Facebook Seçimi Bildi mi?

İnternet
Etkisi altına almadığı alan neredeyse kalmayan sosyal medya, şimdi de politikaya el attı. Facebook‘un ”ABD’deki seçimlerin galibini çok önceden tahmin ettik.” iddiası Amerika&#...
EMOJİLE

Etkisi altına almadığı alan neredeyse kalmayan sosyal medya, şimdi de politikaya el attı.

Facebook‘un ”ABD’deki seçimlerin galibini çok önceden tahmin ettik.” iddiası Amerika’da ve tüm dünyada çokça tartışılıyor. Peki, gerçekten siyasilerin Facebook‘taki popularitesine bakarak, seçim sonuçlarını tahmin etmek mümkün mü?

Facebook şirketinin açıklamalarına göre ABD’de Salı günü yapılan seçimlerde 12 milyondan fazla kişi ”Oy verdim” butonunu tıkladı. Bu da 2008 seçimlerinde aynı uygulamaya katılım sayısının neredeyse iki katı ediyor.

Ama Facebook’un asıl ilginç iddiası siyasilerin hayran sayfasının popülaritesinin seçimin galiplerini belirleyici olduğu yönünde. Parti seçimlerinde Facebook’ta en fazla hayranı olan adayların yüzde 74’ü rakiplerini geçerek seçimi kazanırken, senatoya en fazla hayranı olan adayların yüzde 81’i girmeyi başardı.

Adaylara duyulan sempati ile sosyal medyadaki populerliklerinin doğru orantılı olduğu iddiasına kapı aralayan Facebook, böylelikle yeni bir tartışma başlattı. Peki gerçekten siyasilerin Facebook’taki hayran sayısı oy verenlerin tercihini etkiler mi? Bu sorunun cevabını zaman gösterecek.