Bu Türkiye tarihinde ilk defa gerçekleşti

İcat İnovasyon
1 Kasım seçimleri öncesinde olası bir enerji krizinin yaşanmaması için uzun süredir çalışmalar yapan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Türkiye tarihinde ilk olan ve 401 bin voltluk en...
EMOJİLE

1 Kasım seçimleri öncesinde olası bir enerji krizinin yaşanmaması için uzun süredir çalışmalar yapan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Türkiye tarihinde ilk olan ve 401 bin voltluk enerji akımı esnasında hatta elektrikler kesilmeden yapılan canlı bakım çalışmasını yerinde inceledi. İletken bir elbise giyerek özel bir teknik ile 401 bin voltluk enerji akımı olan hat üzerinde bakım ve tamir çalışması yapan elektrik teknisyenleri, bu özel teknik için 2 senedir Fransa’da eğitim görüyorlar.

Fransa ve Amerika’nın dışında artık Türkiye’de

“Amacımız enerji, zaman ve ekonomik kayba neden olmak enerjiyi vatandaşlarımıza ulaştırmak” ifadelerini kullanan Bakan Ali Rıza Alaboyun, Fransa ile yapılan eşleştirme projesi çerçevesinde yapılan bir anlaşma ile 8’er kişiden oluşan 16 kişilik 2 ekibin 2 senedir Fransa’da bu özel teknik ile ilgili eğitim gördüklerini, Fransa ve Amerika’nın dışında artık Türkiye’de de elektrik akımı kesilmeden bakım ve onarım çalışmalarının yapılabildiğine dikkat çekti.

Yenişafak’ın haberine göre Alaboyun, seçim günü 4 özel helikopterle çalışmalar yapılacağını hatırlatarak, “İletim hatlarımız 52 bin kilometrenin üzerinde. 1 milyon 150 bin kilometre de şehiriçi iletim hattı var. Bunlar genelde dağıtım şirketlerine bağlı. Onların kendi bakım onarım ekipleri var. Dağın başından geçen bu tür iletim hatlarına da helikopterlerle uzman arkadaşlarımızla gidilip müdahale edilebilecek” diye konuştu.

“Bütün enerjimizle Türkiye için çalışıyoruz”

Kasımda yapılacak genel seçimlerden 10 gün önce tüm personelin izinlerinin kaldırılacağını ifade eden Alaboyun, “Seçim için her türlü tedbiri aldık. Arzda bir sorunumuz yok. En büyük sorunumuz, olabilirse bu tür iletim hatlarında olabilir. Kolay değil çünkü 52 bin kilometrelik bir hattan bahsediyoruz. Bunların bağlantı elemanlarından, 1 milyon 150 bin kilometrelik şehir içi hatlardan bahsediyoruz. İnşallah sorunsuz bir şekilde seçimleri tamamlayacağız. Yeni sloganımız ‘Bütün enerjimizle Türkiye için çalışıyoruz’ olacak. Enerjiyi üreten ve dağıtan kurum olarak bu sloganı benimsedik” ifadelerini kullandı.

Canlı bakım çalışmasını yapan elektrik teknisyeni Ergül Coşkun da giydiği iletken elbisenin, elektriği üzerine alarak eşit şekilde dağıttığını vurgulayarak, “Bu işi Fransızlardan öğrendik. Bu bakım çalışması günübirlik bir eğitimle birkaç kişiyle olacak bir iş değil. Her şeyden önce ekip işi. 2 yıldır eğitimler devam ediyor. Daha önce de eğitim amaçlı çalışmalarımız oldu. İlk dönemlerde ilk bir iki denemede tedirgin olduk, nihayetinde çalıştığımız enerji çok büyük 401 bin voltluk bir enerji ve evdeki 220 voltluk prizleri değiştirmeye korktuğumuzu da düşünürsek bu normal ama zamanla eğitimlerle işin tekniğini öğrenerek bunları atlatıyoruz. Herkes öz güvene ve bu işi yapabilecek kapasiteye sahip” değerlendirmesinde bulundu.