Fütüristler “Gelecek Günü”nde buluştu

İcat İnovasyon
Fütüristler Derneği tarafından “İnsanlığın Geleceği” temasıyla ikinci kez kutlanan 1 Mart Gelecek Günü, konusunun uzmanı isimleri, fütüristleri ve sürdürülebilirliği işinin merkezine ...
EMOJİLE

Fütüristler Derneği tarafından “İnsanlığın Geleceği” temasıyla ikinci kez kutlanan 1 Mart Gelecek Günü, konusunun uzmanı isimleri, fütüristleri ve sürdürülebilirliği işinin merkezine koyan markaları buluşturdu.

Unilever’den yapılan açıklamaya göre, 1 Mart Gelecek Günü, Yeditepe Üniversitesi İnan Kıraç Konferans Salonu’nda kutlandı. Fütüristlerin “bayram” diye adlandırdıkları ve ana teması “İnsanlığın Geleceği” olarak belirlenen Gelecek Günü, uluslararası üne ve başarılara sahip Fütürist Gerd Leonhard, Anne Skare Nielsen ve Louise Fredbo Nielsen’in yanı sıra gelecek ve sürdürülebilirlik ortak paydasında buluşan birçok yerli ve yabancı katılımcıyı bir araya getirdi.

Gelecek Günü’nü iki yıldır destekleyen Unilever adına toplantıya katılan Unilever Türkiye Satış ve Müşteri Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Cem Tarık Yüksel, gelecekle alakalı farkındalığı yukarıya çekmek ve sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunmak istediklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Geleceği bireyden, bireyi de içinde bulunduğu ekosistemden bağımsız düşünmek mümkün değil. Önemli olanın sadece gayri safi milli hasıla değil, aynı zamanda belki de daha önemli olarak gayri ‘safi milli mutluluk’ olduğunu unutmamalıyız. Geleceği tahmin etmenin en iyi yolu aslında onu şekillendirmektir. Geleceği öngörmek noktasından, geleceği şekillendirmek aşamasına geçmemiz gerekiyor. Geleceği siz şekillendirmeye çalışırsanız o zaman tahmin edebilir hale geliyorsunuz. 

Bugün değişken, kaygan, karmaşık ve belirsiz bir dünyada yaşıyoruz. Nüfus hızla artarken buna paralel olarak iklim değişikliği hızlanıyor. Maalesef su kaynaklarımız kıt, 1 milyar insan aç ve 1 milyar insan da aşırı kilolu. Bu kadarla da kalmıyor, her yıl 1 milyondan fazla çocuk ishal nedeniyle ölüyor. Bu hızla tüketmeye ve dünya nüfusunu artırmaya devam edersek bizi güzel bir geleceğin beklemediği çok açık. Bu bizim tahminimiz. Ancak mevcut verilere bakarak ‘Gelecek herhalde şöyle olacak’ demenin yetersiz kaldığı bir dünyada yaşıyoruz.”

Geleceği şekillendirmek için en az 5-10 yıl sonrasını öngörmek gerektiğine dikkati çeken Yüksel, Unilever olarak kendilerinin de 2010 yılının son aylarında yürürlüğe giren Unilever Sürdürülebilir Yaşam Planı ile bunu yapmaya çalıştıklarını aktardı. Yüksel, “2020 yılının öngörülerini masaya yatırdık, o gün nerede olmamız gerektiğiyle ilgili kendimize hedefler koyduk. Fakat en önemlisi, daha iyi bir gelecek için işimizi büyütürken çevresel etkilerimizi azalttığımız bir iş yapış felsefesi oluşturduk. Bu felsefe bizi geleceği tahmin etme noktasının ötesine, geleceği şekillendirmeye taşıdı” değerlendirmesini de yaptı.

Fütürist Gerd Leonhard da konuşmasında insanların dijital uygulamalarla yaşarken insani değerleri nasıl koruması gerektiğini ve insanların üzerine hızla gelen “bilgi tsunamisi”ne rağmen nasıl mutlu ve sağlıklı olmayı başarabileceklerini anlattı.