Ceyda Erenoğlu’nun haberi
Erotik fotoğraflardan akıl almaz mesajlara kadar işte bu insanların psikolojileri.
Sosyal paylaşım siteleri insanların yaşamlarını kolaylaştıran ve iletişimlerini artırma amaçlı tasarlanmış olsa da amaçları dışında eylemlere de aracılık edebiliyor. Türkiye ve dünyadan çok sayıda ismin özel sayılabilecek en mahrem anlarını bu siteler aracılığı ile paylaşmaları bunu gösteriyor. Facebook ve Twitter beğeniye düşkün, kendini abartılı derecede önemseyen kişiler için teşhir konusunda ciddi fırsat alanı yaratıyor. Üsküdar Üniversitesi Feneryolu Polikliniği’nden Uzman Psikolog Zehra Erol, Facebook ve Twitter’da yakın arkadaşlıklar dan çok yüzeysel ilişkiler kurulduğunu söyleyerek, “insanlar kendilerini diğerlerine nasıl göstermek istiyorlarsa o şekilde sergilemek açısından kontrol sahibidirler" diyor.
Bu sitelerin; resim, yazı ve yorumlar yoluyla insanlara kendi beğendikleri yönlerini göstererek onay düşkünlüklerini tatmin eden kişiler tarafından kullanıdığını ifade eden Erol, bu yapıdaki kişiler için insanları etkilemenin ve hayranlıklarını kazanmanın çok önemli olduğuna dikkat çekiyor.
‘İZLENMEKTEN HAZ ALIYORLAR’
Zehra Erol, “İnsanlar tarafından beğenilmek ve izlenmek bu kişilere haz verir” diyor ve bu durumun bu davranışların devamlılığına yol açacağını söylüyor. Aynı heyecan ve hazzı yaşamak isteyen kişilerin Facebook hesaplarına bir süre sonra tekrar aynı resimleri eklemeleri de bunun bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Utangaçlık ve sosyal ilişkilerde zayıflığın nedeninin ise kaygılar olduğu belirtiliyor. Sosyal kaygıları yüksek kişiler, başkalarının onları eleştirmesini ve olumsuz değerlendirmesini istemedikleri için yüz yüze ilişki kurmakta zorlanıyor. Facebook ve Twitter’daki ilişkiler ise kaygılı kişilerin kendilerini ortaya koymalarını kolaylaştırıyor. Bu özellikteki çoğu kişinin kendilerini takma isimlerle tanıtarak yeni ilişkiler kurmaları ve hiçbir zaman gösteremeyecekleri tepkiler göstermeleri gizliliğin verdiği güçten kaynaklanıyor.
ORTAK ÖZELLİKLER
Bu kişiler iddialı olup kendilerini abartılı şekilde önemserler.
Kendi ihtiyaçlarını büyütürken diğer insanların ihtiyaçlarını önemli görmezler.
Kendilerini nasıl göstermek istiyorlarsa bunun için çabalarlar.
Kendi beğenilerini önemli görürler ve diğerlerinin de kendileri gibi bakmalarını sağlamak için mücadele ederler. Rekabet duyguları yüksektir ve eleştiriyi kabul etmekte zorlanırlar.
ERGENLERİ BEKLEYEN TEHLİKE
Facebook’ta yaşını büyütüp anne babasını eklemeden kendine ayrı bir hesap açan gencin farklı bir dünyası olduğuna dikkat çeken Zehra Erol, bu noktada en büyük tehlikenin deneyimleri yetersiz olan ergenin karşısındaki kişiden zarar görmesi olduğunu belirtiyor. Kendini farklı tanıtan ve gerçek kimliğini saklayan kişilerin maddi ve manevi olarak çocuklara ve ergenlere zarar verebileceği ve özellikle cinsel istismar açısından tehlike yaratabileceği ifade ediliyor.
Habertürk