Düşünme gücüyle çalışan biyonik bacak geliştirildi

İcat İnovasyon
İzlanda merkezli Ossur firması, düşünce ve bilinçaltı refleksleri okuyabilen biyonik protez geliştirdiğini duyurdu. İzlanda’nın başkenti Reykjavik‘te bulunan şirketin geliştirdiği Proprio Foot isimli ...
EMOJİLE

İzlanda merkezli Ossur firması, düşünce ve bilinçaltı refleksleri okuyabilen biyonik protez geliştirdiğini duyurdu. İzlanda’nın başkenti Reykjavik‘te bulunan şirketin geliştirdiği Proprio Foot isimli protez, uzun yıllardan beri hazırlanan bir projeydi ve ilk defa gün yüzüne çıktı.

Firma ürettiği ürünü Çocukluğunda kamyon çarpması sonucu  ayağını kaybeden Gudmundur Olafsson üzerinde denedi ve olumlu sonuç aldı.

Düşünme

Biyonik bacak; oturma, ayağa kalkma, merdivenlerde adım atabilme, yürüme hareketleri içeren beyin sinyallerinin, biyonik bacak tarafından algılanıp uygulamaya geçirilmesi şeklinde işlev görüyor. Üretilen biyonik bacağın öne çıkan en önemli özelliklerinden birisi de, gerçek zamanlı öğrenme yeteneği sayesinde kullanıcısının yürüme tarzına uyum sağlaması. Yani hastanın atacağı adımı sürekli olarak önceden düşünmesine gerek kalmıyor.

Düşünme

1.4 kilogram ağırlığındaki protez ayağın kullanılabilmesi için küçük bir cerrahi operasyon gerekiyor. Operasyon ile protezin çalışabilmesi için beyine bazı küçük sensörler yerleştiriliyor. 15 dakikalık bu küçük operasyonun ardından engelli kişi hiçbir çaba sarf etmeden; yalnızca düşünerek protez ayağını hareket ettirebiliyor. Dünyanın ilk ve tek düşünce gücüyle hareket ettirilebilen bacak protezinin ne zaman yaygın olarak kullanılacağıyla ilgili henüz bir bilgi bulunmuyor.(http://www.popsci.com/brain-controlled-bionic-legs-are-here-no-really)