Çocuklara Türk Twitter’ı geliyor

İnternet
Türkiye Bilimler Akademisi’nden (TÜBA) çarpıcı bir adım. Akademi, hem çocukların teknolojiye ulaşımını kolaylaştırmak hem de onları sanal dünyanın zararlı etkilerinden korumak için “çocuk ...
EMOJİLE

Türkiye Bilimler Akademisi’nden (TÜBA) çarpıcı bir adım. Akademi, hem çocukların teknolojiye ulaşımını kolaylaştırmak hem de onları sanal dünyanın zararlı etkilerinden korumak için “çocuk platformu” oluşturacak. Memurlar.net’te yer alan habere göre, 5-13 yaş grubundaki çocukların kullanacağı “Türk Twitter”ında sohbetten oyuna, görüntü paylaşımından dil seçeneğine kadar farklı imkanlar da olacak. Üstelik ebeveynler, pedagogların da desteğiyle bu sistemi kontrol altında tutarak, çocukların eğilimini belirleyebilecek.

5-13 YAŞ ARASINA HİTAP EDECEK

Proje, farklı ülkelerden ve kültürlerden, 5-13 yaş grubundaki çocukların iletişim kurabilecekleri bir ortam oluşturacak. Popüler sosyal medya sitelerinin pek çok özelliği aynı anda platformda olacak. Çocuklar, bu ortamda, yazılı ve görsel içerikli materyalleri paylaşabilirken, eğitici ve zeka geliştirici yönlerine önem verilen yeni ve özgün etkinlikler gerçekleştirebilecekler.

Platformda, “çocuğunuz internette” ara yüzü de olacak. Bu sayede ebeveynler, çocuklarının tüm aktivitelerini takip ederken, pedagojik formasyon altyapısına sahip uzmanlar tarafından hazırlanan analiz raporlarına ulaşabilecek, çocuklarının her türlü gelişimini, geçmişe dönük sorgulayabilme imkanlarına kavuşacaklar.

BİLGİ KİRLİLİĞİ DE YOK

Projenin hedefine dikkat çeken TÜBA yetkilileri, çocukların internetin olumsuz etkilerinden ve bilgi kirliliğinden korunacağı gibi, zihinsel, etik ve kültürel gelişimine de katkı sağlanacağını vurguladı. Oluşturulacak platformun, günümüz popüler sosyal paylaşım ağlarının teknik özelliklerini, hedeflenen yaş grubunun zeka ve beceri seviyesine indirgeyerek sunacağının altını çizdi.

ZARARLI İÇERİKLERDEN KORUNACAKLAR

Çocuk Platformu Projesi’nin amacı, TÜBA’nın 2014 Performans Programı’nda da şöyle özetlendi: Özellikle son zamanlarda yaygın olarak kullanılan sanal platformların ve sosyal medyanın dünya genelinde interaktif bir ortamın oluşmasındaki etkisi kanıtlanmıştır. Teknolojinin bu olumlu etkilerinin yanında, artan sanal teknoloji kullanımı aynı zamanda denetimsiz olarak üretilip yayınlanan sanal içeriklerin sayısını da artırmış, çocukların da erişebileceği ve kötü etkilenebilecekleri tehlikeli sanal araçlar ortaya çıkmıştır. TÜBA tarafından, bu denetimsizliği ortadan kaldırmak ve bir yandan da çocukların doğru internet kullanımını sağlamak için onlara interaktif bir ortam sağlayacak proje oluşturulmuştur.

PLATFORMDA SINIRSIZ VE KOLAY İMKAN

*Çocuk, kendi oluşturacağı profil sayfasından platformu rahatlıkla kontrol ederek, fonksiyonlara bu sayfadan ulaşabilecek.

* Tek sayfa üzerinde tek başına veya arkadaşlarıyla oyun oynayıp, aldığı puanları paylaşabilecek, diğerlerini görebilecek.

* Online olarak görsel içerikler depolayabilecek; bu görselleri, hikayelerine veya günlüğüne ekleyebilip saklayabilecek.

* Çocuk TV üzerinden videolar izleyebilecek. Farklı ülkelerden, farklı dilleri konuşan çocuklar interaktif sohbet edebilecek.

* Platform eğitim için de kullanılacak. Sistem özellikle internet ve bilişim teknolojileri eğitimi için araç olacak.