Başbakanlık’tan 16 maddelik Twitter açıklaması

İnternet
Türkiye’nin gündemi önceki gün gece saatlerinden itibaren Twitter oldu. Türkiye’de alınan sayısız mahkeme kararına rağmen “zararlı içerikleri” kaldırmama konusunda umursamaz da...
EMOJİLE

Türkiye’nin gündemi önceki gün gece saatlerinden itibaren Twitter oldu. Türkiye’de alınan sayısız mahkeme kararına rağmen “zararlı içerikleri” kaldırmama konusunda umursamaz davranan Twitter’a erişim engellendi.

16 MADDELİK AÇIKLAMA

Başbakanlık ise konuyla ilgili detaylı bir açıklama yaparak 16 maddede yasağın gerekçelerini sıraladı, dünyadaki diğer uygulamalardan örnekler verdi.

İşte Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü tarafından yapılan o açıklama;

MAHKEME KARARLARINA DUYARSIZ KALINDI

– Twitter’a uygulanan koruma tedbiri kararı, Twitter yetkililerinin, Ocak ayından bu yana alınan yüzlerce mahkeme kararına duyarsız kalmasının bir sonucu olarak alınmıştır.

– Tedbir kararının uygulanmasının öncesinde, kişilik haklarının ve özel hayatın gizliliğinin ihlali nedeniyle, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerince alınan kararlar, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na ulaşmış ve içeriğin çıkarılması Twitter’dan talep edilmiştir. Ancak, Twitter, mahkemelerin vermiş olduğu kararları yok saymıştır.

– İleride telafisi mümkün olmayacak mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla yukarıda belirtilen tarihten itibaren Twitter’a erişimin engellenmesi tedbiri uygulanmıştır. Konuyla ilgili, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, 5651 Sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun” ve diğer ilgili mevzuat hükümlerine göre çalışmalarını yürütmektedir.

“VATANDAŞLARIN HAKLARINI KORUMAK ZORUNDAYIZ”

– Türkiye Cumhuriyeti Devleti, vatandaşlarının haklarını ve hukukunu korumak zorundadır. Twitter ve benzeri tüm sosyal medya siteleri Türkiye’de hukuk kurallarına uymak; Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerince alınan kararları yerine getirmek zorundadır. Hukuka ve kanunlara uyulduğu; kişilik hakları ve özel hayatın gizliliği ilkelerini gözettiği sürece tüm yayın organları dilediği gibi yayın yapma özgürlüğüne sahiptir.

ÇETELERİN KULLANDIĞI ARAÇ HALİNE GELDİ

– Twitter, çeteler vasıtasıyla illegal yollardan elde edilen kayıtlar ve montajlı dinlemelerle sistematik karakter suikastlerinin gerçekleştirildiği bir araç olarak kullanılmaktadır.

– Mahkemelerimizin hukuk kuralları çerçevesinde aldığı kararların göz ardı edilmesi ve bireysel hakların ihlalinin devamı, bu tedbir kararının ana sebebidir.

DÜNYADA İLLEGAL PAYLAŞIMLARA İZİN VERİLMEZ

– Dünyanın farklı ülkelerinde farklı zamanlarda aynı gerekçelerle benzer tedbir kararları alınmış ve kişi haklarını ihlal eden ve ulusal güvenliği tehlikeye sokan yayınların sosyal medya üzerinden illegal paylaşımına engel olunmuştur.

– Twitter ve diğer sosyal paylaşım siteleri, “Gerçek hayatta suç olan, sanal dünyada da suçtur” ilkesine riayet etmek zorundadır.

– Twitter’ın duyarsız kalmasını, tek taraflı ve ön yargılı bir tutum içine girmesini anlamakta zorlanıyor; bu tutumun hem ticari bir marka olarak Twitter’a zarar verdiğini hem de ülkemiz hakkında yanlış ve haksız bir izlenime yol açtığını düşünüyoruz.

– Başbakan Erdoğan liderliğindeki Türkiye Cumhuriyeti Hükümetleri, iktidara geldiği ilk günden bu yana interneti ve sağladığı imkânları önemsemiştir. Çoğulcu, sivil bir zemin olarak interneti, demokrasinin gelişimi açısından değerli bir alan olarak görmüştür. Hükümetimiz köylere kadar internet erişimi sağlamakla gurur duymuş ve internetin gelişimine her zaman destek vermiştir.

İNTERNETE DEĞİL SUÇA KARŞIYIZ

 – Hükümetimiz internete değil; illegal yollardan elde edilen ve milli güvenliğimiz ile vatandaşlarının itibarını zedeleme amacına matuf kayıtların Twitter ve benzeri sosyal paylaşım siteleri üzerinden dolaşımına karşıdır.

DÜNYADAKİ UYGULAMALARI

– 2013 yılında Twitter‘in kendisine gelen hesap bilgi taleplerini içeren ve 1 Temmuz ve 31 Aralık 2013 tarihlerini kapsayan (Transparency Report) Şeffaflık Raporuna göre, hükümetlerden ve telif sahiplerinden gelen bilgi taleplerinde dikkat çekici bir artış olduğu görülmektedir. Raporda Twitter’a gelen talepler üç ana kategoride incelenmektedir: Hükümetlerin “hesap bilgi talepleri” (Information requests); hükümetlerin içeriklere yönelik “kaldırma talepleri” (Removal requests) ve Digital Millennium Copyright Act (DMCA) Telif kararları (Copyright notices). 2013′ün ikinci yarısında bir önceki döneme göre bu taleplerde toplam yüzde 22 artış gerçekleşmiştir.

 – Hükümetlerden gelen bilgi taleplerinde ABD, toplam taleplerin yüde 59′una sahip ülke olarak ilk sırada yer almaktadır. Bunu tüm taleplerin yüzde 15′iyle Japonya ve yüzde 4′üyle Fransa ve Birleşik Krallık takip etmektedir. İncelenen toplam 1.410 talebin arasında Türkiye’den gidenlerin sayısı yüzde 10′dan küçüktür.

EN AZ İÇERİK KALDIRMA TALEBİ TÜRKİYE’DEN

 – Hükümet ve diğer yetkililerin, illegal olduğu gerekçesiyle içerik kaldırma taleplerinde ise bir önceki döneme göre beş kat artış olmuştur. 2013′ün ikinci yarısında, toplam 365 talebin 305′i Fransa’dan gelmiştir. Bunu 14 taleple Rusya izlemektedir. Türkiye’den giden toplam talep sayısı ise 2’dir.

 – Twitter’ın yaygınlaşması ve paylaşımların artmasıyla birlikte telif hakları konusunda şirkete gelen taleplerin arttığı da raporda göze çarpmaktadır. Bir önceki döneme göre yüzde 16 oranında artan kaldırma kararları, toplam 12 bin 243 hesabı etkilemiştir. Bunun karşılığında 26 bin 506 tweet silinmiş ve 5 bin 847 tane medya içeriği kaldırılmıştır.

EN SIK TALEP ABD’DEN GELİYOR

– Twitter’ın raporuna göre taleplerin en sık geldiği ülke ABD’dir. Ülkelerin çok büyük kısmından 10’dan az kullanıcıya ait talep gelirken ABD’den gelen 948 hesap ile ilgili tam 679 talep, tüm taleplerin neredeyse yüzde 80’inin bu ülkeden geldiğini ortaya koymaktadır. Bu 679 talebin yüzde 75’inin karşılanmış olması da ilginç bir rakamı ortaya koymaktadır.