En İyi Ücretsiz Blog Siteleri

İnternet
Blog kişiye istediği her şey hakkında yazabileceği kendine ait bir online dünya sağlar. Blog aracılığıyla; hayatınızdaki ilginç şeyleri, çeşitli konulara bakış açılarınızı, sizin çektiğiniz ya da beğe...
EMOJİLE

Blog kişiye istediği her şey hakkında yazabileceği kendine ait bir online dünya sağlar.

Blog aracılığıyla; hayatınızdaki ilginç şeyleri, çeşitli konulara bakış açılarınızı, sizin çektiğiniz ya da beğendiğiniz fotoğrafları ve videoları insanlarla paylaşabilirsiniz. Ancak bu büyük adımları atmadan önce hangi blog servisini tercih edeceğinize karar vermeniz gerekiyor.

Birçok blog servisi var ve bunların çoğu az önce bahsettiğimiz özgür online dünyayı sağlayabilecek özelliklerden yoksunlar. Bu nedenle hayatınızı bir blog servisiyle online dünyaya aktarmadan önce zorlu bir karar süreciyle karşılaşacaksınız.

Biz de bu süreci kolaylaştırmak adına sizin için en iyi ücretsiz blog sitelerini derledik.

Bu derlemeyi yapmadan önce blog servisleri arasında tercih yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğini düşündük.

Blogları birbirinden ayıran, birbirlerine karşı avantajlı kılan özellikleri listeledik ve filtreledik. Sonuç olarak elimizde 4 tane ücretsiz blog servisi kaldı.

Her internet kullanıcı en az bir kere kendine blog oluşturmaya karar vermiş ancak yaratma ya da isim verme sürecinde sıkılarak vazgeçmiştir. Bu durumun farkında olduğumuzdan, site seçimlerimizi en kullanıcı dostu olanlardan yaptık.

1)Blogger
Blog yazmaya gerçekten kararlı ancak HTML ve barındırma gibi konular hakkında bilgi sahibi değilseniz, Google’ın blog servisi Blogger tam size göre. 2011 yılında birçok yenilikle iyileştirilen Blogger, en iyi ücretsiz blog servisi. Blogunuzun tasarımı ilk olarak Google’ın size sunduğu 10’u aşkın şablondan biri olmak durumunda. Ancak ardından; yazı tipi, yazı rengi, sayfa genişlikleri, arka plan görüntüleri gibi birçok detayı kişiselleştirebiliyorsunuz. Üstelik bunları oldukça basit menüler aracılığıyla yapıyorsunuz yani hiçbir şekilde kodlarla uğraşmanıza gerek kalmıyor. Diyelim ki Blogger üzerinden bir blog oluşturdunuz ve bu işi sevdiniz. İstediğiniz zaman yıllık 10 Dolar ödeyerek alan adı (.com, .gen, .org vb.) satın alabilirsiniz.

2)WordPress
WordPress.com, her seviyeden Blog yazarı için ideal bir ücretsiz blog ve barındırma servisi. Özgürlükçü yapısıyla kullanıcılarına tam anlamıyla özgür bir dünya sunan WP’nin son zamanlarda yaptığı yatırım atakları da sistemin gelecekte daha iyi olacağına işaret ediyor. WP konusunda çok bilgili olursanız da blog oluşturabilirsiniz, olmasanız da. Ancak WP’nin karmaşık yapısını yalnızca sitelerini tam anlamıyla kontrol etmek isteyen ciddi ve tecrübeli blog yazarlarının mecbur kalırlarsa öğrenmeye çalışmalarını tavsiye ediyoruz.

WP de tıpkı Blogger gibi size ücretsiz temalar sunar, ayrıca –admin panelde sol tarafta bulunan gömülü paneli sayesinde tüm özelliştirme işlemleri de yapılabiliyor. Günümüzde daha çok profesyonel blog yazarlarının ve kar amacı güden sitelerin tercih ettiği WP, yıllık 17 Dolar karşılığında blog sitenize istediğiniz alan adını almanızı sağlıyor.

3)Posterous
Posterous blog yazmaya yeni başlayanlar ve mikro blog yazarları için ideal bir platform. Basit yapısı sayesinde Posterous üzerinden kolay ve eğlenceli şekilde birçok şey paylaşabilirsiniz. Posterous diğer servislerin aksine blog işini baştan sonra basitleştirmeyi amaçlıyor. Buna bağlı olarak; diğer servislerde kullanıcıları zorlayan blog tasarımı ve benzeri işler Posterous’ta birkaç saniyede halledilebiliyor.

Basitleştirmeyi paylaşım tarafında da sürdüren Posterous, mobil cihazlardan paylaşım yapmayı da oldukça keyifli hale getiriyor. Buna kısa mesajla blog göndermek de dahil. Servisin bir diğer avantajı da; Facebook, Twitter, Flickr, YouTube, LinkedIn ve Xenga gibi sosyal ağlarla tam entegrasyon özelliğine sahip olması.

4)Tumblr
Blog dünyası yalnızca yazıdan ibaret değil, dolayısıyla bloğunuzun yazı ağırlıklı olması da şart değil. Tumblr; yazıdan ziyade “görsel blogculuğu” tercih eden kullanıcılar için ideal. Daha çok görsel sanatlarla içli dışlı olan kişiler tarafından kullanılan Tumblr, çoklu grafik arayüzü ve grafik odaklı optimizasyonu sayesinde, diğer servislerin yavaşlamasını sağlayan multimedya öğelerine karşı daha çeviktir. Posterous gibi oldukça basit bir yapısı olan Tumblr, yine Posterous gibi yeni başlayanlar için ideal. Tumblr ile Posterous arasında kararsız kalırsanız yapmanız gereken tek şey; gönderilerinizin çoğunluğunun multimedya odaklı mı yoksa yazı odaklı mı olduğuna bakmak.

Mynet