Tramvayı yaptık uçak bile üretiriz

İcat İnovasyon
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Türk ekonomisinin ayağa kalkması için yerli marka üretiminin büyük önem taşıdığını belirtti. Bursa’nın bu güce sahip olduğunu ifade eden Altepe, &...
EMOJİLE

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Türk ekonomisinin ayağa kalkması için yerli marka üretiminin büyük önem taşıdığını belirtti. Bursa’nın bu güce sahip olduğunu ifade eden Altepe, ‘Bursa, dünya piyasası için marka üretiyor. İlk yerli tramvayı ürettik, uçak da üretiriz’ dedi

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Yeni Şafak Gazetesi’ni ziyaret ederek, Bursa’da yapılan çalışmalarla ilgili açıklamalar yaptı. Başkan Altepe’nin Yeni Şafak ziyaretinde Albayrak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Albayrak, İcra Kurulu Başkanı Mustafa Albayrak, Yeni Şafak Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Özcan Ünlü, Tvnet Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Başkan Danışmanı Taha Aydın hazır bulundu.

3 YILDA 2 MİLYARLIK YATIRIM

Bursa’nın daha önce 10 yılda aldığı yatırımları son 3 yılda aldığını belirten Başkan Altepe, 3 yılda yapılan yatırım tutarının alt yapı ile birlikte 2 milyar TL’yi bulduğunu söyledi. Rakamların Bursa’ya hangi hacimde yatırım yapıldığını gösterdiğini kaydeden Başkan Altepe, göreve geldikleri tarihten bu yana başlattıkları 1100’ün üzerinde projeden 500’ünü tamamladıklarını, 600’ünün de tamamlanmak üzere olduğunu ifade etti. Devlete borçlarının bulunmadığını, yatırımların sadece İller Bankası ve Maliye Bakanlığı’ndan gelen kaynaklarla yapıldığını vurgulayan Başkan Altepe, ‘Bursa’ya hizmet etmek zor, kolay değil. Kişi başına düşen gelir oranımız İstanbul, Ankara, İzmir ve Kocaeli’nden düşük olmasına rağmen, yatırım ve hizmetleri belediye eliyle sürdürmeye gayret gösteriyoruz. Bir kere tüm çalışmalarımız kamulaştırmayla gerçekleşiyor. Rakamları güncelleştirirsek, Büyükşehir Belediyesi olarak hemen her gün en az bir bina yıkıyoruz. Bugüne kadar 700 binayı kamulaştırarak, 151 milyon TL bedel ödedik. Bu da 15 yıllık hacme denk geliyor. Yani 15 yıllık kamulaştırmayı, 3 yılda yapmış olduk. Yine son üniversite etabıyla birlikte, 26 kilometrelik Bursaray hattı inşa ettik. 320 kilometrelik yol genişletme çalışması gerçekleştirdik’ diye konuştu.

TRAMVAYDA YERLİ DEVRİM

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin 29 Mart yerel seçimleri öncesi gündeme getirdiği ve seçim vaatleri arasında yer alan ‘Yerli tramvay üretimi’ çıkış noktası bakımından ‘devrim otomobilinin’ hikayesiyle büyük benzerlikler taşıyor. ‘Devrim otomobili’ nasıl ordunun binek araç ihtiyacını yerli imkanlarla karşılamak iddiasıyla gündeme geldiyse, yerli tramvay da özellikle nüfusu milyonu aşan kentlerdeki raylı sistem araçlarının yerli imkanlarla üretilmesini ön görüyordu. Bursa’daki raylı sistem hatlarında kullanılan ve Almanya’dan ihraç edilen bir araca yaklaşık 8 milyon TL ödenmesi üzerine harekete geçen Başkan Altepe, bu paranın yurt içinde kalması için seçimlerin ardından harekete geçti.

TÜRK MÜHENDİSLERİN ESERİ

Günümüzde artık tüm kentlerin raylı sisteme yöneldiğini ancak raylı sistem araçlarının mecburen yabancı firmalardan temin edildiğini dile getiren Başkan Altepe, ‘Bugün 28 metrelik bir vagona 8 milyon TL ödüyoruz. Yani 4’lü bir katarın bize faturası 32 milyon TL. Bu nedenle kendi aracımızı üretmek zorundaydık. Hem daha ucuz hem de daha kaliteli üretebileceğimize inanıyorduk. En azından tramvaya ödenen paranın tamamının yurt içinde kalacak olması bile ülke ekonomimiz açısından büyük önem taşıyor. Biz bunları söylediğimizde kimse inanamıyordu. Şimdi ise yazılımından üretimine kadar tamamen Türk mühendislerinin eseri olan tramvay ortada’ dedi.

Yerli ‘İpekböceği’ Bursa’nın simgesi

Bursa’nın İpekyolu’nun başlangıç noktası olması nedeniyle ipekböceğinden esinlenilerek tasarlanan yerli tramvay, ilk olarak İstanbul’da dünyanın sayılı firmalarının katıldığı ‘Eurasia Rail Demiryolu Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik Fuarı’nda görücüye çıkmıştı. Türkiye’nin ilk yerli tramvayı ‘İpekböceği’, bugüne kadar bir sanayi kenti olarak öne çıkan Bursa’nın teknoloji ve tasarımdaki gücünün simgesi oldu. Üretim sırasında inceleme için gidilen yabancı tramvay üreticilerinin ‘neredeyse imkansız’ dediği Türk tramvayı, bugün alanındaki uzman yabancı tramvay üreticilerini bile şaşırtıyor.

TAM BİR BURSA MARKASI

Yerli tramvay Proje Direktörü Taha Aydın, bir ilki gerçekleştirmenin hiçbir zaman kolay olmadığını ancak çok çalışma ve sabırla Bursa’da bir ilki hayata geçirdiklerini söyledi. Aydın, ‘Belediye’nin ulaşım şirketi Burulaş bünyesinde yapılması inisiyatifi gelişti. Ancak baktık ki, sistem mevzuata uymuyor. Bir parça alınacak, teklifler alınıyor, ihale yapılıyor, sonra ihalenin 45 gün olan askıda kalma süresi bekleniyor. Eleman almak dert, sistemi mevzuata uydurmak zor. Kısacası bürokrasi ile boğuşmaya başladık. Baktık olmayacak bu işin özel sektör eliyle yapılmasına karar verildi ve 2,5 yıl gibi kısa zamanda büyük bir mesafe kat ettik. Şase sistemini tasarladık, mekanik ve elektronik sistemler senkronize edildi. Yürür aksamı yapıldı. Prototip araç üretildi ve yurtdışında testlerden geçti. Ürettiğimiz tramvayın raylar üzerinde yürüdüğünü görünce bebeğinin ilk yürüdüğünü gören baba gibi mutlu olduk. Şimdi Uluslararası standartlara uygun ikinci aracımızı üretiyoruz’ diye konuştu.

YERLİ TRAMVAYA MİLLİ YAZILIM

Tramvay üretiminin otomotiv üretimine göre çok farklı olduğunu ve tramvayda sistemin tamamen yazılım üzerine kurulduğunu belirten Yerli Tramvay Yazılım Sorumlusu Utku, ‘Tramvayın bir ana yazılımı var, bir de mesela kapılar, aydınlatma, klimalar, fren sistemi gibi her unsurun kendi içinde bir yazılımı var. Bir tramvay yaklaşık 60 bin satırlık kontrol yazılımından oluşuyor. Biz uzun uğraşlar sonucunda bu yazılımı gerçekleştirmeyi de başardık’ dedi. Treni yöneten her şeyin yazılımdan ibaret olduğunu ifade eden Utku, ‘Eğer bu yazılımı dışarıya verirseniz, tramvayın beyni dışarıya bağımlı olur. Sonradan onu millileştiremezsin’ diyerek Türk yazılımının önemine vurgu yaptı.

METRO HATTIMIZI KENDiMiZ YAPTIK

Metro hatlarını Ulaştırma Bakanlığı’ndan bağımsız olarak belediyenin gerçekleştirdiğini belirten Başkan Altepe, ‘Hafif raylı sistemin üniversite etabını geçtiğimiz ocak ayında hizmete aldık. Yine Emek hattını ekstra para harcamadan, aynı ihale bünyesinde milyonlarca TL’lik tasarrufla gerçekleştirdik. Kestel-Gürsu hattı da programda olmamasına rağmen ihaleye çıktı. Bursa’nın metro hattını 17 kilometre daha arttıracağız’ dedi.
 

Yeni Şafak