İnternetin yeni sosyal medyası: Stringer

İnternet
Gazetelerden internet sitelerinden aldığınız haberlerle yetinmek istemiyor, “Nerede ne oluyor?” diye merak ediyor ya da kendi haberlerinizi yaparak çevrenizde olan biteni, beğenilerinizi, ...
EMOJİLE

Gazetelerden internet sitelerinden aldığınız haberlerle yetinmek istemiyor, “Nerede ne oluyor?” diye merak ediyor ya da kendi haberlerinizi yaparak çevrenizde olan biteni, beğenilerinizi, eleştirilerinizi dünyaya duyurmak istiyorsunuz… Bu gibi düşüncelerden yola çıkan üç genç elektronik mühendisi Silikon Vadisi’nde ‘Stringer Labs’ adlı bir şirket kurarak sosyal medyada yeni bir mecra yarattı. Stringer uygulamasını indirenler akıllı telefonlarıyla günlük deneyimlerini sosyal habere dönüştürebiliyor. Stringer şimdilik sadece Türkiye ’de ve iPhone’u olanlar tarafından kullanılabiliyor.

Radikal Gazetesi’nden Müge Akgün, Stringer Labs’ı, halen ABD ’de doktora çalışmalarını sürdüren Emre Kazdağlı, Mehmet Ozan Kabak ve Alp Artar birlikte kurmuş. Şirketin öyküsünü Emre Kazdağlı ile konuştu…

Böyle bir oluşum aklınıza nasıl geldi?
2010 yılında Aselsan’da çalışırken mevcut sosyal ağlarla günlük yaşamda karşılaştığım olayları nasıl çevremdeki insanlarla paylaşabilirim diye düşünmeye başladım. Örneğin arabanızı kullanıyorsunuz, düzenli olarak kullandığınız bir yolun kapatıldığını fark ediyorsunuz. Bunu o bölgede olan kişilere duyurarak sosyal bir sorumluluk oluşturabilir misiniz? Veya bir partiyi düzenlendiği yere yürüme mesafesinde olan kişilere duyurabilir misiniz? 2011 yazı staj yaparken bu problemi tekrar düşünmeye başladım.

Arkadaşlarınız ne zaman dahil oldu projeye?

Mehmet Ozan Kabak çocukluk arkadaşım. 2011 yazı ona telefon ederek saatlerce bu problemi anlattım. Ozan o sırada Stanford’da doktorasına devam ediyordu. Bir hafta sonra da Ozan’la proje üzerinde çalışmaya karar verdik. Staj sonrası Carnegie Mellon’daki yüksek lisansımın son dönemi devam ettiği için bu işi sadece iki kişi götüremeyeceğimizi düşündük. Bu arada ikimizin de yakın arkadaşı olan ve Boston Üniversitesi’nde doktorasına devam eden Alp Artar da projenin ilgisini çektiğini söyledi. Alp’in katılımıyla projeyi gerçekleştirebileceğimize karar verdik ve ertesi gün çalışmaya başladık. Ayrı şehirlerdeydik. Pittsburgh-Boston arası gidip gelerek Stringer’in ilk modelini iki ay içerisinde tasarladık.

Silikon Vadisi’ne ne zaman taşındınız?

2012 Ocak ayında bir haftalığına Silikon Vadisi’nin merkezi kabul edilen Palo Alto’ya gelerek Ozan’ın evinde kalmıştım. Ozan beni Silikon Vadisi’ne yerleşmem gerektiği konusunda ikna etti. Mart ayında da Palo Alto’da müstakil bir evin bahçesindeki ahşap bir kulübeye benzeyen tek oda ve banyodan oluşan bir eve taşındım. Mayısta burada Stringer Labs’ı kurduk. Geçtiğimiz ay sonundan beri de Türkiye’de kullanıcılara açık. Üç ay içerisinde de tüm dünyada çalışıyor olacak.

Stringer’ın ‘Twitter, Facebook, Instagram gibi’ diğer sosyal ağlardan en temel farklılığı ne?

Stringer’ın en önemli farkı yeni bir paylaşım modeli üzerine inşa edilmiş olması. Facebook ve Twitter’ın kullandığı katmanlı modelde, arkadaş/takip edilen kullanıcılardan gelen içeriğin yeniden paylaşılması (reshare/retweet) ile bilginin sosyal ağda yayılımı sağlanıyor. Stringer modelinde ise yayılım yapay zekâ tarafından kontrol ediliyor. Platform kullanıcıların içerik ile etkileşimlerini gerçek zamanlı olarak izleyerek oluşan sosyal haberlerin doğru hedef kitlelerini öğreniyor. Bizim hedefimiz kullanıcıların tanımadıkları kişilerle de paylaşım alanları yaratabilmelerini sağlamak. Bu modeli tasarlarken 100 bin kullanıcının verilerini baz alarak ‘sosyal ağlarda haber içeriğinin yayılımını’ inceleyen akademik bir çalışma da yaptık.

Sistem nasıl işliyor?

Uygulamayı kullanarak günlük hayatınızdaki bir olayı bir hikâyeye veya sosyal habere dönüştürüyorsunuz. Format çok basit, kısa bir başlık seçip fotoğraf/videolar ekliyorsunuz. Hikâyeye arkadaşlarınız veya çevrenizde bulunan kişiler de katılabiliyorlar. Platform sizin haberinizi diğer kullanıcılara göstererek hangi kitle için ilgi çekici olduğunu öğrenmeye çalışıyor. Örneğin bir haberin Beşiktaş ’ta bulunan kişiler tarafından daha çok ilgi gördüğünü, belirli bir zaman aralığı için ilgi gördüğünü çok hızlı bir şekilde öğrenebiliyor. Böylece tanımadığınız kişilere ulaşabileceğiniz bir paylaşım alanı oluşuyor. Kullanıcılar Stringer’ı açtıklarında o an için ilginç olan hikâyeleri gazete haberleri gibi görüntülüyorlar. Stringer bir yerde içeriğe editörlük yapmış oluyor.

Üyelik sistemi mi var?

Stringer ücretsiz bir servis. Facebook/Twitter kullanıcı hesabınızı kullanarak platforma giriş yapabiliyorsunuz.

Kurulum aşamasında herhangi bir kurumdan finansal destek aldınız mı?

Hayır, sadece kendi aramızda topladığımız paralarla sürdürdük çalışmaları. Ürünü bitirmeden yatırım almamaya kesin kararlıydık. Şu an ilk ‘melek yatırım raund’umuzu tamamlamaya hazırlanıyoruz. Ardından Stringer tüm dünyada kullanılmaya başlanacak…

Radikal