Yurt dışı çıkış harcı nedir?

Turizm&Seyahat
Ülke dışına her çıkıldığında Maliye Bakanlığı’nın aldığı bir tür vergidir. Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile yurtdışına çıkış yapanlardan çıkış başına 15 TL harç alınır. Yurt dışına çıkış harcın...
EMOJİLE

Ülke dışına her çıkıldığında Maliye Bakanlığı’nın aldığı bir tür vergidir. Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile yurtdışına çıkış yapanlardan çıkış başına 15 TL harç alınır.

Yurt dışına çıkış harcını nereye yatırabilirim?
 
Şehir merkezlerinde vergi daireleri ve yetkili banka şubelerine yatırılabilir. Ayrıca havalimanımız Dış Hatlar Terminali’ndeki 7/24 açık banka şubeleri ile Maliye Bakanlığı’na ait harç bürolarına da yatırabilirsiniz.
 
Kimler çıkış harcı ödemekle yükümlü?
 
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 060113 sayılı yazısında; 23.03.2007 tarih ve 26471 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5597 sayılı "Yurt Dışına Çıkış Harcı Hakkında Kanun ile Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” un 1.maddesinin birinci fıkrasında “Türkiye Cumhuriyeti Pasaportu ile yurtdışına çıkış yapanlardan çıkış başına 15 TL harç alınır” hükmüne yer verilmiş, izleyen fıkralar da ise yurt dışına çıkış harcı konusunda yeni düzenlemeler yapılmıştır.
 
Muafiyetler;
 
Çıkış tarihi itibarıyla yurt dışında oturma izni bulunanlar,
7 yaşını doldurmamış olanlar,
Yurt dışına ticari amaçla sefer yapan kara, deniz, hava ve demiryolu toplu taşıma ve yük taşıma
araçlarının mürettebatı.
Yurt dışında oturma izni bulunanlara ilişkin muafiyetin uygulanmasında, yurt dışında oturma izni
bulunanların mevcut Türk Pasaportlarında "İşçidir", "İşçi Ailesidir", "İşçi Çocuğudur" şeklinde
kaşe bulunanlar. Bu türden bir kaşe bulunmayanlar için ise geçiş süresi öngörülerek 01.01.2008 tarihinden itibaren pasaportlarına "Süresiz/……..tarihleri arasında yurt dışında oturma ve/veya çalışma izni bulunmaktadır" şeklinde ilgili konsolosluklarca basılan kaşe bulunması halinde başkaca kanıtlayıcı bir belge aranmadan muafiyet uygulamasına ve böylece uygulamada yaşanan sıkıntıların bu standart
uygulama ile sonlandırılacağı yönünde Dışişleri Bakanlığı ile görüş birliğine varıldığı ve uygulamanın
Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla dış temsilciliklere duyurulduğu bildirilmiştir.
Ayrıca mevcut pasaportlarında "İşçidir", "İşçi Ailesidir", "İşçi Çocuğudur" kaşesi bulunanların, oturma
ve/veya çalışma izinleri devam ettiği müddetçe söz konusu kaşeler geçerli olacağından bu kaşelerin
yenilenmesine gerek bulunmadığı, mevcut pasaportlarında söz konusu kaşe bulunmayanların ise,
muafiyetin tevsiki amacıyla öteden beri sunulan oturma ve çalışma izin belgelerinin 01.01.2008
tarihine kadar kabul edilmesi gerekmektedir.
Yurt dışına çıkış harcına ilişkin herhangi bir muafiyetin söz konusu olmadığı, resmi görevle yurt
dışında görevlendirilen kamu görevlilerinin harç muafiyetinden yararlanmaları mümkün olmamakta,
bu şekilde resmi görevlendirilmelere ilişkin ödenecek olan yurt dışına çıkış harcının, ilgili
kurumlarınca Bütçe Kanununa ekli (E) Cetvelinin 18’nci maddesine göre ilgili idare bütçesinden
karşılanmasının mümkün olduğu, öte yandan, çifte pasaportlu vatandaşlarımızın uyruğunda
bulundukları yabancı ülke pasaportlarını kullanarak yurt dışına çıkışlarında harç mükellefiyeti bulunmadığından yurt dışına çıkış harcı ödemelerinin söz konusu olmadığı ifade edilmiştir.

Yurt dışında ikamet edenler bu durumlarını ne şekilde belgeleyecektir?

Çıkış noktasındaki görevliye yurt dışı oturma izin belgesinin gösterilmesi halinde
Oturma izin belgesi yanlarında olmayan vatandaşlarımız, pasaportlarında "işçidir", "işçi ailesidir", "işçi çocuğudur" veya "Süresiz / . ….. , tarihleri arasında yurt dışında oturma ve / veya çalışma izni bulunmaktadır" şeklinde konsolosluklarımızca vurulmuş bir kaşenin olması halinde başkaca bir belge ibraz etmeye gerek kalmaksızın Yurt Dışına Çıkış Harcı muafiyeti kapsamında değerlendirilecektir.

Yurt Dışına Çıkış Harcı nasıl ödenir?

Yurt dışına çıkış harcı, çıkış kapılarında bulunan satış noktalarından "yurt dışına çıkış harcı pulu" alınmak suretiyle ya da vergi daireleri, gümrük saymanlıkları veya yetkili bankalara "makbuz" karşılığı ödenir. Makbuz veya harç pulu, çıkış noktasındaki görevliye onaylatılmak suretiyle çıkış yapılır.

Harç ödenmesine rağmen yurt dışına çıkış yapılmamışsa veya muaf olunmasına rağmen harç ödenmişse ödenen harçlar nasıl iade edilir?

"Yurt dışına çıkış harcı pulu" veya "makbuz" karşılığı harcın ödenmesine rağmen yurt dışına çıkmaktan vazgeçilmesi halinde veya muafiyet kapsamında olunduğu halde harç ödenmiş olması halinde, makbuzla tahsilatlarda ilgili vergi dairesine, pul yapıştırılmak suretiyle tahsilatlarda ise ilgili saymanlığa başvurulması gerekmekte olup, iadenin yapılabilmesi için pulun veya makbuzun ibrazı gerekmektedir.
 

Alınan yurt dışına çıkış harç pulunun veya makbuz karşılığı ödenen yurt dışına çıkış harcının geçerlilik süresi ne kadardır?

Alınan yurt dışına çıkış harcı pulu veya makbuz karşılığı ödenen yurt dışına çıkış harcı için herhangi bir geçerlilik süresi söz konusu değildir. Alınan yurt dışına çıkış harcı pulu ya da makbuz, herhangi bir yurt dışı seyahati için kullanılabilir.

Kullanılan pasaportun cinsi ile yurt dışına çıkış harcı bedeli arasında bir bağ var mıdır?

Kullanılan pasaportun cinsi ile yurt dışına çıkış harcı uygulaması arasında herhangi bir bağ bulunmamakta olup, kullanılan bütün Türkiye Cumhuriyeti pasaport türleri için yurt dışına çıkışlarda 15 TL harç tahsil edilmesi gerekmektedir.

Green Card ile yurt dışına seyahat edilecek olması durumunda yurt dışına çıkış harcı ödenmesi gerekir mi?

Green Card’ın oturma izin belgesi olması nedeniyle bu belgenin ibraz edilmesi durumunda yurt dışına çıkışlarda, yurt dışına çıkış harcının tahsil edilmemesi gerekmektedir.

Masrafları devlet tarafından karşılanacak geçici görevli olarak ya da tedavi maksadıyla zorunlu olarak yurt dışına çıkılması durumunda yurt dışına çıkış harcının ödenmesi gerekir mi?

Masrafları devlet tarafından karşılanacak geçici görevli ya da tedavi maksadıyla zorunlu olarak yurt dışına çıkan personelin Türkiye Cumhuriyeti pasaportuyla yurt dışına çıkışlarında yurt dışına çıkış harcı aranılacak olup, ödenen yurt dışına çıkış harcı Harcırah Kanunu hükümleri çerçevesinde ilgili kurumdan geri alınabilecektir.
 
Anne ve birisi 8, diğeri 3 yaşında olan iki çocuğu için düzenlenmiş olan müşterek pasaport ile anne ve iki çocuğun yurt dışına çıkması durumunda harç ne şekilde ödenir?

Anne ve 8 yaşındaki çocuğunun yurt dışına çıkış harcını ödemesi, 3 yaşındaki çocuktan ise (7 yaşından küçük olması nedeniyle) yurt dışına çıkış harcının tahsil edilmemesi gerekmektedir.
Anne ve iki çocuğu için düzenlenmiş olan Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile sadece annenin yurt dışına çıkması halinde yurt dışına çıkış harcı sadece anneden tahsil edilecektir.

Atatürkhavalimanı.gov.tr
Konyavdb.gov.tr