Geleceğin Edebiyatı Twitterature

İnternet
Büyük klasik romanları Twitter’da yazmak gerekirse, nasıl yazarsınız? Twitterature: The World’s Greatest Books, Retold Through Twitter diye Kitap yazdılar; edebiyat klasiklerini Twitter...
EMOJİLE

Büyük klasik romanları Twitter’da yazmak gerekirse, nasıl yazarsınız?

Twitterature: The World’s Greatest Books, Retold Through Twitter diye Kitap yazdılar; edebiyat klasiklerini Twitter’a uyarladılar.

Hayatlarımızı 140 karaktere sığdırmaya iyiden iyiye alıştık. Yol, hatta yemek tarifleri bile Twitter‘a uyarlanabiliyor artık. Peki zamanında Marcel Proust‘un Twitter hesabı olsaydı, sayfalar süren betimlemelerini nasıl yazardı? Madame Bovary‘nin hezeyanları 140 karaktere nasıl sığardı? Chicago Üniversitesi öğrencileri Emmett Rensin ile Alex Aciman, tam da bunları hayal etmiş. Hem edebiyat sevgileri hem de sosyal medyanın hayatlarındaki rolü, bu iki kavramı bir araya getirmelerine neden olmuş ve 60 tane klasiği oturup ‘Twitterca‘ya çevirmişler. Hem Penguin hem de Viking yayınevleri, 19 yaşındaki bu iki gencin fikrinin üzerine atlamış hemen. Ve Twitter edebiyatı geçtiğimiz ay Twitterature: The World’s Greatest Books, Retold Through Twitter (Twitterature: Dünyanın En İyi Kitapları, Şimdi Twitter Formatında) adıyla raflardaki yerini aldı. Rensin ve Aciman, esprili bir dille yazdıkları kitabın ‘klasiklere giriş’ olarak algılanmaması gerektiğini söylüyor.

Yaprak Aras Şahinbaş, o kitaptan bir kaç romanın çevirisini böyle yaptı:

Alis Harikalar Diyarında – Lewis Carroll

Kitap kahramanlarının birçoğu gibi ben de çok sıkıldım. Oh! Beyaz bir tavşan! Aynı Matrix‘teki gibi. O da ne iyi filmdi! Tavşan deliğinden aşağı kayıyorum. Neo gibi hissetim kendimi şimdi. Kapağı açık, gizemli bir şişenin içindekini içsem bir şey olur mu?
Ben hâlâ aynı küçük kız mıyım? Bana bir şeyler oluyor. Tavşanın evindeyim yine. Ve yine o gizemli içecek. İçmeli miyim? Amaaaan, içeyim gitsin. Kafası iyi bir adamla bir çay partisindeyim. Adam delinin teki. İmajı da böyle zaten. Sesler bozuluyor.
Kupa Kraliçesi, bu topraklara korku salıyor. Kadın bir oyun kartı aslında. Ordusunu ‘karıştırsam’ çok komik olmaz mıydı! Şimdi de yargılanıyorum. Korkunç bir gün bugün!
Bir anda güçlendiğimi hissediyorum. Kocaman oldum. Mahkeme salonu yıkılıyor!
Oh, yine evdeyim. Gülümseyen bir kedi, deli bir şapkacı, sadist bir kraliçe ve korkunç bir bebek? Böyle şeyler yüzünden insanlar yıllarca tedavi görüyor ya! Bir daha böyle bir macera mı? Asla!

Hamlet William – Shakespeare

Kral babam öldü ama kimsenin umrunda değil!

Ophelia‘nın tatlı olduğunu fark edemeyecek kadar üzgünüm. Claudius neden yine bana ne yapmam gerektiğini söylüyor? Sen benim gerçek babam değilsin! Hatta onun katilisin. Bir oyun yazdım. Umarım bu akşam herkes gelir. Saat 7’de! Biletler, ironiden anlayanlara bedava!Amcam babamı öldürdüğünü itiraf etti! Gidip annemle konuşmam ve amcamın babamı öldürdüğünü söylemem lazım! Polonius n’apıyo perdenin arkasında? Kız arkadaşımın babasını öldürdüm! Artık aramızda bir şey olmaz, değil mi? Rosencrantz ve Guildenstern öldü. Mezarcının konuşması hiç komik değil. Çok ağır ve anlamlı. Çok sıkıldıııııııımmmmm. Ophelia intihar etti. Birazdan cenazesi var. Laertes babasını ve kardeşini öldürdüğüm için mutsuz. Neyse akşam düello var! Danimarkalılar üzülmeyin. Fortinbras size iyi bakacak.