Çin medyasındaki habere göre, Çin’de bir milyon çalışanı bulunan Foxconn, iş gücü açığı sorununu gidermek için mevcut 10 bin olan robot sayısını gelecek yıl 300 bine, 3 yıl içinde ise 1 milyona çıkaracak.
Çin’de emek-yoğun imalat sanayinde birçok diğer endüstri temsilcileri, insanlar yerine robotlar kullanmayı düşünüyor. Robotların devreye girmesinin Çin’deki istihdama nasıl etki yapacağı ise tartışma konusu. Çin, yılda yaklaşık 12 milyon kişiye istihdam oluşturmak zorunda.
Çin’de iş gücü arzı, üretim büyümesine yetişemiyor. Birçok sektör, yıllık üretim genişlemesini yüzde 10 seviyesinde tutuyor ve bu oran iş gücünün çok ötesinde bulunuyor.
Çin Ulusal İstatistik Bürosu’na göre, 2009 yılında Çin’deki göçmen işçilerin sayısı sadece yüzde 1,9 oranında arttı. Bu artışın, gelecekte daha düşük olması bekleniyor.
Foxonn, robotların, şu an insanlar tarafından yapılan sprey, delme ve montaj gibi basit ve rutin işleri yapacağını açıkladı. Şirketin Başkanı Terry Gou, yaptığı açıklamada, robotik ve otomasyon tesislerinin, önümüzdeki üç ila beş yıl içinde bazı üretim değeri 4 milyar dolar ve 2 bin iş imkânı oluşturabileceğini kaydetti. Şirket ilk olarak robot sayısını arttırma planını Haziran 2011’de duyurmuştu.
Foxconn, işçileri fazla çalıştırması ve intihar vakalarıyla eleştirilmişti.
Zaman