Dizüstü Soğutucular Hakkında Her Şey

İcat İnovasyon
Dizüstü bilgisayarlar rahat kullanımları ve taşınabilir olmalarıyla artık yeni bir bilgisayar almak isteyenlerin ilk tercihi haline geldi. Dizüstü bilgisayarlar tasarımları gereği bazı sorunlarla karş...
EMOJİLE

Dizüstü bilgisayarlar rahat kullanımları ve taşınabilir olmalarıyla artık yeni bir bilgisayar almak isteyenlerin ilk tercihi haline geldi.

Dizüstü bilgisayarlar tasarımları gereği bazı sorunlarla karşılaşabiliyorlar. Bir masaüstü bilgisayarın kasası kadar geniş bir alana sahip olmadıkları için tüm bileşenler çok dar bir alana sıkıştırılıyor.

RAM, sabit disk, grafik işlemci ve işlemci gibi bileşenler çalıştıkça ısınıyorlar. Bu bileşenler birbirine yakın ve dar bir alanda olduklarında tüm sistemin sıcaklığını dengelemek de haliyle zorlaşıyor.

Üreticiler her ne kadar modellerinin içine soğutma sistemleri eklese de bu sistemler bilgisayarları etkin bir şekilde soğutmaya yetemeyebiliyorlar.

İşte bu durumda dizüstü bilgisayarlar için tasarlanmış soğutucular devreye giriyor. Dizüstü bilgisayarınızın soğutma sistemi yeterli gelmiyorsa, bu tip bir ürün almanız gerekecektir.

Bu ürünlerde de dikkat etmeniz gerken birkaç nokta bulunuyor.

Piyasada çok sayıda notebook soğutucusuna rastlamak mümkün. Genel düşünce bu ürünlerin soğutma açısından aralarında çok fark olmadığıdır fakat bunun yanlış olduğunu hemen söyleyelim.

Notebook soğutucularının, kullandığınız dizüstü bilgisayara göre performans farklılıkları sergileyeceğini de belirtmek gerek. Bunun sebebi ise dizüstü bilgisayarın altındaki delikler ve ısınan bölgelerin, soğutucudaki fanların konumlarıyla uyumlu olmasının gerekmesi.

Her dizüstü bilgisayarın alt kısmı aynı şekilde olmadığından, farklı modellerde farklı performans alabilirsiniz.

Soğutucu tercihinde önemli olan soğutma alanıdır. Bunun için, bir soğutucu almadan önce dizüstü bilgisayarınızın arka kısmına bakmanız ve nerelerin ısındığını belirlemeniz gerekiyor.

Daha sonra, soğutucunun fanlarının ve ızgaralarının konumlarının bu bölgelere denk gelip gelmediğine bakmalısınız. Bu durum fan sayısından ya da boyutundan çok daha önemlidir.

Soğutma alanından sonra, bu cihazların soğutma performansını etkileyen diğer konular, fan hızı, soğutma yöntemi ve kullanılan malzemedir.

Soğutma sistemlerinde iki farklı yöntem kullanılır. Ya sıcak hava dışarı atılır, ya da içeriye soğuk hava verilir. Notebook soğutucuları dizüstü bilgisayarınıza dışarıdan aldığı soğuk havayı üfleyerek çalışırlar. Diğer yöntemin notebook soğutucular için çok kullanışlı olduğu söylenemez.

Fan hızı ise verimli bir soğutma için önemlidir. Düşük hızda çalışan bir fanın, yüksek hızlı bir fana göre daha az performans göstereceğini tahmin etmek zor değil fakat bu sefer de gürültü konusu devreye giriyor.

 

Yüksek hız, daha iyi soğutma anlamına gelse de aynı zamanda daha çok ses anlamına da geliyor. Burada bir ikilem yaşamamak için fan hızı ayarlanabilir bir notebook soğutucuyu tercih edebilirsiniz. Küçük fanların da daha çok ses yapacağını hatırlatalım.

Akla takılan bir diğer konu ise soğutucunun hangi malzemeden yapıldığı. Metal, ısıyı daha iyi iletse de plastiğe göre daha ağır olması nedeniyle ergonomide sıkıntılar yaşanabiliyor.

Öte yandan, soğutma alanı iyi olmayan metal bir soğutucu, bilgisayar sayesinde ısınarak eksi yönde bir etki de yapabilir.

Dizüstü bilgisayarlar adından da anlaşılabileceği gibi aslen kucağınızda kullanılmak üzere tasarlanmış cihazlar fakat ısınma sorunu nedeniyle bu şekilde uzun süre kulanım pek mümkün değil.

Bu cihazları masa üzerinde değil de gerçekten de dizinizin üzerinde kullanmak istiyorsanız soğutuculara başvurmalısınız fakat her soğutucu da bu konuda iyi bir çözüm sunamaz.

Piyasada, rahat kullanım için özel olarak tasarlanmış notebook soğutucuları bulunuyor. Bu ürünlerin tasarımı hem dizine sıcaklık gelmesini engelliyor, hem de soğutmada bir engel olmamasını sağlıyor.

Ayrıca alt tarafı yastıklı olan modeller de mevcut. Bu da çok daha rahat bir kullanım sağlıyor.

Dizüstü bilgisayarınızı, soğutucuya beraber olsa bile yatak gibi yumuşak yüzeylerde kullanmanızı pek tavsiye etmiyoruz.

Bilgisayarınızı kullanırken, belli bir açıyla durmasını ve altında hava akımı olacak bir boşluk kalmasını sağlamaya özen gösterin. Benzer durum soğutucular için de geçerli.

Ergonominin yanı sıra bağlantılar da önemli. Dizüstü bilgisayar soğutucuları genellikle USB üzerinden bilgisayarınıza bağlanırlar.

Bu da bilgisayarınızdaki bir USB girişini harcamanız anlamına geliyor. Bu sıkıntıyı gidermek için bazı soğutucularda ekstra USB girişleri bulunuyor.

Üst seviye notebook soğutucuları sadece soğutma değil aynı zamanda ekstra özellikler de sunabiliyor.

Buna örnek olarak hoparlörler verilebilir. Bazı modellerde, güçlü ve kaliteli ses sistemlerine rastlanabiliyor. Dizüstü bilgisayarların ses sistemlerinin genelde çok iyi olmadığı düşünüldüğünde, soğutmanın yanı sıra böyle bir özelliğin de olması gayet faydalı gözüküyor.

ShiftDelete.Net