Siber güvenliğe ‘Made in Turkey’ katkısı

İnternet
İnternet güvenliği konusunda dünyanın önde gelen şirketlerinden ABD merkezli Comodo’nun kurucusu ve CEO’su Melih Abdulhayoğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada internetin yepyeni bir sistem olduğunu b...
EMOJİLE

İnternet güvenliği konusunda dünyanın önde gelen şirketlerinden ABD merkezli Comodo’nun kurucusu ve CEO’su Melih Abdulhayoğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada internetin yepyeni bir sistem olduğunu belirterek güvenliğin yakın gelecekte de gündemde kalmaya devam edeceğini belirtti.

Türkiye’deki faaliyetlerine de dikkat çeken Abdulhayoğlu, ODTÜ Enformatik Enstitüsü’nde kurudukları Türkiye’nin ilk Siber Güvenlik ve Savunma AR-GE Merkezi’nin başarıyla yoluna devam ettiğini söyledi. Başta ABD olmak üzere teknolojinin geliştiği ülkelerde akademi, sanayi ve devlet üçlüsünün kol kola çalıştığına dikkat çeken Abdulhayoğlu bu eko sistemin çalışmaması halinde hem insan hem de maddi kaynakların israf edileceği uyarısında bulundu. Comodo, ODTÜ ile yürüttüğü ortak çalışma kapsamında ilk mühendisini geçen sene nisan ayında mezun etti. Bu sayıyı en kısa sürede 500’e çıkarmayı planladıklarını söyleyen Abdulhayoğlu, “İlk mezunumuzu almamızdan tam bir yıl sonra yani bugün internet güvenliğine yönelik ilk küresel ürünümüzü de üretmiş durumdayız. ‘Made in Turkey’ sertifikalı ürün Türkiye ile birlikte AB ve ardından da tüm dünyaya satılacak” dedi. 

‘Okulla anlaşamadım hep sınıfta kalırdım 5-6 zayıfım olurdu’

Öğrencilik yıllarının tahminlerin aksine oldukça başarısız geçtiğini söyleyen Abdulhayoğlu, “Okul sistemine hiç alışamadığım için ortaokulda, lisede hep sınıfta kaldım. Dersler hiç ilgimi çekmiyordu. Her yıl en az 5-6 zayıfım vardı. Arkadaşlarım oturup ders çalışırken ben elektronik devreler yapardım. Sınavlara ancak 1-2 gün kala ders çalışmaya başlardım” dedi. Eğitim sisteminin çocukları hayal kuracak şekilde yetiştirmesi gerektiğine işaret eden Abdulhayoğlu, sınır tanımaksızın düşünme yeteneğinin özellikle profesyonel iş hayatında büyük önem taşıdığının altını çizdi. Abdulhayoğlu, teknolojide başarı için akademi, sanayi ve devlet üçlüsünün el ele hareket etmesi gerektiğini söyledi.

‘Oyunda kiralama devrini başlattım’

Ticaret hayatına 1990’lı yıllarda atıldığını belirten Abdulhayoğlu, “O dönemlerde PC oyunları çok popülerdi. Ama sadece satın alınıyordu, kiralamak mümkün değildi. Ben yaptığım teknolojik bir icatla bilgisayar oyununda dünyanın ilk kiralama sistemini kurdum. Sony ve EA gibi oyun üreticileri de sistemimi test edip onayladı. Sektörde yeni bir pencere açıldı” dedi.

‘Devlet istediği tür bilgiye ulaşır’

Abdulhayoğlu, internette mutlak güvenliğin mümkün olmadığını belirterek, “Bu sorunu teknoloji yarattı, çözüm de yine teknolojiden gelecek” dedi. Devletlerin veri toplama konusunda daima iki adım önde olacağına değinen Abdulhayoğlu, “Devlet istediği zaman istediği kişinin bilgilerine ulaşır. Bunun teknolojinin ötesinde de çok fazla yolu var” dedi.