Güvenli internet için dikkat edilmesi gerekenler!

İnternet
Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) Başkanvekili Osman Nihat TİB Başkanı Şen, anne ve babaların çocuklarını internetteki tehlikelerden nasıl koruyacağını anlattı. TİB Başkanı Şen, Türkiye’...
EMOJİLE

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) Başkanvekili Osman Nihat TİB Başkanı Şen, anne ve babaların çocuklarını internetteki tehlikelerden nasıl koruyacağını anlattı. TİB Başkanı Şen, Türkiye’de vatandaşların interneti yanlış kullandığını da belirterek, dikkat edilmesi gerekenleri ifade etti. TİB Başkanı Şen, internet kullanıcılarını müstehcen içerik konusunda da bilgilendirerek, bu içeriklerin zararlarından korunmak için nelere dikkat etmeleri gerektiğini anlattı. İşte TİB Başkanı Şen’in açıklamalarından bazıları… 

Kübra Par’ın röportajı 

Anne-babalar çocuklarını nasıl korumalı?

Öncelikle kendileri interneti kullanmayı öğrensinler. Çocuklarıyla birlikte internete girsinler. Zaman sınırlaması gibi kurallar koysunlar. Kişisel bilgileri paylaşmamaları konusunda uyarıda bulunsunlar. İnternet ortamında yabancılarla tanıştıklarında nasıl davranmaları gerektiğini anlatsınlar. Bilgisayar oyunlarıyla ilgili dikkatli davransınlar ve uygunsuz bir içerikle karşılaştıklarında mutlaka bize ihbar etsinler.

Bu çağda çocukları gerçekten korumak mümkün mü?

Zihniyetle korumak mümkün. Bu saydıklarımız sadece birer tedbir. Çocuğu bilinçlendirmek gerekir. Güvenli internet hizmeti de çok önemli. İnternet firmalalarının hepsinin çocuk ve aile profilleri var. Çocuk paketleri aile paketlerine göre daha kısıtlı ve sadece çocuklara faydalı şeyler içeriyor.

‘Google’da arama yapmayın adresi doğrudan yazın’

İnternet kullanımında Türklere has durumlar var mı?

Türk internet kullanıcısı çok fazla arama motoru kullanıyor. Ayrıca tek bir arama motorunu diğerlerinden çok daha fazla kullanıyorlar.

Bu genel bir trend değil mi?

Hayır, dünyada interneti bilinçli kullanmanın birinci maddesi, fazla arama motoru kullanmamaktır. Bizde yanlış kullanım alışkanlığı var.

Bunun ne zararı var?

Siber güvenlikle ilgili ciddi zararları var. Örneğin Türkiye’de dolandırıcı-sahte banka ve mail sunucularına giriş çok yaygın. Google bir platform ve kötü niyetli kişilerin kullanımına da açık. Arama sonuçlarını istedikleri gibi manipüle edip üst sıraya çekebiliyorlar.

Peki ne yapmak lazım?

Gireceğiniz sitenin adresini bilerek, arama çubuğuna doğrudan yazarak girmeye çalışın. Arama yapmanız gerekiyorsa da birden fazla arama motoru kullanın.

Bize has başka bir durum var mı?

Siber güvenlik ile ilgili ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Yasadışı porno sitelerden bilgisayarınıza ve tabletinize zararlı yazılımlar bulaşabiliyor. Bilgisayarınızı dışarıdan birileri kullanabiliyor. Teknik tabirle bilgisayarınız “zombi” oluyor. Dünyadaki “zombi” istatistiklerinde Türkiye ilk üçte. Başka ülkelere saldıranlar listesinde de yukarıdayız.

Nasıl korunabiliriz?

Şifre belirleme önemli. Türkler çok basit şifreler seçiyorlar. Her gördüğünüze inanmayın. Uyanık olun, bir şeyi paylaşmadan önce düşünün. Gizlilik ayarlarınızı yapın ve özel bilgilerinizi mutlaka koruyun. Özel bilgi sadece TC kimlik no, ad, soyadı değildir. Mesela dayının ismi çok özel bir bilgidir çünkü anne kızlık soyadını içerir…

Siber güvenlik demişken Redhack’le başınız belada galiba!

Yok, gayet iyi anlaşıyoruz. Arada mücadele ediyoruz ama iki taraf da yenilmedi. Seviyeli bir ilişkimiz var. (Gülüyor)

Habertürk