Mahallenin hırsızı da sosyal medyada

İnternet
DENİZ ERGÜREL’in haberi    Araştırmaya katılan 50 hırsızın 39’u hırsızlık yapacakları mekanları seçmek için Facebook, Twitter, Foursquare’i kullandıklarını belirtiyor....
EMOJİLE

DENİZ ERGÜREL’in haberi   
Araştırmaya katılan 50 hırsızın 39’u hırsızlık yapacakları mekanları seçmek için Facebook, Twitter, Foursquare’i kullandıklarını belirtiyor.

Uzun tatil günlerinde seyahat planlarınızı Facebook’tan, gezdiğiniz mekânların fotoğraflarını Instagram’dan, akşam yemeğinde nerede olduğunuzu Foursquare’den, yol maceranızı ise Twitter üzerinden duyurmayı planlıyorsanız bunu bir kere daha iyice düşünün. Çünkü sosyal medya takipçiniz arasında sadece arkadaşlarınız değil, mahallenizin hırsızı da olabilir!

Friedland adlı bir güvenlik şirketinin İngiltere’de yaptığı bir araştırma hırsızların sosyal medyayı nasıl kullandığına dair ilginç istatistikler ortaya koyuyor. Araştırmaya katılan 50 hırsızın 39’u hırsızlık yapacakları mekanları seçmek için Facebook, Twitter, Foursquare’i kullandıklarını belirtiyor. Ayrıca bu hırsızların 37’si hırsızlık yapacakları sokağı denetlemek için Google Sokak Görüntüleme servisini kullandıklarını ifade ediyor.

MetLife’ın yaptığı bir araştırmaya göre ise Amerikalıların yüzde 15’i evlerinden ayrıldıklarını belirtmek için sosyal medyayı kullanıyor. 18-34 yaş aralığındaki gençlerin yüzde 35’i ise bulundukları yeri belirten Twitter mesajları atmakta hiçbir sakınca görmüyor.

Türkiye’de 30 milyon Facebook ve 4 milyon Twitter kullanıcısı olduğunu düşündüğümüzde dikkatsizce yapılan bazı sosyal medya paylaşımları kullanıcılara ciddi sorunlar çıkarabilir.

Peki tatil dönüşünde kötü sürprizlerle karşılaşmamak isteyen kullanıcılar ‘sosyal’ hırsızlara karşı nasıl önlem alabilir? Uzmanların bu konuda bazı önerileri var:

1. Facebook ayarlarınızı gözden geçirin ve paylaştığınız içeriği sadece arkadaşlarınızın gördüğünden emin olun.

2. Facebook ve benzeri sosyal ağlarda sadece tanıdığınız kişileri arkadaş olarak ekleyin.

3. Ev adresinizi açık şekilde belirten fotoğrafları sosyal medya profilinizde paylaşmayın.

4. Evinizdeki pahalı eşyaların fotoğraflarını yayınlamayın.

5. Eğer evinizde kimse olmayacaksa evden uzak kalacağınızı sosyal medyadan duyurmayın.

Sosyal medya hırsızlara karşı

Her ne kadar dikkatsizce atılan bazı mesajlar hırsızlık risklerini artırsa da sosyal medya aynı zamanda hırsızların yakalanmasında da büyük rol oynayabiliyor. İşte ABD’de yaşanan bazı ilginç olaylar:

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde yaşayan Joshua Kaufmann, çalınan bilgisayarının yerini Hidden adlı bir uygulama yardımıyla tespit eder. Bilgisayarındaki kameradan hırsızın fotoğrafını da çekmeyi başaran Joshua, elde ettiği bilgileri blogundan yayınlar. Joshua’nın blogu kısa zamanda internet kullanıcıları arasında büyük ilgi çeker. Olayı duyan polis hızla müdahale ederek hırsızı kıskıvrak yakalar. (http://thisguyhasmymacbook.tumblr.com/)

18 yaşında genç bir girişimci olan Mark Bao (www.markbao.com) bilgisayarını çalan hırsızın kim olduğunu Backblaze adlı bulut yedekleme sistemi ile tespit eder. Bu sistem yardımıyla bilgisayarına uzaktan erişim sağlayan Mark, hırsızın görüntüsünü içeren bir videoyu YouTube’dan paylaşır ve adını sosyal medya üzerinden duyurur. Bu durumdan çok utanan hırsız, Mark Bao’dan özür dileyerek laptopunu en yakın karakola teslim eder.

New York’a yaptığı bir seyahatte laptopunu çaldıran Kanadalı Sean Power, Prey adlı bir bilgisayar uygulaması yardımıyla hırsızın Skype hesabını, banka bilgilerini ve bulunduğu yeri tespit eder. Laptopunu çalan hırsıza ulaşıp yerini tespit ettiğini söyleyen Sean aynı zamanda tüm bu gelişmeleri Twitter üzerinden 10 binden fazla takipçisiyle paylaşır. Durumun ciddiyetini anlayan hırsız, 800 km uzakta yaşayan Sean’a bilgisayarını geri verir.

(http://storify.com/btballenger/man-tracks-stolen-laptop-thousands-of-miles-away)

***

Yeni bir sosyal medya projesi: Yetiket

Geçtiğimiz günlerde kullanıcılara hizmet vermeye başlayan Yetiket ilginç bir sosyal medya projesi. Kullanıcıların farklı etiketler etrafında kendi gündemlerini oluşturabildikleri bu sosyal medya projesinin kurucuları ise Mehmet Şen ve Fatih Şen adlı iki genç Türk girişimci. ABD’nin Arkansas eyaletinin Little Rock şehrinde yaşayan Şen kardeşler etiket (tags) kavramına odaklanarak sosyal medyada farklı bir platforma ev sahipliği yapmayı amaçlıyorlar. Henüz deneme aşamasında olan bu yeni sosyal medya platformunu www.yetiket.com adresinde ziyaret edebilirsiniz.

Zaman