Çocukların Hastalığını Öğretmenden Saklamayın

Çocuk Eğitimi
Uzmanlara göre, gereken tedbirlerin alınabilmesi için özellikle mevsimsel geçiş döneminde etkisini gösteren astımın yanı sıra, diyabet ve epilepsi gibi rahatsızlıkları olan öğrencilerin bu durumlarınd...
EMOJİLE

Uzmanlara göre, gereken tedbirlerin alınabilmesi için özellikle mevsimsel geçiş döneminde etkisini gösteren astımın yanı sıra, diyabet ve epilepsi gibi rahatsızlıkları olan öğrencilerin bu durumlarından okul yönetimlerinin haberdar edilmesi gerekiyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özlü, bu tür hastalıklarda sigara dumanı, toz ve diğer alerjenlerden sakınma, diyet ve stres gibi çevresel faktörlerin kontrol edilmesi gerektiğini belirterek, ”Okul idaresi ve öğretmenin gereken tedbirleri alabilmesi için durum açıklıkla anlatılmalıdır” dedi.

Özlü, velilere okula giden çocuklarının hastalığını gizlememeleri, okulu ve öğretmeniyle paylaşmaları uyarısında bulundu.

Astım, diyabet (şeker hastalığı) ve epilepsi (sara) gibi kronik hastalığı olan ve bu hastalıklar veya başka bir nedenle düzenli tedavi alan öğrencilerin sağlık durumlarının, sınıf öğretmeni, rehber öğretmen ve okul idaresi ile paylaşılması gerektiğini vurgulayan Özlü, şu bilgileri aktardı:

”Aileler, bazen çocuklarının bu tür hastalıklarını saklamak gibi bir tutum içerisine giriyor ki bu çok sakıncalı. Veliler, çocuklarının hastalığıyla ilgili bilgileri, yani hastalığını, başlangıç zamanını, aldığı tedaviyi, hastalığın mevcut durumunu, kontrol altında olup olmadığını, nöbet, atak ve kriz gibi acil sorunlar yaşayıp yaşamadığını, acil durumlarda uygulanması gereken ilaç ve tedavileri, hastalığın gerektirdiği önleyici, koruyucu tedbirleri sınıf öğretmenine, rehber öğretmenine, okul doktoruna ve okul idaresine açıklıkla anlatmalıdırlar. Çocuklar da bu paylaşımı bilmeli, yani öğretmeninin durumundan haberdar olduğunu bilmelidirler.”

Bunun, özellikle mevsimsel geçişin yaşandığı ve riskin arttığı bu dönemde büyük önem taşıdığına dikkati çeken Özlü, ”Okul ortamında astım krizi, hipoglisemi (kan şekerinde düşme) komasına veya epilepsi nöbetine giren çocuğa ilk müdahaleyi yapacak olan öğretmenidir. Çocuk okul içinde herhangi bir acil sorunla karşılaştığında veya böyle bir sorunla karşılaşacağını hissettiğinde kimlere başvuracağını bilmelidir. Onun başvuracağı kişiler de bu durumda çocuğa neler yapabileceklerini bilmelidirler” şeklinde konuştu.

Acil durumlarda çocuğa uygulanacak tedavinin gerektirdiği nefes açıcı gibi ilaçların okulda bulundurulması gerektiğini kaydeden Özlü, ”Ayrıca, bu tür hastalıklar için sigara dumanı, toz ve diğer alerjenlerden sakınma, diyet ve stres gibi çevresel faktörlerin kontrolü gerekir. Bu konularda okul idaresi ve öğretmenin gereken tedbirleri alabilmesi bakımından, durum açıklıkla anlatılmalıdır” uyarısını dile getirdi.

KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Başhekimi ve Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, çocukların hastalıklarının kontrol altına alınabilmesi için hasta, hasta yakınları ve hekimi ile okul idaresi ve öğretmeninin işbirliği yapmasının büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.

AA

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/