Google’da İslam Duyarlılığı!..

İnternet
Google‘ın ana sayfasındaki arama bölümünde ekrana getirdiği bazı öneriler soru işaretlerini de beraberinde getiriyor. Google araması yapmak için arama satırına Hıristiyanlık, Musevilik ve de İsl...
EMOJİLE

Google‘ın ana sayfasındaki arama bölümünde ekrana getirdiği bazı öneriler soru işaretlerini de beraberinde getiriyor.

Google araması yapmak için arama satırına Hıristiyanlık, Musevilik ve de İslam ile ilgili bir şeyler yazıldığında çok ilginç sonuçlarla karşılaşmak mümkün. "Christianity is" yazıldığında ardından çok sayıda öneri geliyor, gelen arama önerileri arasında sayısı hakarete rastlamak bile mümkün. Aynı şekilde Judaism yazıldığında bu dinin yanlış olduğuna dair arama kelime önerileri de ekrana geliyor.

Bu iki din için "yalandır, yoktur, sahtedir" türü arama önerileri gelince, haliyle ortalık da bir hayli karıştı.

Google‘ın İngilizce arama sayfası olan www.google.com‘da bu dini terimleri yazanların karşısına çıkan şaşırtıcı sonuçların sebebi tartışılıyor.

Hıristiyanlık ve Musevilik hakkında hakarete varan arama terimleri ekrana gelirken, İslam hakkında hiçbir öneri gelmemesinin sebebini Google da açıklayamıyor. Bir bug olabileceğini belirten Google yetkilileri bu sorunu en kısa sürede çözeceklerini söylediler.

Eğer "is" eki kullanmadan arama yapacak olursanız, her dinde çeşitli sonuçlar görmek, Christianity 101 türü, hakaret içermeyen önerilerle karşılaşmak mümkün.

Bu bir bug ise oldukça sorunlu bir bug olduğunu söylemek mümkün, çünkü Google mühendisleri günlerdir çözebilmiş değil.

İşin bir başka yönü de akılları kurcalıyor. Bu iki din hakkında sunulan önerilerde yar alan hakeretler sık aranan kelimelerden kaynaklanıyorsa, İslam hakkında da bir şeylerin aranıyor olması, Google‘a ipucu veriyor olması gerekiyor.

Peki Google bilinçli olarak İslam‘a hakaret içeren arama önerilerini engelliyor olabilir mi? Bu durum İslam‘a yönelik hakaretlerin daha önce büyük tepkilerle karşılaşmış olmasından mı kaynaklanıyor?

Google’ın bu tavrı eğer bilinçliyse takdirle karşılanıyor…