Privacy Choice araştırma şirketi, geçtiğimiz hafta yayımladığı raporda, Facebook’ta yer alan üçüncü parti uygulamaların, kullanıcıların mahremiyetini ne kadar ihlal ettiğine yönelik bir liste hazırladı. İnterneti sallayan Angry Birds (Öfkeli Kuşlar), mahremiyete saygı konusunda sınıfta kaldı.
Facebook için geliştirilen bedava Privacyscore yazılımı, sosyal medya ağında en çok kullanılan 200 uygulamanın gizlilik kurallarını ve kullanıcıları takip eylemlerini değerlendirerek, mahremiyet sıralamasını çıkarıyor. Listede yer alan uygulamalar arasında oyunlar, iş tabanlı veya paylaşım uygulamaları bulunuyor.
Online izleme, internet kullanıcılarının mahremiyetini korumak adına yeni yasalar çıkarılıp çıkarılmaması konusunda tartışma başlatmış durumda. İnternet reklamcılığı sektöründe lider firmalar, Privacyscore kullanarak reklam ağlarında kendi izleme politikalarını oluşturuyor. Bu durum yeni yasaların çıkarılması ihtiyacını tetiklerken, güvenlik uzmanları yazılımın internet kullanıcıları tarafından kullanılabilmesini memnuniyetle karşılıyor.
Veri güvenliği konusunda bir düşünce kuruluşu olan Washington D.C merkezli Future of Privacy Forum direktörü Jules Polonetsky, “Privacyscore, İnternet kullanıcıları için kesinlikle kullanılabilir bir yazılım. Aynı zamanda mahremiyet konusunda eleştiri alan uygulama üreticilerinin gizlilik politikalarını gözden geçirmelerine yardımcı olabilir” dedi.
İnternet güvenliğini artırmayı amaçlayan Online Trust Alliance örgütünün yöneticisi Craig Spiezle ise USA Today’e yaptığı açıklamada, “Facebook’un sahip olduğu büyük nüfuz, beraber iş yaptığı uygulama üreten şirketlerin de vaat ettikleri gizlilik şartlarına uymalarını gerektiriyor” dedi.
Facebook yetkilisi David Swain, “Gizlilik şartlarımızı ihlal eden bir yazılım şirketi tespit ettiğimiz zaman harekete geçiyoruz” ifadesini kullandı.
ZYNGA BAŞARILI
PrivacyChoice’a göre, Facebook’un en çok rağbet gören uygulamalarını kullanan internet kullanıcıları hakkında bilgi toplayan 140 farklı izleme unsuru bulunuyor. Online izleme araçları, kullanıcıların farklı internet sayfalarındaki davranışlarını izleyerek, elde ettiği profilleri kullanıcılara en yakın oldukları konulardaki reklamları sunmak için kullanıyor. PrivacyChoice kurucusu ve CEO’su Jim Brock, “Uygulamalarla paylaştıkları şahsi bilgilerin ne olduğunu bilip bilmemek kullanıcılara kalmış” dedi.
Privacyscore’un değerlendirmesinde en yüksek puan 100. Genel değerlendirme, elde edilen verilen kaç izleme aracıyla paylaşıldığına, verileri silme ve paylaşım yapılıp yapılmaması konusunda opsiyonu sunulup sunulmamasına ve verilerin ne kadar uzun süre depolandığı gibi faktörlerle belirleniyor.
En büyük sosyal medya oyun şirketlerinden Zynga, Facebook’ta bulunan 17 oyunuyla toplamda 82 puan elde etti. Şirketin 17 milyon üyesi bulunan Slingo oyunu, 100 üzerinden 80 puan aldı. Oyunun 20 puan kaybetmesinin nedeni, 59 izleme aracıyla bağlantılı olması. Zynga’nın hukuk danışmanı Reggie Davis, “Privacyscore gibi programları doğru bulduklarını belirtirken”, şirket, kullanıcılarını gizlilik politikası konusunda bilgilendirmek için, PrivacyVille tanıtım programını sunuyor.
Sosyal medya oyunlarının belki de en ünlüsü olan Angry Birds’ün yapımcısı Finlandiyalı Rovio ise, aldığı 65 puanla ortalamanın oldukça altında kaldı. Rovio, bu konu hakkında sessiz.
Mahremiyet puanlaması (Popülerliklerine göre sıralandığında):
Facebook Uygulaması Puan
CityVille 76*
Texas HoldEm Poker 87
MyCalendar 80
Hidden Chronicles 79
FarmVille 82
CastleVille 76
Angry Birds 65
Bubble Witch Saga 92
Words With Friends 79
Diamond Dash 79
* 90 -100: Güvenli bir şekilde kullanılabilir; 80 – 89, temkinli kullanın; 70 ve aşağısı, en az güvenlik sunan yazılımlar.
Ntvmsnbc