YTÜ’de Robot Laboratuvarı Kuruldu

İcat İnovasyon
Laboratuvarın YTÜ Davutpaşa Kampüsünde düzenlenen açılış töreninde konuşan YTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Galip Cansever, 2005 yılında Phoenix Contact ile işbirliklerinin başladığı...
EMOJİLE

Laboratuvarın YTÜ Davutpaşa Kampüsünde düzenlenen açılış töreninde konuşan YTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Galip Cansever, 2005 yılında Phoenix Contact ile işbirliklerinin başladığını belirterek, ”2005 yılında ilk otomasyon laboratuvarımız yaklaşık 250 bin Avro’luk bütçe ile kuruldu. Bu laboratuvarda her yıl 100 tane öğrenci mezun oldu. Sanayi endüstrisine de burada hizmet verdik. Aynı zamanda gerek lisans gerek yüksek lisans öğrencilerine bu laboratuvardan yararlanma fırsatı sunduk” dedi.

Kurulan laboratuvarlarda 28 üniversiteden öğrencilerin çeşitli programlardan yararlandığını vurgulayan Cansever, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Yeni laboratuvarımızda 20 kişilik grup, her bir öğrenciye bir tane deney seti düşecek şekilde hizmete açıldı. Bunun değeri de 250 bin Avro’ya yakın bir miktar. Tabi bu tip bir merkezi açmak çok kolay olmadı. Bir süre bizim çalışmalarımız takip edildi. Başarımızın anlaşılmasının ardından proje tamamlandı. Dünya global bir dünya olmakla birlikte aynı zamanda yarış dünyası. Eğer gerçekten iyi değilseniz kimse size bu desteği vermez. Biz çalışmalarımız ve alt yapımızla Türkiye’de sanayi alanında öncülük yapıyoruz.”

Phoenix Contact Başkan Yardımcısı Andreas Rossa da, Türkiye’deki genç insanlara çok güvendiklerini belirterek, ”Bizim şirketimizin mantığı genç insanlara yatırım yapmaktır. Türkiye’ye baktığınız zaman ortalama yaşın 30’un altında bulunduğunu düşünürsek ülkenin geleceği çok parlak” dedi.

Türkiye’li yatırımcılar ve öğrencilere baktığında Türkiye’nin geleceğinin çok açık olduğunu düşündüğünü kaydeden Rossa, ”Hem üretime hem de insanlara yatırım yapmanın sonucunu ilerleyen yıllarda daha iyi göreceğiz. Bursa’daki üretim yatırımımız ve bugün burada üniversitede insan kaynağına yaptığımız yatırım ve ülke teknolojisinin büyümesine biraz katkı yapmak bizi mutlu etmektedir. Bu yüzden bu ülke insanlarına inancımız sonsuzdur” şeklinde konuştu.

Robot Laboratuvarı, Avrupa’nın önemli teknoloji yarışmalarından Xplore Otomasyon Ödülünü bu yıl üçüncü kez kazanan YTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Fakültesi’ne, Alman teknolojisinin önde gelen firmalarından gelen Phoenix Contact tarafından sağlanan yaklaşık 200 bin TL’lik destekle kuruldu. Laboratuvarda otomasyon teknolojileri üretimi yapılacak.

Laboratuvar’ın açılış törenine Almanya İstanbul Başkonsolos’u Brita Wagener de katıldı.

AA