Biyolojik bilgisayarlar derde deva olacak

İcat İnovasyon
Bilim insanları, elektronlarla çalışan bilgisayarları ‘biyolojik’ hale getirmek istiyor. ABD’li araştırmacılar kimyasal reaksiyonlar aracılığıyla veri depolayacak ve işlem yapacak bi...
EMOJİLE

Bilim insanları, elektronlarla çalışan bilgisayarları ‘biyolojik’ hale getirmek istiyor. ABD’li araştırmacılar kimyasal reaksiyonlar aracılığıyla veri depolayacak ve işlem yapacak biyolojik bilgisayarlar geliştirmek için çalışmalara başladı.

Bilgisayarlar dahil olmak üzere birçok elektronik cihaz, elektronların akışını sağlayan transistörler sayesinde çalışıyor. ABD’li araştırmacılar ise transistörleri genetik bilgileri taşıyan nükleik asitler olan RNA ve DNA’dan üreterek, bilgisayar alanında bir devrim yapmaya hazırlanıyor.

Başarılı olması halinde, biyolojik bilgisayarlar, günümüzde silikona dayanan bilgisayarlardan tamamen farklı olacak. Monitörü ve kalvyesi olmayacak biyolojik bilgisayarlar, bilgisayardan öte, yan yana dizilmiş küçük sıvı kutucuklarını anımsatacak.

Sıvı haznelerinde, tıpkı elektronik bilgisayarlar gibi çalışacak kimyasallar, proteinler ve diğer biyolojik elementler yer alacak.

Guardian’ın haberine göre, biyolojik bilgisayarlar ilk olarak hastalıklarda tedavi amaçlı kullanılacak ilaçların ortaya koyduğu reaksiyonları test etmek için kullanılacak. İleride ise veri depolanması, kurtarılması gibi temel bilgisayar fonksiyonları da gösterebilecek.

Ntvmsnbc