Yumurtadan gençlik iksiri ürettiler

İcat İnovasyon
Kadınlar kadar erkeklerin de ortak sorunu olan kırışıklıklara, İzmirli iki genç girişimci kimyager, yumurta kabuğundan çözüm buldu. Ferda Önen ve Gülsün Gonca Kandemir, “Yumurta Kabuğu Atığından...
EMOJİLE

Kadınlar kadar erkeklerin de ortak sorunu olan kırışıklıklara, İzmirli iki genç girişimci kimyager, yumurta kabuğundan çözüm buldu. Ferda Önen ve Gülsün Gonca Kandemir, Yumurta Kabuğu Atığından Hyaluronik Asit, Kollajen ve Kalsiyum Karbonat Üretimi” projesiyle, kırışıklıkları yok edici özelliği olan, bir gramı bin liraya ulaşan satış bedeliyle dünyanın en değerli maddeleri arasında yer alan kolajen maddesini ürettiler.

Kimya alanında eğitimlerini tamamladıktan sonra projelerine çıkış yolu arayan Ferda Önen ve Gülsün Gonca Kandemir 2012 yılında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Tekno Girişim Hibe Projesi’ne başvurusunda bulundular. Bu başvurudan olumsuz yanıt alan genç girişimciler daha sonra İzmir Ekonomi Üniversitesi Embriyonix Projesi’ne başvurarak, Bakanlığın 100 bin liralık Tekno Girişim Hibesini kazandı. Ayrıca genç girişimciler, aynı projeyle KOSGEB’e başvurarak 2 yıl süreyle Ar-ge inovasyon desteğini almayı başardılar. Bugünlerde kendi markalarını oluşturmak için çalışan Ferda Önen ve Gülsün Gonca Kandemir  Ar-ge çalışmalarından sonra seri üretime geçmeyi planlıyor.

Genç yaşta başarıyı yakalayan iki genç girişimci olan Ferda Önen ve Gülsün Gonca Kandemir ile projelerini, hedeflerini ve başarı sırlarını konuştuk.

Bize kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?

Biz İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kimya Mühendisliği bölümünden 2008 yılında mezun olduk. Mezun olduktan sonra çeşitli firmalarda çalıştık. İzmir Ekonomi Üniversitesi Embriyonix Şirketleri’nin iş geliştirme projelerinden haberdar olduktan bir Embriyonix projesine katılmaya karar verdik. Embriyonix; girişimciliği destekleyen ve girişimcilerinin yolunu nasıl çizeceklerine dair yol gösteren bir proje şirketi. Buradan aldığımız eğitimle birlikte;  Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile KOSGEB’e başvurular yaptık. Başvurularımızın olumlu sonuçlanmasıyla Mart ayında FOVAG adlı kendi firmamızı kurduk.

Kırışıklıkları yok edici özelliği ile dikkat çeken kolajen bir madde ürettiniz. Böyle bir proje nasıl ortaya çıktı? Kısaca bu projenizden bahsedebilir misiniz?

Projemiz zaten lisans tezimizdi. Pastörize yumurta fabrikalarının atık sorunu olduğunu öğrendik ve bu konuda araştırmalara başladık. Ayrıca yumurta kabuğunda pek çok sektörde kullanılan değerli hammaddelerin olduğunu fark ettik. Aldığımız desteklerle firmamızı kurduk ve Ar-Ge çalışmalarına başladık.

KENDİ MARKAMIZI OLUŞTURMAYI HEDEFLİYORUZ

Bu kremi kendi markanızı oluşturarak seri üretime geçirmeyi planlıyor musunuz?

Henüz projemiz Ar-Ge aşamasında. İlk hedefimiz hammaddeleri elde ederek kozmetik sektörüne satmak, daha sonraki aşamada da kendi kozmetik markamızı yaratmayı hedefliyoruz.

OLUMSUZLUKLAR KARŞISINDA MOTİVASYONUMUZU KAYBETMEDİK

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Tekno Girişim Hibe Projesine başvurdunuz fakat olumsuz cevap ile karşılaştınız. Bu gibi olumsuzluklar karşısında projenizden vazgeçtiğiniz oldu mu?

İlk başvurumuzun olumsuz olması moralimizi bozdu ancak biz motivasyonumuzu kaybetmedik. Bundan sonra neler yapabiliriz diye düşündük ve çalışmalarımıza kaldığımız yerden devam ettik. Bu süreçte, İzmir Ekonomi Üniversitesi Embriyonix Şirketleri Müdürü Taylan Özgür Demirkaya ile tanıştık. Kendimizi ve projemizi geliştirme olanağı yakaladık. Bir projenin sunumundan neler hedeflediğimize yönelik birçok bilgiye kavuştuk.  Bir sonraki başvurumuzda da aldığımız cevap olumlu oldu.

Bu gibi projelerinizin devamı gelecek mi?

Aklımızda bazı projeler var. Zaman içerisinde farklı konularda da çalışmalarımıza başlayacağız.

KENDİNİZE ve FİKRİNİZE GÜVENİN

Genç yaşta önemli başarılar elde ettiniz. Bu başarılarınızın sırrını anlatabilir misiniz?

Öncelikle kendinize ve fikrinize güvenmeniz gerekiyor. Doğru insanlarla, doğru adımları atarak başarıya ulaşabilirsiniz. En önemlisi de asla vazgeçmemek, motivasyonu yüksek tutmak.

İYİ PROJELERİ TİCARİLEŞTİRMEDE SIKINTILAR YAŞANIYOR

Türkiye’deki bilim alanındaki faaliyetleri nasıl görüyorsunuz? Bu gibi projeler üzerinde çalışan gençlere neler tavsiye edersiniz?

Türkiye’de üzerinde çalışılan çok önemli projeler var. Bilimsel kısımda çok iyi olmalarına rağmen projelerin ticarileştirilmesi konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Pek çok Ar-Ge projesi yatırımcı bulamadığı için hayata geçemiyor. Gençlerin fikirlerini hayata geçirebilmek için başvurabilecekleri pek çok destek var aslında. Bu destekleri araştırmalı ve kendi projelerini uygun desteği seçmeliler. 

On5yirmi5.com