Pokemon GO çizgi film karakterlerini sokağa taşıdı

İnternet
Artırılmış gerçeklik oyunu Pokemon GO, 20 yıl önce televizyonlarda yayınlanan aynı isimli çizgi filmin karakterlerini kamera görüntüsüne ekleyerek dünyayla tanıştırdı. Başlangıçta ABD, Avust...
EMOJİLE

Artırılmış gerçeklik oyunu Pokemon GO, 20 yıl önce televizyonlarda yayınlanan aynı isimli çizgi filmin karakterlerini kamera görüntüsüne ekleyerek dünyayla tanıştırdı.

Başlangıçta ABD, Avustralya ve Yeni Zelanda’daki akıllı telefon kullanıcıların beğenisine sunulan uygulama, Türkiye mağazasında resmi olarak yer almıyor. Buna rağmen mobil oyun Türkiye dahil çok sayıda ülkede yurt dışındaki hesaplar üzerinden telefonlara indirilerek oynanıyor.

Pokemon GO kullanıcılarına uyarı

Pokemon arayanlara belediyeden çay ve su ücretsiz

Klasik oyunların aksine kapalı mekanlar yerine sokaklarda gezerek Pokemon avı şeklinde oynanan oyunun, sanal gerçeklik uygulamalarına da yeni bir boyut getirdiği belirtiliyor.

“Bağımlılık derecesinde oynanıyor”

Akıllı telefonların internet, kamera ve konumlandırma gibi özelliklerini kullanan mobil oyun, beraberinde getirdiği güvenlik açıkları ve sosyal sorunlar nedeniyle de eleştirilerin odağına oturdu.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Murat Kırık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sanal gerçeklik oyunlarının bağımlılık derecesinde oynandığını ve bunun sosyolojik ile psikolojik birçok sorunu da beraberinde getirdiğini ifade etti. Kırık, “Mobil iletişim araçları ve özellikle de akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla birlikte sanal gerçeklik insan hayatının büyük bir parçası durumuna geldi.” diye konuştu.

“Sosyolojik ve psikolojik sorunları beraberinde getiriyor”

Arttırılmış sanal gerçeklik oyunlarının Türkiye’de ve dünyada büyük ilgi gördüğünü belirten Kırık, şu değerlendirmede bulundu:

“Pokemon GO isimli oyun her yaştan, her kesim tarafından yoğun ilgi çekiyor ve bağımlılık derecesinde oynanıyor. Hem diğer oyuncularla rekabet hem de boş zamanı değerlendirme gibi faktörler oyunu cazip kılıyor. Bununla birlikte oyun, alışılmışın dışında bir takım teknik özelliklere de sahip.”

Oyun Avustralya'da da büyük ilgi görüyor.Oyun Avustralya’da da büyük ilgi görüyor.

Kırık, 2000’li yıllarda Türkiye’de çocuklar tarafından beğeniyle izlenen Pokemon isimli çizgi filmin çocukların ruh sağlığını olumsuz yönde etkilediğini hatırlatarak, Mersin’de dört yaşındaki küçük çocuğun kendisinin Pokemon olduğunu söyleyerek 7. kattan atlaması ve benzeri olayların, Pokemon GO oyunuyla yeniden gündeme gelmeye başladığını hatırlattı.

“Sokakta Pokemon avına çıkanları görmek mümkün”

Sokaklarda Pokemon avına çıkan kullanıcıları görebilmenin mümkün olduğunu dile getiren Kırık, “Oyunun üretici firması, Pokemon GO aracılığıyla kullanıcıların sosyalleştiğini ifade etmesine rağmen bunun tam tersinin olduğu sosyal medya paylaşımlarından açıkça görülüyor” sözlerine yer verdi.

Kırık, bu tarz oyunların çok uzun ömürlü olmadığını, Pokemon GO’nun akıbetinin ise ne olacağını şimdiden kestirilemeyeceğini ifade etti.

“Buluşup Pokemon toplamaya çıkıyoruz”

Arttırılmış sanal gerçeklik oyuncusu 26 yaşındaki Sertan Çaycı, Pokemon GO oyununu ilk açıklandığı tarihten bu yana beklediğini anlatarak, “Biz zamanında mahallede toplanıp Pokemon tasoları oynamış bir nesiliz, tabi ki şimdi de buluşup Pokemon toplamaya çıkıyoruz” diye konuştu.

Henüz deneme aşamasındaki oyunun sunucularında çok sık kesintiler yaşandığını belirten Çaycı, sokakta telefonla oyunu oynarken etraftaki insanların kendisine çok garip baktığını aktardı. Çaycı, oyunun güzel yönlerinden birinin de Pokemon toplarken yeni insanlarla tanışma imkanı olduğunu savunarak, “İyi yürüyün arkadaşlar dışarıda Pokemonlar bizi bekliyor” ifadesini kullandı.

Tüm uygulamaları geride bıraktı

Dünya çapında büyük ilgi gören uygulama, resmi olarak sadece belirli ülkelerde mobil telefonlara indirilebilirken, oyunun geliştiricisi Niantic’in sunucularını güçlendirmesinin ardından mobil oyunu tüm dünyada kullanıma sunacağı açıklandı. 

Sadece belirli ülkelerde yüklenmesine izin verilen oyun, sanal mağazalarda yer almasının ardından 24 saat geçmeden en çok indirilen uygulamaları geride bırakarak birinci sıraya yükseldi.

Japon elektronik ve oyun şirketi Nintendo’nun mobil platformlar için geliştirdiği Pokemon GO oyununa ilişkin görseller, farklı ülkelerdeki binlerce sosyal medya kullanıcısı tarafından paylaşıldı.

Bazı oyunseverler de telefonu drone’a bağlayarak istenen yere gitmeden uzaktan kumanda ile oyunda avantaj elde ettiği görüntüleri blog sayfalarında yayınladı.

Oyunun, kısa sürede Twitter, WhatsApp, Instagram, Snapchat ve Facebook gibi yaygın sosyal medya platformlarını günlük aktif kullanıcı sayısı bazında geride bırakması bekleniyor. 

Pokemon GO nasıl oynanır?

Oyunun konusu ve işleyişi Pokemon yakalama ve diğer oyuncuların yakaladığı Pokemonlar ile savaş üzerine kuruldu.

Oyunun başlangıcında ilk olarak bir Pokemon seçilmesi gerekiyor ve seçenekler arasında Charmender, Bulbausar ve Squirtle bulunuyor. Bu Pokemonlardan birisini seçtikten sonra kamera üzerinden seçilen Pokemon’u yakalamak gerekiyor. Çizgi filminde de olduğu gibi çeşitli enderlik seviyesine sahip olan Pokemonları elde edebilmek için daha fazla yol kat edip daha uzak mesafelere gitmek gerekebiliyor.