Türkiye’nin İlk Sosyal Medya Araştırması

İnternet
Gençlerin sosyal medyadaki davranışlarını anlamak, sosyal medya yoluyla markalar ile aralarında kurdukları ilişkinin boyutunu tanımlamak, markaların bu yolla gençliğe ne kadar ulaşabildiğini öğrenebil...
EMOJİLE

Gençlerin sosyal medyadaki davranışlarını anlamak, sosyal medya yoluyla markalar ile aralarında kurdukları ilişkinin boyutunu tanımlamak, markaların bu yolla gençliğe ne kadar ulaşabildiğini öğrenebilmek amacıyla yapılan Sosyal Medya Araştırması,  Türkiye’deki lise ve üniversite öğrencilerini temsil edecek şekilde 7 coğrafi bölgeden 500 lise, ve 500 üniversite öğrencisinin katılımı ile gerçekleştirildi. Anketlere katılan gençler için yaş aralığı lise öğrencileri için 15-20, üniversite öğrencileri için 18-26 idi.

Araştırmaya göre her 10 gencin 9’u sosyal medyada;  Markalar gözünden bakıldığında gençlerin dünyalarına ulaşabilmek, sosyal medya sayesinde dolambaçlı bir  yol olmaktan çıktı. Vakitlerinin çoğunu sosyal medyada geçiriyorlar. Uyumadıkları zamanın yarısı sosyal paylaşım sitelerinde geçiyor.

Sosyal mecralar, markaların gençler ile en yoğun etkileşimde bulunabileceği bir fırsat haline gelmiş bulunuyor. Sosyal medyada gerçek hayatta kurduklarından daha çok kişi ile iletişim halindeler. Ortalama 415 arkadaşları var. Yani, bir markanın sadece 2.500 kişiyi bir araya getirerek 1 milyon kişiye ulaşma imkanı var.

Araştırma sonuçları:

Gençler, bütün bir hafta 50 saatini sosyal medyada geçiriyor. (25 saat hafta içi, 25 saat hafta sonu) Bu süre 25 adet film izleme ile eşdeğer.

Üniversite ogrencilerinin ortalama arkadaş sayısı 400, lise öğrencilerinin ise 439 çıktı. Facebook’ta ortalama 415 arkadaşları var; Yani, bir markanın sadece 2.500 kişi bir araya getirerek 1 milyon kişiye ulaşma imkanı var!

Üniversitelilerin %71’i en çok akşam 20.00-02:00 arası Facebook’a giriyor. Liselilerin ise %67’si 16:00-00.00 arası Facebook’ta daha çok vakit geçiriyor. Dolayısıyla, markaların gençleri en hızlı yakalayabilmeleri için bu saatlerin dikkate alınması gerekiyor.

Facebook’ta yaklaşık her iki gençten biri, en az bir markanın sayfasını takip ediyor.Facebook’ta marka sayfalarının takip edilme oranı üniversite öğrencileri için %43, lise öğrencileri için ise %49 çıktı. Beğenilen/takip edilen marka sayısı, ortalama 17. En çok beğenilen sayfalar, hazır giyim  ve telekomünikasyon markalarının sayfaları.

Sosyal medyada çıkan markalar hakkındaki olumlu ve olumsuz yorumlar, her iki gençten birini etkiliyor. Olumsuz yorumlardan etkilenme oranı, olumlu yorumlara göre daha fazla.

Twitter’da üniversite öğrencilerinin takip ettiği ortalama ünlü sayısı 24, lisede ise 22.8 çıktı.

Twitter’da liselilerin %43’ü ve üniversitelilerin %39’u en az 1 ünlü sayfasını takip ederken, en az 1 marka sayfasını takip etme oranları sırası ile %18’i ve %9’da.

Haftada ortalama 6 gün Facebook’a, 5 gün Twitter’a giriliyor. Gençlerin tamamına yakını her gün facebook’u ziyaret ediyor.  Twitter hesabı olanlar ise haftada en az 4 kere hesaplarına giriş yapıyor ve tweetleri takip ediyor.

Her 10 gençten yalnızca 1’i kendisine ait bir bloga sahip. Blog sahipleri, haftada ortalama 2 kere paylaşım yapıyor.

Scroll.com.tr