Buluş basit kazanç büyük

İcat İnovasyon
Türkiye’deki çoğu KOBİ, Ar-Ge’nin yüksek bütçelerle, özel laboratuvarlarda gerçekleşeceğine inanıyor. Oysa gerçek icatlar en basit fikirlerden ortaya çıkıyor. İşte çok kazandıran basit bul...
EMOJİLE

Türkiye’deki çoğu KOBİ, Ar-Ge’nin yüksek bütçelerle, özel laboratuvarlarda gerçekleşeceğine inanıyor. Oysa gerçek icatlar en basit fikirlerden ortaya çıkıyor. İşte çok kazandıran basit buluşlar.

Türkiye’deki inovasyon kültürünün gelişmesindeki en büyük engeller arasında Ar-Ge’ye bakış açısı geliyor. Çünkü çoğu KOBİ patronu ve girişimci Ar-Ge’nin dev laboratuar ortamlarında yüksek bütçelerle hayata geçeceğine inanıyor. Oysa konunun uzmanlarına göre icat çıkarmanın yolu çoğu zaman oldukça basit düşüncelerden geçiyor. Alışılmış üretimlerin biraz dışına çıkıldığında milyonlarca liralık kazançların kapısı ardına kadar aralanabiliyor. Bir yakının uğradığı kapkaç sonucunda bilek cüzdanlığını keşfederek dev markaları peşine takan Aklen Altınel ile doğal afet anlarında kendi kendine açılan çelik kapıyı icat eden Emre Yazar’ın hikâyeleri de tam bu durumu anlatıyor. İşte basit buluşlarla çok kazananlar… 

Şifreli prizi buldu yüksek voltajda kazandı

Türkiye 1’inci İnovasyan Fuarı’nda sergilenen şifreli prizler özellikle çocuklu aileleri yakından ilgilendiriyor. Güvenliğin esas alındığı tasarım, Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor. Güvenlik kapağı fiş tutamacı, şifreleme sistemi ve alarm sisteminden oluşan dört bölümü bulunan tasarımda şifre dışında kullanım imkânı yok. Çocukları tehlikeden uzak tutan buluş yurtdışında da geniş yankı buldu. 

Afet kapısını yaptı sanayici oldu

Genç girişimci İbrahim Emre Yazar, deprem ve yangın gibi durumlarda çelik kapının otomatik olarak açılmasına olanak sağlayan bir sistem geliştirdi. Sistem sensorlerle çalışıyor. Ayrıca evde olmadığınız zamanlarda kapıyı kapalı hale getirebileceğiniz devre dışı tuşu da mevcut. Amaç deprem anında evden dışarı çıkma süresini kısaltmak, yangın ve gaz kaçağı durumlarında ise kapıyı açarak dışarıdakilere uyarı vermek üzerine geliştirilmiş. Kapıda bilgisayar bağlantı ve hafıza girişi de mevcut. Sensörün ne zaman nasıl devreye girdiği kaydediliyor. 

Demliksiz çaydanlık siparişe yetişemiyor

Yakın zamanda görücüye çıkan ürün çay demlemeyi kolaylaştırıyor. Çaydanlıkta suyla dem haznesini birleştirerek demleme yapan ve servisi kolaylaştıran üründe talebe yetişmek zor. 

Çim biçme robotuyla küresel pazara çıktı

TURA Akıllı Sistemler Mühendislik A.Ş. tarafından geliştirilen Otonom Çim Biçme Robotu kısa sürede dünya pazarlarındaki yerini aldı. 

BİLEK CÜZDANIYLA DEVLERİ PEŞİNE TAKTI

Aklen Altınel’in tasarladığı ve bilek cüzdanı ise şimdiden binlerce kişiye ulaştı. Altınelin bir yakının uğradığı kapkaç saldırısı sonucu tasarlanan ürün, cüzdanda taşınan kartların ayak veya kol bileğinde taşınmasını sağlıyor. El ya da ayak bileğine geçirilen özel çantanın fermuarlı bir ağzı var. Özellikle spor ya da doğa yürüyüşü yapanlar için ideal. Promosyon olarak da ilgi gören ürüne HP’den Beşiktaş Spor Kulübü’ne kadar onlarca firmadan sipariş yağdı. Altınel, “CUKKA’nın patentini aldık” dedi.

Sabah