İki genç Türk mimarın fütüristik ‘kıyamet’ binaları, ünlü popüler bilim dergisi Popular Science‘ın kapak konusu oldu.
Şehrin sular altında kalması durumunda New Yorkluları kurtaracak projeye göre, 2.5 milyon insan, 70 metre yükseklikte kübik evlerde yaşayacak.
Proje, bilim insanlarının öngördüğü üzere 2080 yılında denizin yükselip New York’u sular altında bırakması senaryosuna dayanıyor. Bu öngörülerek üretilen projeler arasında iki genç Türk mimarın eseri ‘City(E)Scape (Şehirden Kaçış) dikkat çekiyor.
Sinan Günay 1986 doğumlu ve İTÜ mezunu genç bir mimar. Günay ile aynı yaşta olan Mustafa Bulgur da İTÜ mezunu. Hürriyet gazetesine konuşan Günay, “Bizimkisi iddialı ve spekülatif bir projeydi. Bir tür bilimkurgu gibi. Dolayısıyla, Populer Science gibi bir derginin bizim projeyi kapağına taşıyacağını ummuyorduk” dedi.
Günay-Bulgur ikilisinin projesi, New York’ta gökyüzüne yerleştirilecek 600 bin prefabrik ev öngörüyor. Amaç, 2.5 milyon insanın her türlü ihtiyacını karşılayarak yaşayabilmesi. Günay ve Bulgur anlatıyor: “Söz gelişi, 2080’de sıcaklık çok artacağı için ısıyı enerjiye dönüştürecek sistemler öngördük. Su ihtiyacı da denizden karşılanacak. Evler bir anlamda sığınak olacak. Zaten gelecekte New Yorkluların minimum hacimlerde yaşamak zorunda kalmaları büyük olasılık. Bu nedenle bütün birimleri kendine yetecek şekilde tasarladık. Fazla su ve elektriği de paylaşacaklar.”
75 metrekarelik evler çok hafif titanyum levhalardan yapılacak, yine çok hafif karbon nanotüplerle ve güçlü elektro mıknatıslarla birbirine tutturulacak. Her ünitenin kendine ait ‘tarım modülü’ olacak. Bu modüllerde sebze ve meyve yetiştirilecek. Bir su tankı 20 bin litre içme suyu taşıyabilecek. Tankın içindeki mekanizma, denizden çekeceği suyu tuzundan arındırarak içme suyu haline getirecek. Kablolara asılı evler, bütün ihtiyaçlarını kendileri karşılayabilecek donanıma sahip olacak.