Dünyanın En Pahalı Oyunları

İnternet
Milyonlarca dolar bütçeli ve yüz milyonlarca dolar gelirli yapımları Hollywood filmlerinden ibaret sanıyorsanız kesinlikle yanılıyorsunuz New York şehrinin aynen modellendiği, geliştirilmesi 3.5 yıl a...
EMOJİLE

Milyonlarca dolar bütçeli ve yüz milyonlarca dolar gelirli yapımları Hollywood filmlerinden ibaret sanıyorsanız kesinlikle yanılıyorsunuz

New York şehrinin aynen modellendiği, geliştirilmesi 3.5 yıl alan Grand Theft Auto 4 , tam 100 milyon dolarlık yapım maliyetiyle filmleri bile geride bıraktı.

Metal Gear Solid 4: 60 milyon dolar
Kojima Producitons ve Sony ortaklığıyla geliştirilen ‘Metal Gear Solid’ (MGS) ilk olarak 1998 yılında Playstation için geliştirilmişti. Elde ettiği başarının ardından seride dördüncü bölüme kadar ulaşan MGS’in sonuncusu tam dört yıllık bir çalışmanın sonucu. 10 yıl sonra yine sadece Sony Playstation için geliştirilen son bölüm savaş oyunu tutkunlarının favorileri arasındaki yerini koruyor. 60 milyon dolarlık geliştirme maliyetiyle de listenin 5. sırasını alıyor.

Too Human: 60 milyon dolar
Kanadalı Silicon Knights firması tarafından Microsoft’un Xbox 360 oyun konsoluna özel geliştirilen ‘Too Human’, 60 milyonu aşan bütçesiyle listenin 4. sırasında yer alıyor. Geliştirilmesi 10 yıla yayılan başlık son anda firmanın altyapı değiştirme kararı almasıyla 10 milyon dolardan fazla ek maliyete sahne oldu. İlk olarak Playstation için düşünülen oyun sonra rotayı Nintendo’ya kırdı. Son olarak Xbox’a yar oldu. Gelecekte geçen bilimkurgu temalı bir aksiyon olan ‘Too Human’ başarılı satış rakamlarına ulaşarak emeklerin karşılığını verdi.

Shenmue: 70 milyon dolar
1999 yılında Sega AM2 tarafından Sega Dreamcast konsoluna özel geliştirilen ‘Shenmue’, 70 milyon dolarlık bütçesiyle 10 yıl boyunca oyun dünyasının en pahalı başlığı olma özelliğini korudu. Devasa oyun alanı, oyuna özel iklim koşulları, zengin karakterler ve şu an bile birçok oyunun sahip olmadığı grafik ayrıntılar içeren ‘Shenmue’ ne yazık ki raflarda bekleneni vermeyerek 1 milyonu aşan satışa rağmen maddi anlamda büyük bir hüsran yaşattı.

Sony’nin Playstation’ın kapasitesini ortaya koymak için özel olarak geliştirdiği ‘Gran Turismo’, otomobil yarışı tutkunları için futbol meraklısının FIFA ya da PES’i gibi zihnine kazınmış başlıklardan biridir. İlki 1997 yılında satışa sunulan oyun bugün beşinci bölüme ulaşmış durumda. Geliştirilmesi beş yıl süren ve gerçeğiyle tıpatıp aynı modellenmiş 1000’den fazla aracıyla bu alandaki en güçlü seçenek.

Grand Theft Auto 4: 100 milyon dolar
Oyun tarihinin gelmiş geçmiş en büyük bütçeli başlığı otomobil hırsızlığı öyküsüyle başlayıp 4. bölüme ulaşan Grand Theft Auto (GTA). Yapım bütçesi 100 milyon dolara ulaşan oyun Rockstar firması tarafından 3.5 yılda geliştirildi. Oyun içinde ismi farklı olsa da New York şehrinin birebir kopyasında geçen oyun için şehir bire bir dijital olarak yaratıldı. Trafik durumu aylarca kameralarla izlenerek oyuna yansıtıldı. Oyun içinde dinlenen yüzlerce popüler şarkı bile ciddi bir maliyet kalemi yarattı. Oyundaki karakterlerin modelleme ve seslendirmesi de pazardaki en üst seviyeyi oluşturdu.
 

Radikal