BlackBerry Yasaklanıyor mu?

İcat İnovasyon
Kanadalı Research In Motion (RIM)’in iletişim cihazı BlackBerry (Siyah Dut) için  Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) inceleme başlattı. BlackBerry’ler mesaj ve döküman trafi...
EMOJİLE

Kanadalı Research In Motion (RIM)’in iletişim cihazı BlackBerry (Siyah Dut) için  Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) inceleme başlattı.

BlackBerry’ler mesaj ve döküman trafiği için özel bir şifreleme yöntemi kullanıyor. Bu cihazlardan gönderilen SMS’lerin RIM‘ın Kanada merkez sunucuları üzerinden dağıtılıyor olması ve bu kriptonun henüz çözülememiş olması bir çok ülkeyi rahatsız ediyor.

Suudi Arabistan, Hindistan, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin kullanımını sınırlama ya da yasaklama getirmeyi planlamasının ardından ülkemizde de yasaklanması gündeme geldi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, önceki gün medyaya yaptığı açıklamada ulusal güvenlik endişleri nedeniyle BlackBerry’i incelemeye başladıklarını ve şu an için bir karar verilmediğini söyledi.

Özellikle terör saldırılarında şüphelilerin BlackBerry kullandıklarının tesbit edilmesinden sonra bir çok ülkede başlayan bu yasaklama tartışmaları aslında hiç de karşı gelinecek bir durum değil.

2008 Mumbai (Hindistan) terör saldırısını bizler günlük haberler içinde kanıksamış olabiliriz ancak, Hintli istihbaratçılar suçluyu sonunda buldular: BlackBerry.
Saldırganların Mumbai saldırısı sürecinde tüm hazırlık ve trafiği BlackBerry ile yapmaları nedeni ile önleyici istihbarat sağlanmadığı ve bu nedenle de saldırıların önlemediği anlaşıldı.

Apple, Nokia, Samsung gibi cep telefonu üreticilerinin cihazlarından gönderilen mesaj ve e-postlarda sistemsel olarak herhangi bir şifreleme bulumuyor. Bu nedenle BlackBerry haricindeki tüm cihazların iletişimi ülke istihbarat servislerince takip edilebiliyor.

Tüm dünyada 41 milyon kullanıcısı bulunan BlackBerry için firmanın bu yasaklama sürecinde nasıl bir tavır geliştireceği merkala bekleniyor.

İlgili siteler :

BTK                      : http://www.tk.gov.tr
BlackBerry ürünleri : http://tr.blackberry.com
RIM – üretici firma  : http://www.rim.com