Google aramalarınızı kolaylaştıracak ipuçları

İnternet
Burak Budak’ın sosyalmedya.co sitesindeki yazısı Google, internet kullanıcılarının hemen her gün kullandığı vazgeçilmez bir arama motoru. (Sadece arama motoru olmadığını hepimiz biliyoruz.) Her an kul...
EMOJİLE

Burak Budak’ın sosyalmedya.co sitesindeki yazısı

Google, internet kullanıcılarının hemen her gün kullandığı vazgeçilmez bir arama motoru. (Sadece arama motoru olmadığını hepimiz biliyoruz.) Her an kullandığı halde bir çok kullanıcı, sektörel tabirle, “son kullanıcı” arama sonuçlarından daha fazla verim alabilmek için özel bir yöntem kullanmıyor. Aslına bakarsanız bir çoğu böyle yöntemlerin olduğundan bile habersiz.

Geçtiğimiz günlerde “Power Searching With Google” sitesini paylaşmıştım. Bu yazıda da işinize en çok yarayacak yöntemleri paylaşacağım. Yorumlarla siz de kullandığınız pratik arama yöntemlerini paylaşırsanız okuyucular için güzel bir arşiv oluşturabiliriz. Unutmayın, her kullanıcı sizin kadar deneyimli bir internet kullanıcısı olmayabilir, paylaşacağınız her yöntem bir başkası için faydalı olabilir.

Tırnak işaretlerini kullanın

Google’da yaptığınız aramalarda eğer birden fazla kelimeyi içeren bir arama yapıyorsanız tırnak işaretlerini mutlaka kullanın. Örnek: “aradığınız cümle” Bu sayede cümledeki tüm kelimeleri içeren sonuçlar karşınıza gelecek ve geniş bir elemeyi hızlıca yapmış olacaksınız.

Tırnak işaretiyle beraber *Yıldız işaretini kullanın

Arama yaparken emin olmadığınız bir kelime varsa, örneğin bir şarkı sözü arıyorsanız ve bir kelimeyi hatırlamıyorsanız aklınıza gelen sözü yazıp hatırlamadığınız kelimenin başına yıldız işaretini koyarsanız alternatifleriyle beraber sonuçlara ulaşabilirsiniz.

Aramalar yaparken istemediğiniz sonuçlar için eksi (-) işaretini kullanın

Özellikle eş anlamlı kelimelerde oldukça faydalı olan bu yöntem sizi alakasız sonuçlar ile zaman kaybetmekten kurtaracaktır. Örneğin hayvanlarla ilgili bir araştırma yaparken “jaguar” araması yaparsanız bir anda odağınızı kaybedebilir ve güzel Jaguar arabalara bakarken bulabilirsiniz kendinizi. “Jaguar -car” şeklinde arama yaparsanız o zaman arabalar ile ilgili sonuçlar listeden çıkmış olur ve daha temiz sonuçlara ulaşabilirsiniz.

İnternet sitelerinin isimlerini kullanın

Belli bir site ilgili sonuçlar sizin için önemli ise aramanızın sonuna “arama sorgusu site:sosyalmedya.co” şeklinde ekleme yapmanız, sadece o site ile ilişkili sonuçlar görmenizi sağlar.

“Arama araçları” seçeneğini kullanın

Google’da oldukça önemli olan ama bir çok kişinin haberdar dahi olmadığı araçlar özelliği hayat kurtarıyor. Aramanızla ilgili tarih filtrelemesi, görsel sonuçları için boyut filtrelemesi gibi harika özellikleri var. Arama yaparken kullanmanızı tavsiye ederim, faydalarını göreceksiniz.

Dönüştürme işlemleri için Google sizi bekliyor: “to”

Bir ölçme veya değerlendirme sırasında farklı ölçü birimlerini birbirine dönüştürmek oldukça sık ihtiyaç duyulan bir şey olabiliyor hele ki Avrupa’da yaşıyorken Amerika’ya gitmiş biriyseniz çok daha fazla ihtiyacınız oluyor çünkü bir çok birim farklı. Bu konuda da Google imdadımıza koşuyor ve dönüştürme işlemlerini hızla hallediyor. Örneğin “4534 gr to kg” diye bir sorgu ile hemen kaç kilogram olduğunu öğrenebilir veya “4234 lb to kg” derseniz Amerika’nın ağırlık biriminden Avrupa ağırlık birimine dönüşüm sağlayabilirsiniz. Bu işlemi herhangi bir şeyi dönüştürme sırasında kullanabilirsiniz. “2133 usd to lira” gibi…

Dedektifçilik oynamak için Google Görsel Arama kullanın

Elinizde bir fotoğraf var ve orjinal halini mi arıyorsunuz veya fotoğraftaki ünlü kişiyi tanıyamadınız mı? İnanılmaz bir hızla gelişen Google görsel araması işinize yarayabilir. Arama sayfasından görsel aramaya geçin ve aramak istediğiniz fotoğrafı arama çubuğuna sürükleyin (veya kamera ikonu ile seçin) sonuçlara inanamayacaksınız. Bu sayede üzerinde oynanmış görseller hakkında da daha doğru sonuçlara ulaşabilir, bilinçli internet kullanımında bir adım ileri gidebilirsiniz.

Bonus: Biraz nostalji yaşamak isterseniz arama çubuğuna tırnak işaretleri olmadan “Atari Breakout” yazmanız yeterli.