavye olarak kullanılamıyorsa, bu hoş fikre çok yazık olur, orası ayrı. Ayrıca, kendi özel uygulamalarına sahip olmayıp genel geçer bilgisayar uygulamalarını çalıştırabilmesi de, cihazın şıklığına şıklık katar bizce.