‘Hangi kitabı okuyorsunuz?’ Cevap: Facebook

İnternet
Sektör temsilcilerinin ‘İnternet ortamında özgürlükler kısıtlanıyor’ şikâyeti üzerine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkilileri Cumhurbaşkanı’na Köşk’te bi...
EMOJİLE

Sektör temsilcilerinin ‘İnternet ortamında özgürlükler kısıtlanıyor’ şikâyeti üzerine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkilileri Cumhurbaşkanı’na Köşk’te bir sunum yaptı.

Sosyal paylaşım sitelerinin öneminin de konuşulduğu toplantıda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu konuda eşi Hayrünnisa Gül’ün çocuklarla yaptığı bir sohbette, ‘Hangi kitabı okuyorsunuz?’ sorusuna ‘Facebook’ cevabını aldığı bilgisini verdi.

Çankaya’daki toplantıda YouTube ile ilgili gelişmeler de detaylandırıldı. Söz konusu sitenin ‘Atatürk aleyhine işlenen suçlar hakkındaki kanuna aykırılık’ sebebiyle 2008 yılında mahkeme kararı ile kapatıldığına vurgu yapılarak şu ifadelere yer verildi: "Mahkeme, suç içeriğinin Türkiye IP’lerinde erişime kaldırılmasını yeterli görmedi ve dünya veribandından erişime engellenmesi istendi. YouTube uzun süre bu nedenle erişime kapalı kaldı."

YouTube ile aradaki sorunların giderilmesi adına alınacak çözüm önerileri ise Cumhurbaşkanı’na şu şekilde sıralandı: "YouTube video paylaşım sitesinde yer alan suç teşkil eden içeriklerin kaldırılması, Google firmasının Türkiye’de yetkili temsilcilerinin bulunacağı ofis açması, yerel mevzuata uygun içeriklerden oluşan Türkiye yerel kopyasının faaliyete geçmesi ve yasal ve yetkili mercilerin IP bilgi taleplerini yerine getirmesi." İleride de bir sorun yaşanmaması adına YouTube’un bu adımları atmasının önemine vurgu yapıldı.

Toplantıda Cumhurbaşkanı’na dikkat çekici bilgiler de verildi. Verilere göre, erişime engellenen sitelerin yüzde 65’inin müstehcenlik, yüzde 30’unun çocukların cinsel istismarı, yüzde 3’ünün fuhuş, yüzde 2’sinin kumar oynanmasına imkan veren sitelerden oluştuğu kaydedildi. Sunumda, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) yapılan ihbarların oranı da yüzde olarak yer aldı. Buna göre, ihbarların yüzde 62’sinin müstehcenlik, yüzde 14’ünün Atatürk aleyhine işlenen suçlar, yüzde 11’inin fuhuş, yüzde 9’unun çocukların cinsel istismarı, yüzde 3’ünün kumar oynanması için yer ve imkân sağlama ve yüzde 1’inin de intihara yönlendirme olduğu belirtildi.

TIKLAMA ORANI CUMHURBAŞKANI’NI ÜZDÜ

Zaman Gazetesi’nin haberine göre, görüşmede Cumhurbaşkanı Gül’e çocuk istismarı yapan sitelere yapılan tıklama oranları da verildi. BTK yetkilileri, tıklama rakamları karşısında Cumhurbaşkanı’nın oldukça üzüldüğünü belirtti.

Cumhurbaşkanı’nın Twitter’dan yaptığı yazışmalarda, "Blogların kapatılmasıyla ilgili de çok mesaj alıyorum. Anladığım kadarıyla bu alandaki hukuk gözden geçirilmeli ve kurallar, toplu cezalandırmalara fırsat vermeyecek şekilde değiştirilmeli. Bu yönde gereken girişimlerde de bulunacağım." ifadesi de gündeme geldi. Ziyarette sosyal paylaşım sitelerinin önemi de gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu konuda eşi Hayrünnisa Gül’ün çocuklarla yaptığı bir sohbette, ‘Hangi kitabı okuyorsunuz?’ sorusuna çocukların cevabının ‘Facebook’ olduğunu kaydetti. Yetkililer de Türkiye’de 25 milyon ‘Facebook’ abonesi bulunduğunu belirtti.

Yeni Şafak